POTPREDSJEDNIK SDP-a

'HDZ-ov CRNI LABUD MOGAO BI SE OPET UKAZATI' Rajko Ostojić u velikom razgovoru za Globus o šansama SDP-ove koalicije, izbornim listama i korona krizi

 
Rajko Ostojić
 Sandra Simunovic / CROPIX

Potpredsjednik SDP-a, bivši ministar i ugledni liječnik prof. dr. sc. Rajko Ostojić govori o parlamentarnim izborima, koronakrizi i Nacionalnom stožeru. Ne sumnja u pobjedu SDP-a i koalicije Restart.

Na potezu je predsjednik Zoran Milanović. Što bi SDP-u više odgovaralo: izbori što prije, već u lipnju, ili što kasnije u srpnju?

- Moj je životni moto: iskoristi dan – carpe diem. Još kao student uvijek bih izišao na prvi mogući rok znajući da sam spreman i razmišljajući – ma neću to zavlačiti. I nikada nisam pao ni kolokvij ni ispit, a Medicinski fakultet završio sam kao prvi u generaciji. Što se tiče izbora, mislim da 15 dana prije ili kasnije – neće ništa promijeniti. I Tuđman je nakon Oluje išao na ranije parlamentarne izbore. Ali Plenković nije Tuđman, a upravljanje epidemijom COVID-19 nije ipak ni približno slično oslobodilačkoj akciji Oluja. Očito je da se Plenkoviću jako žuri, svi propusti Vlade i Nacionalnog stožera postaju sve veće i veće pukotine u Potemkinovu selu koje je gradio, afere se pokušavaju zataškati, gurnuti pod tepih, ali medije danas, uza svu pomoć države, ne mogu zaustaviti. Uvjeren sam da to građani prepoznaju, uvjeren sam da će u ovoj kratkoj kampanji sve pseudopozlate i sve maske pasti te da će SDP i koalicija Restart argumentirano predstaviti naša rješenja za ponovni početak naše Hrvatske nakon ove epidemije koja će ostaviti velike ožiljke na gospodarstvu tako snažno oslonjenom na turizam. Zaključno, SDP i koalicija Restart spremni su za izbor, a novu Vladu ćemo mi formirati u srpnju ove godine jer nemamo vremena za čekanje, oklijevanje i nečinjenje.

Vi ste se dugo zalagali za izbore na jesen, pa čak i za odgodu izbora do Uskrsa. Mislite li da bi to koristilo SDP-u?

- Pa logično da jesmo, zato što bi to, prije svega, doprinijelo potpuno slobodnim demokratskim izborima. Uz slobodu kretanja i okupljanja, koju još nemamo. I upravo se zato izbori sada nigdje u Europi ne provode. Nigdje osim u Hrvatskoj i Srbiji. Stranke, primjerice, ne mogu održati svoje motivacijske konvencije kojima svuda u svijetu počinju kampanje. Na njima se, tako barem radimo mi u SDP-u, donose izborni programi nakon široke rasprave sa stručnjacima i biračima. Da ne spominjem predizborne skupove za građane. Njih je trenutačno, odlukom Stožera koji vodi potpredsjednik Vlade, nemoguće organizirati. S druge strane, cijeli je Stožer procirkulirao, naglašavam, s malom djecom, na nekoliko naslovnica najčitanijeg ženskog časopisa u zemlji. Sve to kako bi sutra skupili neki glas više. Pa vi recite da idemo u slobodne izbore. Dakle, Plenković baš poput Vučića misli ušićariti nešto na obrani od bolesti? I to se smatra prihvatljivim? Nevjerojatno mi je da na nečemu što je dužnost svakog tko upravlja zemljom, a to je zaštita stanovništva, borba protiv epidemije i očuvanje što je moguće više radnih mjesta, možete graditi kampanju.

Opća je ocjena da je SDP loše ušao u kampanju; najprije neprimjerene riječi predsjednika Bernardića pa Beljakovo petljanje s ponudom koalicije Mostu. Hoće li vam to štetiti i kako to popravljati u hodu jer vremena nemate?

