Iz arhive Globusa

HEP-ova odmarališta u doba krize

Nabavili nove LCD televizore za 230 tisuća kuna, krevete, plahte i jastučnice za više od milijun kuna, uzeli u najam fitness trenere i misle uložiti još 4, 5 milijuna kuna. Na čelo tvrtke koja upravlja odmaralištima stavili bivšu vlasnicu salona vjenčanica. Zašto? Pa zato što je iz HNS-a

Nakon što su napisali i Energetskoj regulatornoj agenciji uputili zahtjev za smanjenje cijena struje, u HEP-u su zaključali vrata i krenuli na godišnji odmor. Neki u vlastite kuće i vikendice, neki su uplatili turistički aranžman, a dobar dio zaputio se na već dobro iskušane lokacije. Točnije, u neko od 23 HEP-ova odmarališta kojima upravlja HEP-ovo povezano društvo Odmor i rekreacija. Bila bi šteta ne iskoristiti nekretninski potencijal koji u vlasništvu ima državni proizvođač električne energije i u koji je proteklih godina uložena poprilična količina novca.

Sve su te godine u HEP-u jedva krpali kraj s krajem: cijena struje porasla je u nebesa, u tvrtki se provodi restrukturiranje, odustali su od investicija jer za to nije bilo novca, ali na godišnjim odmorima nije bilo svrhe štedjeti.

Zato su sve te godine opremali svoja odmarališta.

Recimo, kupovali su LCD televizore.

Naručivali drveni namještaj po mjeri.

Ugrađivali klimatizacijske uređaje.

Kako bi i na odmoru njihovi ljudi ostali u formi, HEP je čak sklopio i jedan ugovor o sportskoj rekreaciji radnika u fitness centrima!

tjelovježba na moru Samo za tu aktivnost HEP-ovaca tvrtka je izdvojila 150 tisuća kuna i sklopila ugovor s tvrtkom Sport G. L. koja je radnicima omogućila da se na moru posvete tjelovježbi.

“Istina, dosta se ulagalo u naša odmarališta, no zahvaljujući tome tvrtka je ove godine značajno podigla cijene smještaja. No, sada za taj novac djelatnici HEP-a mogu smještaj pronaći i na tržištu pa je za ovaj oblik ljetovanja sve manji interes djelatnika”, doznajemo od jednog radnika HEP-a.

Prema posljednjim podacima, još lani djelatnici su za najam apartmana, ovisno o lokaciji, terminu i veličini, plaćali od 270 do 450 kuna po danu, a koliko točno cijene iznose ove godine, od Uprave tvrtke nismo uspjeli saznati.

No, zato su iz Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata za Globus najavili kako će od HEP-a, zbog poskupljenja smještaja, sada tražiti da tvrtka subvencionira 20 do 30 posto cijene ljetovanja njihovih djelatnika koji su ovogodišnje cjenike ocijenili preskupima!

Čudno, sindikati se nisu javljali kada je građanima skočila cijena struje.

U svakom slučaju, već su ove godine prilično smanjili broj posjeta HEP-ovim turističkim objektima.

U 2012. godini tvrtka Odmor i rekreacija u svojim je smještajnim kapacitetima ostvarila malo više od 22 tisuće noćenja.

To je značajan pad u odnosu na prijašnje godine.

pad noćenja U 2009. godini imali su gotovo 54 tisuće noćenja, no svake sljedeće godine broj je znatno padao. Godine 2010. na 48 tisuća, godinu kasnije u odmaralištima je bilo malo manje od 40 tisuća, a prošlog ljeta zabilježen je dosad najmanji interes HEP-ovih radnika – čak dvostruko manje njih nego godinu ranije odlučilo je ljetovati u HEP-ovim smještajnim jedinicama.

U prvih sedam mjeseci ove godine, doznajemo iz HEP-a, u njihovim je odmaralištima bilo 12.800 noćenja, a pitanje je hoće li do kraja rujna uspjeti nadmašiti lanjski broj.

Oni koji su se odlučili na boravak u nekom HEP-ovu objektu iznenadili su se koliko se u nekim odmaralištima turistička ponuda poboljšala.

Nije niti čudno.

U sobama su ih dočekali LCD televizori za koje je HEP u krizi izdvojio 230 tisuća kuna.

Zatim im se posebno dopalo to što su mogli spavati na novim krevetima.

Tvrtka je za namještaj po mjeri izdvojila malo više od 600 tisuća kuna.

Modernijim ležajevima opremila je svoja najbolja odmarališta: ono u Pakoštanima, Vodicama, Bratušu i Rovanjskoj.

Trebalo je neki novac uložiti i u posteljinu.

Na to je otišlo gotovo pola milijuna kuna.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 16:19