PRAVA ISTINA

EKSKLUZIVNO U GLOBUSU: CRNA LISTA IZ SARAJEVA Sastavljene su optužnice protiv 483 časnika HV-a i 397 časnika HVO-a!

Arhivska fotografija: General HVO-a Đuro Matuzović (skroz desno) rukuje se s generalom vojske bosanskih Srba Novicom Šimićem (desno), a američki general Willams Nash (okrenut leđima, u sredini) razgovora sa pukovnikom Armije BiH Muharemom Efendićem
 Reuters arhiva

Prava istina o optužnicama protiv Hrvata u BiH izgleda ovako: optuženo je 397 časnika HVO-a i 483 časnika Hrvatske vojske. Te optužnice stoje “u ladici” i mogu biti izvučene u bilo koje vrijeme. Ukupno je pod istragom 2986 pripadnika HVO-a i HV-a, a riječ je o neaktiviranim optužnicama koje također mogu biti u svakom trenutku aktivirane. Potvrđeno je to Globusu iz pouzdanih izvora.

Sastavljene su optužnice gotovo za sve zapovjednike u strukturi Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske, a to praktički znači da je “pod istragom” ili “pod optužbom” i hrvatska politika koja se provodila u Bosni i Hercegovini.

Za optužnice su znala i politička vodstva Hrvatske od Milanovićeve do Oreškovićeve Vlade, ali koliko ih točno ima, nije im bilo bio poznato. “Znali smo samo da se radi o troznamenkastom broju”, kaže za Globus jedan istaknuti hrvatski političar.

Prije tri mjeseca general Pavao Miljavac u razgovoru s novinarom Globusa Mariom Pušićem gotovo je proročki upozorio na optužnice iz BiH i ustvrdio da su još opasnije od onih iz Srbije. “Bavio sam se ozbiljnim stvarima, nikako nisam govorio napamet, jer sam imao direktne indicije u kojem bi se smjeru mogla razvijati situacija, a opet svjestan odgovornosti kako će sve odjeknuti s obzirom na čitanost i utjecaj Globusa. Ispalo je da sam pogodio više od 90 posto onoga što je uslijedilo”, kaže Miljavac.

Po informacijama generala Miljavca, pripremljeno je 936 optužnica protiv časnika, a spominje se i 3500 otvorenih istraga, no u tom broju mogle bi biti sadržane istrage protiv pripadnika i drugih vojski koje su sudjelovale u ratu u BiH, a ne samo protiv Hrvata. General Miljavac našem je listu potvrdio da je i protiv njega napisana optužnica.

“To je apsurdna situacija. Ja sam se borio za ovu državu i bio na visokim pozicijama i nikad nisam radio ništa protiv prava i običaja ratovanja, a oni tamo sada izmišljaju moju zapovjednu odgovornost za ubojstvo dvojice i ranjavanje jednoga vojnika u Kozarskoj Dubici. Kada, kako?”

Miljavac odlučno odbija tvrdnju da je Hrvatska, sa svojom vojskom, sudjelovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu: “Nije bilo agresije na BiH, nego su određeni naši političari pridonijeli takvu mišljenju jer su govorili da smo je izvršili. To je neprihatljivo! Mi smo štitili svoj narod i svoje granice. Morate znati da su i oni imali strateške planove, svi su težili na more. Mi smo to znali i mi smo to branili, i branili bismo ponovno.”

Priča o optužnicama vuče se, zapravo, od vremena ratnih sukoba u BiH. Zapovjedna struktura Herceg-Bosne znala je i imala izvještaje što se događa na terenu. Sva zbivanja za vrijeme rata detaljno su opisana u tim izvještajima, koji su završili u Zagrebu, a zatim u Haagu…

Cijeli tekst možete pročitati u tiskanom izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:10