- Dobro ste rekli: nemamo vremena. Pogrešan ili promašen korak ili dva u slaganju koalicije lijevog centra su ništa u odnosu na bahatu i nesmiljenu promociju koju užurbanim koracima ovih dana HDZ-ovi ministri provode na terenu i pred TV ekranima. Ne pada mi na pamet komentirati Bernardićev izričaj, ali nema dvojbe da je Jandroković svojom žalopojkom zapasao sve medije najavljujući privatnu tužbu, a unaprijed zna da za klevetu nijednom dužnosniku do sada nije skinut imunitet.

Mislite li i dalje da je Nacionalni stožer CZ postao HDZ-ov predizborni stožer? Nije li legitimno da stranka na vlasti koristi sve što može na izborima? A Stožer je Vladino tijelo.

- Odavno je on prestao biti Nacionalni stožer CZ, a postao Predizborni stožer HDZ-a. Ovih dana bili smo u izravnom prijenosu i svjedoci kako šef Stožera, a zapravo potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, cenzurira, odnosno ne daje riječ epidemiologu. Onda doznamo da je, zapravo, i taj epidemiolog član HDZ-a, pa je morao poštovati stranačku stegu. Otkrijemo potom i da je šefica Infektivne bolnice već imala iskustava u predizbornim nastupima podržavši dirljivom videoporukom poraženu HDZ-ovu kandidatkinju na predsjedničkim izborima. Nadalje, ništa se o prirodnom tijeku ove bolesti ne zna, ali naši stručnjaci su uvjereni da drugi val epidemije dolazi baš u rujnu, i zato ajmo na izbore tijekom ljetnih mjeseci. Toliko pseudoznanja o neznanju svijet još nije vidio. Na kraju ću vas isto tako podsjetiti kako je Božinovićeva moć eksplodirala u ovom mandatu. Počeo je kao šef kabineta predsjednika Vlade, a završava ga kao potpredsjednik Vlade i ministar policije. Munjevit skok u četiri godine. Vidjet ćemo kako će to honorirati tradicionalni HDZ-ovi birači.

Što najviše zamjerate Stožeru i najeksponiranijim pojedincima na njegovu čelu za koje se na koncu pokazalo da su bliski HDZ-u ili čak članovi HDZ-a?

- Najviše im zamjeram da su struku podredili dnevnopolitičkim mijenama HDZ-a. Nakon zaoštrenih odnosa HDZ-a i Crkve odjednom bez suvislog stručnog i znanstvenog objašnjenja doznajemo da COVID-19 posebno agresivno napada nedjeljom po dućanima, isključivo i samo u Hrvatskoj. Nažalost, naslušao sam se od kolega liječnika kontradiktornih poruka o važnosti (ne)nošenja maski zavisno od stanja u robnim rezervama, a sjetite se samo tog začaranog kruga od toga da su osobe koje krše samoizolaciju “bioteroristi i revolveraši” do toga da iste te osobe bez problema mogu izaći na glasovanje. Nadalje, čujemo brojne prigovore poduzetnika, posebno onih s područja kulture, koji preklinju za popuštanje mjera i na svom području, ali Stožer to ne zanima. To valjda nisu njihovi birači. Zato smo granice otvorili, gledamo slike “turista”, stvaramo valjda privid čak i uspješnog početka sezone, a ustvari riječ je o Slovencima koji imaju vikendice u Hrvatskoj, pa su pohitali prozračiti kuće i platiti račune. Za vikend nije bilo presica Stožera, ali šef Stožera nije propustio dan za slikanje, pa je svratio do granice.

Zagreb, 210420.
Iblerov trg.
Konferencija za medije na kojoj je predstavljena SDPova Strategija prilagodbe zdravstvenim i ekonomskim rizicima uzrokovanim pandemijom COVID19.
Na fotografiji: dr Rajko Ostojic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Rajko Ostojić

Možete li se ipak složiti s ocjenom da je ova Vlada dobro upravljala koronakrizom? Tako procjenjuju i promatrači iz Europe?

