SAMO U GLOBUSU

EKSKLUZIVNO: LOV NA SAVEZNIKE Budući premijer otvara vrata tehnokratima Vesne Pusić, disidentima iz SDP-a, menadžerima iz IDS-a, Laburistima...

Budući premijer želi širu i čvršću političku potporu: otvara vrata tehnokratima Vesne Pusić, disidentima i liberalima iz SDP-a, menadžerima iz IDS-a, Laburistima...
 Snimio: Darko Tomaš/EPH








Ako želi stabilnu Vladu i ozbiljnu šansu da provede reforme, Tihomir Orešković u kratkom roku mora obaviti tri važna zadatka.

Nema odugovlačenja, njegovi prvi potezi moraju biti brzi, konkretni, podržani od stručne javnosti i nagrađeni odobravanjem građana. Drugo, za svoje suradnike mora odabrati stručnjake i pritom ostaviti dojam da je pri njihovu imenovanju imao pravo glasa. Ali treći, možda i najvažniji zadatak ujedno je najteži. Mora osigurati potporu u Saboru, širu i čvršću od one koju ima od Domoljubne koalicije i Mosta. Oreškoviću treba još saveznika.

Pritom mora biti svjestan dviju opasnosti, da će ga u suprotnom pericipirati kao lutku na koncu HDZ-a i mogućnosti da bi Most, kao trajni destabilizacijski faktor, u svakom trenutku mogao minirati koaliciju na vlasti i izazvati prijevremene izbore.

U nastojanjima da osigura legitimitet i potporu za reforme, Orešković mora dogovoriti makar neslužbenu, prešutnu potporu dijela opozicije, a tu su mu ključni IDS, HNS i Pupovčevi manjinci. Projekt 'velike koalicije' novi mandatar, tvrde Globusovi sugovornici, već odrađuje, i to u nekoliko faza...

Prof. dr. sc. NENAD ZAKOŠEK, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu

NENAD ZAKOŠEK: Novi mandatar mora osigurati široku podršku u Saboru i uvjeriti SDP da im pomogne kod ustavnih promjena

NOVI GLOBUS donosi obračun Ive Bićanića s ekonomskim mitovima, otkrivamo kako je zasjedao Sabor u NDH: 21. veljače 1942.: “Pavelić je svojom odlukom uskrisio Hrvatski državni sabor. Nakon svečane prisege odsvirana je ustaška himna, a uzdignute desnice podrhtavale su od ponosa i sreće...” Razgovarali smo s Ivom Šnajderom koji poručuje: 'Imat ćemo vlast kakvu imaju Mađari i Poljaci. Hrvatska će vratiti u javni diskurs ono za što se drži da je bilo potiskivano od strane medija'.

Donosimo Globusovo 41 pitanje premijeru na koje dosadašnje vlade nisu dale odgovor i ekskluzivno otkrivamo obiteljske korijene novog mandatara. Saznajemo tko je nepoznati Ivan Lovrinović, monetarni jastreb kojega Most predlaže za potpredsjednika Vlade. Matko Milin u ovotjednom briefingu govori: 'Tek ćemo za 100 godina znati čemu služe novi kemijski elementi novi kemijski elementi.' Globus donosi pregled najvažnijih trendova što će nam u narednim godinama promijeniti način života.

Donosimo kako će izgledati Europska unija u 2016. godini, godini europesimizma. Saznajemo sve o nogometnom prekooceanskom biznisu: 'Jenkiji kupuju Premier ligu. Od 20 klubova već u njih osam uložen je američki kapital'. Posjetili smo Parag, selo učenih Roma, donosimo fotorobot košarkaša vrijednog 500 milijuna dolara. Pišemo o novim trendovima o četiri labuda koji mijenjaju balet.

Otkrivamo kako mlade žene koje se žele posvetiti karijeri i odgoditi trudnoću mogu zamrznuti svoje jajne stanice u specijaliziranim klinikama. Ali ne u Hrvatskoj. Ekskluzivno hrvatski vaterpolisti poziraju za Globus uoči Europskog prvenstva.

Donosimo kako je zagrebački profesor našao romanički reljef izgubljen prije sto godina, razgovarali smo s Alemom Ćurinom koji govori o svom prvom strip albumu te pišemo o senzacionalnoj zbirci Cohenovih pjesama.

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus naslovna broj 1305

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:31