KOMENTAR GLOBUSA

HOĆE LI DOISTA TODORIĆ NA JESEN BITI UHIĆEN? Nitko iz pravosudnog i političkog vrha to nije rekao, ali kad se poslože kockice, zvuči više nego logično

 Goran Mehkek / Hanza Media

Ivica Todorić već na početku jeseni ide u zatvor. U rujnu će biti objavljeni izvještaji i nalazi revizora. Vladin povjerenik Ante Ramljak već je najavio svoje crne slutnje. Mediji javljaju da se obruč oko Todorića steže. Jesen počinje najvećim uhićenjem u povijesti moderne Hrvatske, većim i značajnijim od uhićenja bivšeg premijera Ive Sanadera. Tako govore visokopozicionirani izvori u pravosuđu i politici.

Moglo bi se pokazati kako nikada ni jedan pojedinac ni jedna hrvatska tvrtka nije napravila tako velik dug. Razmjeri štete i gubitaka još se ne mogu zbrojiti ni znati. Ivica Todorić doveo je u opasnost gospodarstvo cijele zemlje. Nesavjesnim poslovanjem i nerazumnim zaduživanjem ugrozio je tisuće poduzeća i desetke tisuća obitelji. Što je logičnije nego – hapsiti?!

Premijer Andrej Plenković, kao i inače, zadovoljan je svojom Vladom i samim sobom. Lex Agrokor donesen je u zadnji tren, ali uspio je spriječiti veće kolateralne štete. Priznajmo, u pravu je. Kolaps koji bi izazvao nekontrolirani stečaj Agrokora i njegovih najznačajnijih kompanija vratio bi Hrvatsku u recesiju. Izazvao bi bitno veću političku krizu od one koju su izazvali Mostovi ministri kad su se suprotstavili Plenkoviću i ministru financija Zdravku Mariću i nakon toga bili istjerani iz Vlade. Vjerojatno bismo na koncu imali prijevremene izbore, novu političku nestabilnost i gubitak još jedne godine.

Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak doima se kao čovjek koji je svjestan u što se uvalio, ali isto tako čovjeka koji je spreman svoj posao odraditi dokraja. Kada mu je Ivica Todorić preko medija poručio da bi bilo najbolje sačuvati Agrokor onakav kakav mu je on ostavio, hladno mu je odbrusio da je on zadnji koji bi trebao davati savjete. Ramljak je u svojim javnim nastupima otišao i korak dalje.

“Tko god ima iluzije da u ovom procesu neće biti tužbi, u krivu je. Ja nemam iluzije da tužbe neće biti podignute protiv svih sudionika procesa, a to znači i protiv kompanija, i protiv vlasnika, i protiv mene... Sasvim je drugo pitanje postoje li argumenti za takve optužnice, a onda i za presudu protiv nas”, rekao je u razgovoru s novinarima Vladin povjerenik. Time je otvoreno najavio sudske procese.

Plenković i njegovi ministri ne žele sudjelovati u takvim spekulacijama. Sudeći po tome što su DORH-ovi istražitelji zauzeli cijeli jedan kat u Agrokorovu tornju, institucije su počele raditi svoj posao. Sam Todorić angažirao je najpoznatiji zagrebački odvjetnički par, Jadranku Sloković i Čedu Prodanovića. Ante Todorić, njegov sin, angažirao je Frana Olujića i Jasnu Novak. Pitanje je koga će zvati u pomoć bivši formalno glavni financijaš Agrokora Ivica Crnjac.

Ivica Todorić ne pojavljuje se u javnosti. Pripustio je sebi samo novinara i ekonomskog analitičara Željka Ivankovića, koji nakon višesatnih razgovora u Kulmerovim dvorima njegove objave pušta u javnost samo na kapaljku. Osim želje da njegovo čedo, bez obzira na sve, ostane onakvo kakvim ga je sam on stvorio, Todorić je rekao da je prije donošenja lex Agrokor u Vladi bilo puno više sastanaka nego samo ona dva koja priznaje premijer Plenković. Martina Dalić, “kingmaker” Vlade RH u slučaju Agrokor, sastajala se s Todorićem najmanje tri puta. Ukratko, Ivica Todorić želi odgovornost za krah Agrokora, ali i za budući razvoj događaja, prebaciti na Plenkovićev kabinet.

Je li Todorić kardinalno pogriješio kad nije pristao na ponudu kineskih investitora tešku čak dvije milijarde eura? Sam priznaje da je između Božića i Nove godine odgodio potpisivanje ugovora “za poslije vikenda da utvrdimo još neke detalje”. Čini se da se bojao urote i neprijateljskog preuzimanja cijele svoje megakompanije.

Sada, šest mjeseci otkako agonija Agrokora traje javno, otkako je najveća hrvatska kompanija u “induciranoj komi”, više od 100 dana postojanja Ramljakove izvanredne uprave, javljaju se i glasovi razuma koji tvrde da sve i nije tako crno. Ugledna analitičarka Ekonomskog instituta Maruška Vizek kaže da je veća opasnost od rizika koje nosi sam slučaj Agrokor ponašanje države. “Hrvatska uvijek bira državni intervencionizam”, kaže Vizek.

“Moj je sud da ćemo jednog dana u budućnosti na tu intervenciju gledati kao na jedan od onih ključnih trenutaka u našoj prošlosti, u kojem smo na bitnom raskrižju skrenuli u krivom smjeru, a taj krivi smjer zatim je uvelike odredio našu budućnost. I to ne zato što pomoću državne intervencije nećemo moći spasiti Agrokor, nego zato što državna intervencija onemogućava to da se nacija suoči i na odgovarajući način adresira razmjere ortačkog kapitalizma na osnovi kojeg je Agrokor izgrađen i održavan na životu”, piše Maruška Vizek u komentaru objavljenom na T-portalu.

Kako god bilo, javnost za to nije briga. Traži se krv. Nepobitna je činjenica da je Ivica Todorić po svim pozitivnim zakonima Hrvatske i Europske unije i dalje vlasnik Agrokora. To izaziva neviđeni bijes uvijek nezadovoljnih. Nema te politike koja bi sada stala u njegovu obranu. Ne znam koliko se to i kako vidi s terasa Kulmerovih dvora.

Ramljak govori o Todorićevoj “računovodstvenoj gimnastici”, mediji spominju čak 22 modela financiranja poslovanja Agrokora kojima su se služili u trenutku kada su bankari zavrnuli slavinu. Slučaj Nexus i isisavanje državnog novca za pokriće poslovnih promašaja i megalomanije samo je jedan od njih. Istraga bi morala pokazati što je od toga doista bilo protuzakonito, a što samo nemoralno.

Vratimo se na početak ove priče. Cijeli prvi pasus sam izmislio. Ni Globusu, a ni meni nitko iz pravosudnog i političkog vrha nije rekao da u rujnu slijedi uhićenje Ivice Todorića, članova njegove najuže familije ili direktora iz najužeg tima.

Ali, kada se ovako poslože kockice, zar ne zvuči više nego logično? Samo je pitanje dana kada će se takvo nešto sasvim ozbiljno objaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:10