- U Europi se ne dodjeljuju zlatne medalje, kako nas to svakodnevno pokušava uvjeriti Nacionalni HDZ stožer, odnosno PR agencija koju svi mi porezni obveznici nesvjesno plaćamo, u broju zaraženih i mrtvih. Postavit ću to drugačije: zasluge nama, a za propuste je kriv koronavirus. Najbolji primjer za to je slučaj Split, grad i županija u rukama HDZ-a, uhljebi uglavnom na svim pozicijama, nema veze što im stručnost nije jača strana. Onda, prvo kreće zaraza u domu za starije koja je završila sa 68 zaraženih i 18 preminulih štićenika – kriv je virus, kažu i ministar zdravstva i ministar unutarnjih poslova, a naknadno doznajemo da Državno odvjetništvo ipak provodi izvide. Možemo li to shvatiti kao pritisak na neovisno tijelo progona? Onda slijedi zamjena pacijentica u KBC-u Split. Opet: mir, mir, virus je kriv… Potom se utvrdilo da je umrla COVID-pacijentica zamijenjena za živu. Ponašaju se kao u dječjoj igrici tko se nije skrio, magarac je bio…

Kakve su šanse SDP-a na ovim izborima s obzirom na to da, po anketama, i HDZ-u i Plenkoviću raste popularnost?

- SDP kao vodeća stranka koalicije Restart ide po podršku hrvatskih biračica i birača predstavljajući kombinaciju iskustva, stručnosti i mladosti. Želim reći da smo već okupljanjem koalicije pokazali - kako znamo surađivati, dosadašnjim obnašanjem vlasti - da znamo upravljati državom u najgorim vremenima, a da SDP-ovi ministri ne završavaju nakon odlaska ili smjene pod istragama USKOK-a. Imamo rješenja za gospodarski oporavak i zaštitu najosjetljivijih skupina društva. A u igre s anketama me nećete uvući. Ipak, nisam primijetio da je premijeru Plenkoviću nešto bitno rasla popularnost. Dopuštam da mi je promaknulo.

Hoćete li svojim partnerima preskupo platiti koaliciju? Koliko će “prolaznih mjesta” ostati za SDP-ovce i može li to izazvati nezadovoljstvo u članstvu. Nije li se to već dogodilo s istarskim SDP-om?

- Senior partner i kod sklapanja koalicije i kod formiranja Vlade uvijek daje najviše ustupaka. To nije ništa novo. Oba puta kada smo osvajali vlast na parlamentarnim izborima išli smo u koaliciju s unaprijed definiranim partnerima i predstavljenim programom. Bili smo pošteni prema partnerima i transparentni prema biračima. Uvjeren sam da će to građanke i građani prepoznati i na ovim izborima.

Hoće li na listi biti i nestranačkih kandidata?

- Podsjetit ću da je upravo SDP i njegov prvi predsjednik Ivica Račan baštinik stavljanja na listu neovisnih stručnjaka dokazanih u svom području, koji nikakav kontakt s politikom nisu imali ranije. Tako smo primjerice Ivo Josipović, Gvozden Flego, Ljubo Jurčić i moja malenkost osvojili prve mandate u Saboru. Te zaraze politikom koju mi je prenio Račan nikad se nisam riješio.

Što se dogodilo u pregovorima s Čačićem i Posavcem? Nisu li oni već sada dio budućeg Plenkovićeva postizbornog talona?

- Bez obzira na to što je Čačić podržavao Plenkovićevu Vladu, podržao je SDP-ova kandidata na predsjedničkim izborima. Župan Posavec veliki je politički potencijal, ali za sada se nije nametnuo izvan granica svoje županije. Čisto sumnjam da bi on mogao biti dio, kako kažete, Plenkovićeva talona jer je, ako me sjećanje ne vara, upravo zbog ostanka u koaliciji s HDZ-om Posavec napustio HNS. Sve će se ubrzo razbistriti.

SDP-ova lista za EU parlament bila je uspješna. Možete li to ponoviti?

