MAKROEKONOMIJA

ZNAKOVI OPORAVKA HRVATSKE INDUSTRIJE Industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom

 Miro Arbutina/CROPIX

ZAGREB - U kolovozu 2015. u usporedbi s kolovozom 2014. industrijska proizvodnja u Republici Hrvatskoj, kalendarski prilagođena, bilježi rast od 2,8%, objavio je Državni zavod za statistiku. To je već sedmi mjesec zaredom kako proizvodnja raste, ali sporije nego mjesec dana prije i manje od očekivanja analitičara.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u kolovozu 2015. u usporedbi s ovogodišnjim srpnjem bilježi pad od 4,1%. Ukupno je u prvih osam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja bila 1,9% veća u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zbog izuzetno niske baze, ali i nastavka rasta inozemne potražnje te uz blagi oporavak domaće potražnje, do kraja godine očekujemo nastavak pozitivnih stopa rasta ukupne industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u svom osvrtu.

Ostvare li se njihove prognoze, 2015. bi bila druga godina zaredom kako proizvodnja raste. Lani je industrija ojačala 1,3% u odnosu na 2013., što je bio njezin prvi rast na godišnjoj razini, nakon pet godina neprestanog pada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:18