Iz arhive Globusa

David Skoko: Ribar, kuhar, bajker

Tajna uspjeha? Mi smo ribari, nismo otmjeni. Ja imam tetovaže i kuham u majici bez rukava, a pored mene su dvije mame koje viču
Tajna uspjeha? Mi smo ribari, nismo otmjeni. Ja imam tetovaže i kuham u majici bez rukava, a pored mene su dvije mame koje viču

Kod mene nema šminke ni foliranja s izvikanom ribom. Tko traži nešto “fensi”, fulao je adresu. Ono što drugi proglase škartom, to ja nudim kao maestralno glavno jelo. Govori mi to David Skoko, glavni kuhar Bateline. Na razgovor je došao u trapericama i običnoj crnoj majici s porukom “flower power”, solidno izrađenih mišića, pun šarenih tetovaža. Da, pun sam pitura, napominje kroz smijeh.

“Imao sam sovu…”, krene nabrajati, ali ga supruga Ana brzo ispravlja. “Ćuka, imao si ćuka.” “Okej, ćuka”, kulerski nastavlja David zadižući rukav majice. “Zatim imam kuhara s nožem, jednog zmaja, ali ne bilo kakvog, već onog koji čuva dvije sestre, onda na prsima imam velikog zločestog samuraja s dvije gejše...” Je li boljelo? “Da, ali i u tome sam uživao”, ispaljuje.

David Skoko nije samo kuhar nego i gurman, kamper, bilder, motorist i globtroter. Od ovog tjedna je i šef najboljeg restorana u Hrvatskoj prema izboru Jutarnjeg lista i magazina Dobra hrana za 2014. godinu! Mala konoba iz sela Banjole pored Pule pomela je mondene zagrebačke i hrvatske restorane, usput ponijevši i titulu najboljeg restorana Istre i Kvarnera.

Ribarska obitelj. Konobu vodi ribarska obitelj Skoko. Gostima poslužuju dnevno svježi ulov pripremljen na originalan način: maštovita predjela, riblje iznutrice poput paštete od ugora, jetra grdobine sa smokvama u vinu ili pašteta od jetre morskog psa. Naravno, sve to bez šminke. Svi su kreativni u njegovoj obitelji, tumači Ana dok naručujemo kavu. Slikari, dizajneri… Jedna sestra je na postdiplomskom iz videoprodukcije. Druga je modna dizajnerica, pjevala je u punk bendu, sad je prešla u blues bend. Trenutačno živi na Baliju. Ondje se udala za Talijana koji proizvodi gitare i skejtbordove. Sestra mu drži i radionice iz prirodnog poroda.

Tridesetosmogodišnji David i dvije godine mlađa Ana zajedno su gotovo dva desetljeća. Anini su iz Labina, rodila se u Puli, živjela u Libiji pa u Zadru, studij talijanskog i španjolskog upisala je i završila u Zagrebu, udala se u Banjole. “Živimo u ribarskom selu, moj stari je ribar. Krasi nas bogati arhipelag, podmorje je puno svega, od ugora do jastoga. U konobi ćemo iskoristiti sve - oradu, sapu, ugora, lepu, odnosno lumbraka, tabinju, ušatu, svakog vraga, sve što mrda u moru”, smije se Skoko.

Konoba postoji petnaest godina, to je zajednički projekt obje obitelji - i Anine i Davidove. Tata Danilo je ribar, stijena na kojoj je sve počelo. Dvije mame, Alda Skoko i Ingrid Bako, daju dušu. Obavezno ih spomenite, kažu Ana i David. “Prezime Skoko? Već četiri stoljeća su u Istri, sve je to s kamena bježalo od Turaka Osmanlija, pa tko se bolje sakrio”, smijulji se legendarni istetovirani chef.

Široj publici nije nepoznat. Proslavio se gostovanjem u showu Masterchef, ali i u američkom TV showu “No Reservations” kada je ugostio Anthonyja Bourdaina. Naime, prije dvije godine slavni američki kuhar, gurman, putopisac i televizijska zvijezda Anthony Bourdain, čiji planetarno popularni putopisno-kulinarski TV show “No Reservations” na Travel Channelu prati 120 milijuna gledatelja, posjetio je Hrvatsku. Unutar epizode od 42 minute konobi Batelini posvetio je čak 11 minuta. Naime, u sklopu putovanja Bourdaina su odveli u ribolov s Davidom Skokom i njegovim ocem Danilom.

“Bilo je super”, prisjeća se Skoko. “Oni su profesionalna, otvorena ekipa. Došli su spremni, znali su sve o nama. Na more smo krenuli u rano jutro. Bio je kraj rujna, zapuhala je bura, muški je zafriškalo. Onako ‘light’ obučen, Bourdain se smrznuo, ali se držao kao pravi Njujorčanin. Od ulova sam napravio ekstreman menu, mahom od ribljih iznutrica. Bourdain je posjetio 102 zemlje, no ono što sam mu spremio nigdje do tada nije kušao.”

Koliko se cijela priča dojmila slavnog Amera bez dlake na jeziku, možda najbolje dokazuje njegova, u najmanju ruku, osebujna izjava: “Ja sam jebeni idiot! Ako niste bili u Hrvatskoj, vi ste jebeni idiot! Ovo je svjetska klasa hrane, sireva i vina.”

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2025 16:03