- U trenutku kada su prestale unutarstranačke trzavice, kad smo svu energiju usmjerili u aktivniji i prepoznatljiviji SDP, rastao je i rejting. Zaboravljate u svom pitanju posljednji uspjeh, onaj na predsjedničkim izborima. Znam, nije riječ o istoj vrsti izbora, ali svakako ukazuje na trendove i još jednom potvrđuje da je Hrvatska dominantno moderna i tolerantna nacija, a ne konzervativna, kako često znaju isticati neki politički analitičari ili prezentirati bukači s desnice i njihovi šaptači iz HDZ-a.

Hoće li i na kojim mjestima biti tzv. jaki ljudi SDP-a koji su bili u sukobu s predsjednikom Bernardićem poput Hajdaša Dončića, Peđe Grbina ili Zmajlovića?

- O tome odlučuju stranačka tijela. Imena koja spominjete svakako su prepoznata među biračima, vrijedni su zastupnici i dio su užeg tima SDP-a.

Očekuje se da ćete vi nositi listu u Drugoj izbornoj jedinici. Neće vam biti lako protiv Jandrokovića ili možda Beroša, Hrebaka, možda i Hasanbegovića...?

- Slažem se, od četiri zagrebačke jedinice Druga izborna je najteža i posljednjih godina tamo smo dobivali najmanji broj mandata. Ali, da je laka, ne bi mene dopala (smijeh). Znate kako se kaže, loši političari bivaju izabrani zahvaljujući dobrim građanima koji ne izlaze na izbore. Želimo te dobre građane uvjeriti da izbor na izborima ipak postoji, da nismo svi isti. Želimo zaslužiti njihovo povjerenje. To je moj cilj. Onda vam nije bitno tko su vam suparnici. Sasvim mi je svejedno hoće li to biti Jandroković, Beroš ili netko treći.

Koji su ključni elementi vašeg predizbornog programa? Hoćete li doista ako pobijedite otpuštati birokraciju u državnom aparatu i ukidati neke općine i gradove?

- Prethodna SDP-ova Vlada pripremila je reforme i počela ih, u većini slučajeva, odmah provoditi. Primjerice, u prvih šest mjeseci mog mandata kao ministra zdravstva usvojili smo Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji i započeli objedinjenu javnu nabavu, a zatim krenuli u sanaciju zdravstva. Zakon se nisu usudili promijeniti, objedinjenu nabavu su usporili, a što se tiče dugova u zdravstvu upravo je ministar financija Marić rekao da iznosi rekordnih 9,1 milijardu kuna. Nikad više u povijesti. Tko je napravio taj dug u posljednje četiri godine? Pa nije SDP na vlasti. To je napravljeno pod ministrom Kujundžićem i ministrom Berošem. Ne zaboravite, ministar Beroš posljednje je tri godine bio pomoćnik ministra Kujundžića. I da, racionalizirat ćemo cijeli niz općina i gradova. Ovo sada je neodrživo. Što se tiče državnih i javnih službi, smatram da je velika čast raditi za državu. Upravo su te službe, od zdravstvenih radnika preko učitelja i nastavnika sve do policajaca, na svojim plećima iznijele najveći teret borbe protiv pandemije COVID-19.

Zagreb, 100417.
Rajko Ostojic je saborski zastupnik i potpredsjednik Socijal-demokratske partije Hrvatske.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX
Rajko Ostojić

Prevladava mišljenje da HDZ ima “nikakav” koalicijski potencijal. Je li to doista točno?

- Svi HDZ-ovi koalicijski partneri valjda su do sada naučili, evo posljednji će biti HNS, da poslije koalicije s HDZ-om nestaju s političke scene. To je, očito, jasno i strankama koje se okupljaju oko Škore, to je shvatio i Most nakon dva pokušaja. Ali, to nije naša briga. Pročitao sam da HDZ računa i s glasovima manjina. Uvijek oni nešto tako računaju, pa se pokaže da se preračunaju.

Očekuje se da će HDZ biti relativni pobjednik izbora. Koje će opcije biti na raspolaganju Andreju Plenkoviću?

