SAMO ZA GLOBUS

BRIEFING SA SAŠOM BROZ: "Sama ću sebe lustrirati pa se učlaniti u HDZ"

Na izborima ću glasati sama za sebe odnosno svoju stranku provokativnog imena "crno-crvena uhljebnička lista šarenih vragova"
Zagreb, 020312.Kafic Velvet.Sasa Broz, kazalisna redateljica u kaficu Velvet u Dezmanovom prolazu razgovara s novinarkom Nadom Mirkovic.Na slici: Sasa Broz - kazalisna redateljica.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Što mislite o Josipoviću i vidite li sebe u njegovom novom političkom projektu?

– Zaljubljena sam sama u sebe pa ne razmišljam o Ivi Josipoviću već samo o sebi. Uskoro ću imati osnivačku skupštinu vlastite stranke u kojoj ću biti predsjednica, zamjenica i jedini član. To je projekt u kojem se dugoročno vidim.

Kao Titovu unuku, mnogi bi vas željeli u politici. Koliko ste već puta morali odbiti?

– Činim to i dalje redovito.

Bojite li se da bi antikomunističke mjere Tomislava Karamarka mogle pogoditi vas i vašu obitelj?

– Kakve su to antikomunističke mjere? Mislila sam da je veći dio komunista iz SKH prešao u HDZ. Sama sebe ću lustrirati i učlaniti se u HDZ.

Treba li Houellebecq igrati u Dubrovniku?

– Svi vole zabranjeno voće pa će stvar elementarne kulture biti otići na Dubrovačke ljetne igre pogledati “Elementarne čestice”. Predstava treba igrati. Nadležni neka se pobrinu za osiguranje.

Imate li vi kao ljevičarka za koga glasati na izborima?

– Mene je teško u bilo što uvjeriti pa lijevo ponekad doživljavam desno i obrnuto. Na izborima ću glasati sama za sebe odnosno svoju stranku provokativnog imena “crno-crvena uhljebnička lista šarenih vragova”.

Je li vas Milanović razočarao ili od njega niste ni imali očekivanja?

– Očekivanja imam isključivo od same sebe i od još jedne muške osobe, ali to nije Zoran.

Tko više zarađuje od Tita: vaša obitelj ili Karamarko?

– Koliko zarađujete vi mediji od mog pokojnog djeda objavljujući tekstove o njemu?

Možete li zamisliti da vas pozovu da režirate proslavu Oluje i vojnu paradu?

– Naravno da mogu. Oduvijek su me privlačile te adrenalinske sheme, a i predivno bi bilo režirati na tako velikoj testosteronskoj skupini. To je san svake redateljice.

Što kažete na Matanićevu nagradu u Cannesu?

– Imam samo tri riječi za Dadu: bravo, bravo i bravo!

Što bi vaš djed danas rekao o stanju u Hrvatskoj?

– Teško da bi od mene mogao doći do riječi. Da izbjegnemo političke tlapnje, odvela bih djeda u kazalište. To je jedna od rijetkih oaza gdje se čovjek može osjećati dobro.

Jeste li nabavili knijgu Davora Domazeta Loše?

– Nisam, ali sam baš jučer pisala Djedu Božićnjaku da mi je ove godine donese pod bor.

Čime se sad bavite?

– Pripremam vrlo interesantan multimedijalan projekt u produkciji Tjedna za suvremeni ples. U pripremi je i scenarij za dokumentarni film u produkciji FACTUMA o djedu. Surađujem i kao redateljica na sinkronizaciji animiranih filmova na HRT- u. Tu su i projekti u teatru. S kolegama iz Savjeta za kulturu SDP GO ZG pripremam u Mimari okrugli stol “Zagreb, grad kulture i turizma – sadašnje stanje i prespektive”.

Kupari napokon idu u privatizaciju. Je li sve Titove rezidencije odavno trebalo staviti u funkciju?

– Zašto se državne rezidencije zovu “Titovim vilama” kada smo imali još nekolicinu ljudi poslije njega koji su obnašali funkciju predsjednika? U većem djelu tih vila djed ili uopće nije boravio ili je jednom svratio. Sve što se može treba staviti u funkciju.

Treba li predsjednica odseliti s Pantovčaka?

– Potpuno je nebitno gdje će Predsjednica stolovati ako se ispuni njezino predizborno obećanje i Hrvatska postane u njezinom mandatu najrazvijenija zemlja EU.

Mislite li da bi Tito Brijune bio prepisao Šerbedžiji?

– Nikako, djedov stoljetni san je bio da Brijune ostavi Srboljubu Horvatu, najvećem kolekcionaru njegovih bista u regiji.

Jeste li znali za psihijatrijsku dijagnozu Jovanke Broz?

– Nisam, jedina psihijatrijska dijagnoza koja me brine je moja vlastita.

Kako ste proveli Titov rođendan?

– Nisam sigurna u Titovo postojanje, a kamoli u dan rođenja. Sasvim sigurno nije bio rođen 25. 5., a ostale informacije vezane za točan podatak naplaćujem.

Čekajte, je li Tito stvarno bio žena?

– Da, bio je žena. Znam da je ljudima to teško prihvatiti, ali trebaju znati da sam mu ja bila brat, a u izvjesnim okolnostima i supruga. Ne mogu opovrgnuti činjenicu da mi je neko vrijeme bio otac. Oni koji su se susreli sa sličnim paranormalnim situacijama shvatit će da o toj delikatnoj stvari u ovom trenutku ne mogu više reći. Radim na osvjetljavanju tih neobičnih okolnosti jer sve indicije pokazuju da je ipak bio bespolan, a to mnogima nije uspjelo poći za rukom.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovna_1291

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 10:55