EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

GDJE JE NESTAO GRMOJA? Dok Mostu pada rejting, njegov ideolog i strateg povukao se iz javnosti, u tajnosti radi na novom političkom projektu

Dok Mostu dramatično pada rejting, njegov ideolog i strateg, koji se ne oglašava u javnosti već mjesec dana, u tišini radi na novom političkom projektu: kako izvući Most iz krize i pretvoriti ga u stožernu stranku centra
 Snimio: Denis Jerković/EPH








Zašto je nastao tajac u Mostu? Zbog čega Nikola Grmoja šuti i već mjesec dana zazire od medija?

“Pa drama je! Mora netko i kuću čuvati”, odgovara nam jedan Metkovac, dobro upućen u zbivanja u trećoj najjačoj političkoj stranci. Most u Metkoviću vodi rovovsku bitku – traži se novi Božo Petrov, kandidat Mosta na lokalnim izborima sljedeće godine, otkriva Globusov sugovornik. Dodaje kako je Katarina Ujdur, Petrovljeva nasljednica na čelu Metkovića, pristojna i stručna osoba, poput zagrebačke Sandre Švaljek. No, naglašava kako ona nema političke energije i s njom Most ne može na izbore.

Sam Grmoja tvrdi da mu ne pada na pamet ikada se više kandidirati na izborima!

Svoju ulogu gradi kao pozadinski igrač i ne kani je mijenjati, on je takav tip, iako ima i privatnih razloga zbog kojih ne želi u prve redove”, tako u Metkoviću objašnjavaju razloge zbog kojih se njihov spiritus movens vjerojatno maknuo u drugi plan.

I tumače kako je u Mostu, iako to ne žele javno priznati, ipak zavladala panika – više ne mogu zatvarati oči pred činjenicom da su građani Most prepustili slobodnom padu – prema najnovijim rezultatima Crobarometra rejting im se strmoglavio s 19,1 posto na povjerenje 7,6 posto birača, sam Petrov više ne stoji dobro, brzo “troši” snagu novog, poštenog lica, a pritom 62 posto građana Hrvatske misli da Vlada zemlju vodi u lošem smjeru.

Snimio: Dragan Matić/EPH

TEŠKA SURADNJA Petrov, tvrdi Globusov izvor, žali zbog suradnje s HDZ-om: "Sve mu je jasnije da bi Most lakše disao sa SDP-om, lakše bi čuvao vlastiti identitet, a ne bi imao ni takva okapanja s podjelom vlasti"

NOVI GLOBUS donosi drugi nastavak povijesnog specijala: 'Tajni transkripti jugoslavenske tajne službe koja je još 1990. ustrajno pratila i prisluškivala najvažnije ljude Katoličke crkve'. Ekskluzivno donosimo tajni prijedlog sporazuma o strateškom ulaganju te koja su četiri zahtjeva INA-e Vladi, pišemo o obračunu u SDP-u i što će se događati nakon izbora za predsjednika stranke 2. travnja, saznajemo treba li Hrvatska kupiti flotu borbenih lovaca. Razgovarali smo s Vladom Bagarićem, bivšim zapovjednikom hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji poručuje: "Skandal s MIG-ovima podla je veleizdaja", otkrivamo ima li spasa za industrijskog diva iz Moslavine te donosimo novi plan za spas eurozone.

Pišemo o kraju zabluda o rastu cijena nafte, donosimo specijalni izvještaj iz Belgije gdje se nakon krvavog tjedna teror nastavlja, saznajemo što želi Islamska država, donosimo sedam vrhunskih studija hrvatskih politologa o Bliskom istoku, Inoslav Bešker piše o haškoj kazni i dugom čekanju pravde za srpske ratne zločince. Tomislav Saucha samo za Globus otkriva kako je pet dana volontirao za Sandersa i Hillary Clinton, pišemo o djeci institucije. Toni Milun, profesor zbog kojeg su djeca napokon zavoljela matematiku nam otkriva: "Ja matematiku objašnjavam na brokuli i betonu", te donosimo fotorobot o poplavi superheroja.

Razgovarali smo s Daliborom Martinisom, najvećim hrvatskih videoumjetnikom uoči retrospektive u MSU, donosimo književni portert Ivane Bodrožić, autorice "Hotela Zagorje", pišemo o velikoj dilemi u Dolini kraljeva i trebamo li jednu neprocjenjivu stvar uništiti da bismo došli do druge, razgovarali smo s Jozom Barišićem te donosimo tjedni pregled kazališta, knjiga, kulturnih događaja.

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD SRIJEDE:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:28