- Kao prvo, tako biti neće. SDP i koalicija Restart bit će relativni pobjednici. Inače, ovo je pitanje za analitičara, a ne političara. I to još iz suparničkog tabora. Pričekajmo kampanju, a onda brojenje listića. Plenković je prvo svoj mandat namjeravao okruniti uspjehom u predsjedanju Vijećem Europske unije, ali to mu se izjalovilo. Utjecajni europski Politiko i European News saželi su naše EU predsjedanje u jednu jedinu riječ: katastrofa. Sada Plenković pokušava koketirati s desnicom, ali i tu mu se organizirala skupina desnog bloka oko Škore. Onda se pojavila korona, najgora pandemija koja je pomela svijet, a naš premijer juri na izbore prije nego što se sve posljedice sruče na glave građana. Svi ekonomski autoriteti svijeta predviđaju najgoru jesen koju suvremeni svijet pamti, pa se Plenkoviću ne riskira.

Plenković je pomeo konkurenciju na unutarstranačkim izborima i u HDZ-u vlada veliki optimizam. Može li se takvo nešto ponoviti i na parlamentarnim izborima?

- Mislim da bi se crni HDZ-ov labud mogao opet ukazati (smijeh). Moram podsjetiti na činjenicu da su jedini izbori koje je u posljednje četiri godine Plenković dobio oni unutarstranački. Jednako tako, izlaskom Mosta iz Vlade, ta je Vlada upravljala državom bez izbornog legitimiteta. Birači to prepoznaju. Škorin uspjeh na predsjedničkim izborima je Plenkovićev poraz, kao i onaj prije toga na europskim izborima. Vidite, to je nešto što se zamjera Bernardiću, a zaboravlja se da je SDP-ov kandidat prije samo nekoliko mjeseci dobio predsjedničke izbore, a da je SDP osvojio isti broj mandata kao i HDZ na europskim izborima prošlog proljeća. Tako da, jedno je kontrolirana stranačka baza, a drugo su hrvatski građani. Uostalom, juri se na parlamentarne izbore brzinom svjetlosti, no obustavljeni su unutarstranački izbori u HDZ-u, oni za vodstva regionalnih i lokalnih organizacija. Znate zbog čega su obustavljeni? Zbog infekcije COVID-19. Pametnomu dosta.

Što bi za Hrvatsku značila tzv. desno-desna koalicija HDZ-a, Škore, Hasanbegovića, Suverenista...? I je li ona uopće moguća?

- Prema svemu što je Plenkovićev politički habitus, on je istaknuti i vrlo utjecajni predstavnik liberalne struje u Europskoj pučkoj stranci koja je i u Europskom parlamentu, a potom, putem snažnih lobiranja Dubravke Šuice, i u našem Saboru predvodila, primjerice, usvajanje Istanbulske konvencije. Skupina oko Škore okuplja se upravo na osnovama protiv prava žena, protiv LGBTQ prava, s čime današnja moderna europska desnica nema nikakav problem. Teško mi je zamisliti da Plenković i u nekoj hipotetskoj budućnosti sjedi za istim stolom s primjerice Hasanbegovićem ili Zekanovićem. Politika je pragmatika, ali nema te pragmatike koja to može opravdati.

Objektivno, koliko predsjednik Milanović pomaže SDP-u zaoštravanjem svjetonazorskih pitanja? Naime, prigovara mu se da tako skreće pozornost s uspjeha Vlade i dobrog upravljanja koronakrizom?

- Spin nikad nije bila odlika ni stil aktualnog predsjednika Republike. Jednostavno je rekao bobu bob, a popu pop. Pokazao je razliku između političara i državnika. Pozdravu “za Dom spremni” nema mjesta na obilježavanju vojno-redarstvenih akcija u kojima HOS nije sudjelovao. S druge strane, nije li sramota za demokratsku Hrvatsku da je Plenković jedini premijer neke Vlade EU koji nije obilježio Dan pobjede, koji se danas slavi i kao Dan Europe. Ponovit ću, sapienti sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:27