ZANIMLJIVA GLUMAČKA EKIPA

AMERIČKI BOGOVI, JEDAN OD NAJUSPJELIJIH TV-PROJEKATA GODINE Sukob starih i novih bogova potresa naš svijet

Riječ je o ekranizaciji romana Britanca Neila Gainmana, autora kultnog Sandmana. Glavni protagonist je tamnoputi Shadow Moon

Kad je Britanac Neil Gaiman, autor poznatog stripa Sandman, 2011. godine tijekom Sajma knjiga u Edinburghu izjavio kako je HBO pokazao interes za ekranizaciju njegovog već kultnog romana Američki bogovi (2001.), nije mogao pretpostaviti kako će projekt uskoro biti napušten zbog toga što ga čak tri scenarista nisu uspjela uspješno prilagoditi televizijskom formatu.

Roman je osvojio niz važnih nagrada (Hugo, Nebula), a upravo je intrigantna priča o nadolazećoj borbi starih i novih američkih bogova, utemeljena na raznim mitologijama i iščašenostima američkog društva, privukla gomile poklonika.

Bog interneta

Svijet tamnoputog Shadowa Moona nakon izlaska iz zatvora stubokom se mijenja. Očekivao je povratak supruzi i posao u prijateljevoj firmi, ali taj je krhki mjehurić pukao nekoliko dana prije njegova izlaska kad su njegova žena i najbolji prijatelj poginuli u automobilu, tijekom posljednjeg seksualnog oproštaja.

Potresenom Moonu neće pretjerano pomoći ni Mr. Wednesday, žovijalan starac koji mu nudi posao tjelohranitelja i tako ga uvlači u posve nerazumljivi svijet bogova. Donedavni zatvorenik ne shvaća da se našao usred napetog taktiziranja sukobljenih strana, a kad ga otme bog Interneta, Technical Boy, i kad mu se božica televizije Media senzualno obrati preko ekrana dok kupuje namirnice, siguran je da je prošvikao.

Bitka novih i starih bogova zapravo predstavlja sukob stare i nove Amerike, a Gaiman meditira nad nekroznim točkama američkog mentaliteta i pop-kulture koji, baš kao i bogovi unutar romana, traže svoje žrtve i žele pokoriti cijeli svijet.

Serijal su razvili scenaristi Bryan Fuller (Hannibal, Star Trek) i Michael Green za kanal Starz, a krajnji proizvod je sjajna mješavina filma ceste, fantazije i kritike suvremene Amerike. Režijski je efektno strukturiran s nizom usporenih i sugestivnih art scena iznimnog kolorita.

Kultni performeri

Odabir glumačke ekipe više je nego zanimljiv. Dok protagonista igra Britanac Ricky Whittle, a njegovu oživljenu suprugu Emily Browning, poslodavca Mr. Wednesdaya utjelovljuje šarmantni Ian McShane, kod nas poznatiji kao Lovejoy iz istoimene serije iz 90-ih. Božicu televizije glumi Gillian Anderson, negdašnja FBI agentica Dana Scully iz X-Filesa. Upravo je dizajn božice televizije jedno od vizualno impresivnijih rješenja, i trenutak kad besprijekorna Anderson iz ekrana izranja u opravi Lucille Ball iz kultne serije „I Love Lucy“. Pojavljuje se niz drugih kultnih performera (Cloris Leachman (91) iz filmova Mela Brooksa, Pablo Schreiber iz Žice), dok za pogođenu glazbu treba zahvaliti Brianu Reitzellu (Izgubljeni u prijevodu) jer možemo čuti i Creedence i Boba Dylana.

U ovom visokoestetiziranom svijetu antropomorfizirani bogovi i mitološka stvorenja postoje samo zato jer netko vjeruje u njih. Doseljenici u SAD dozvali su ih sa sobom, a sad neki od bogova propadaju jer više nemaju sljedbenika, niti primaju žrtve. Novi bogovi pak svoje žrtve prikupljaju preko tehnoloških inovacija koje su nas sve zaludjele, i tako postaju sve jači.

Naravno, druga sezona već je pripremljena jer Američki bogovi trenutno su jedan od najuspjelijih tv-projekata 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:24