'PATRICK MELROSE'

BENEDICT CUMBERBATCH KAO TRAUMATIZIRANI BOGATI NASLJEDNIK Najbolja serija ove godine, po sudu Pavice Knezović Belan

 
 YouTube

Patrick Melrose, serija Showtimea s Benedictom Cumberbatchom u ulozi potpuno disfunkcionalnog bogatog nasljednika, snimljena u pet nastavaka prema romanima Edwarda St Aubyna, najbolja je televizijska serija ove godine. Barem do sada. Staromodna, bez neke nategnute teze, nije smještena u blisku distopiju, ne igra se našim poimanjem stvarnosti… Nalikuje više serijama koje smo gledali još davnih 80-ih, poput “Povratka u Brideshead”. Samo što su ovdje bukolički samo krajolici, rustikalni pohabani interijeri i prekrasne ženske haljine uvijek u skladu s tonom prizora. Sve ostalo mračna je obiteljska priča, na trenutke na granici podnošljivog.

Zvijezda serije je Cumberbatch, 42-godišnji engleski glumac koji je godinama bio angažiran oko ovog projekta, ekranizacije u Britaniji kultnih St Aubynovih autobiografskih romana. Ovaj glumac dao je pravu mjeru demonima iz djetinjstva potpuno rastrganom liku Patricka Melrosea. Posebno je upečatljiva prva epizoda u kojoj upoznajemo Melrosea kao neumjerenog džankija u trenutku smrti svoga oca koji ga je u djetinjstvu zlostavljao.

Točnije, godinama ga je silovao. U priču upadamo 80-ih godina prošlog stoljeća i Melrose je veličanstveni narkoman, istovremeno komičan i tragičan u svojoj borbi s ovisnošću i zaljubljenoj predanosti speedballu (kombinacija heroina i kokaina). Njegova zlog oca glumi Hugo Weaving. Dugo na malim ekranima nismo vidjeli zlikovca takvog kalibra. Pogotovo takvu determiniranost u činjenju zla i potpuno pomanjkanje ikakve grižnje savjesti. Njegova hladna okrutnost posebno dolazi do izražaja u pitoresknoj Francuskoj gdje bogata obitelj ima prekrasnu kuću na ladanju i gdje se događa zlostavljanje nesretnog dječaka.

Paradoksalno je da je nositeljica bogatstva Melroseova majka koju tumači karizmatična Jennifer Jason Leigh. Iako je bogatstvo njezine obitelji temelj njihova lagodnog života, i ona je žrtva terora dominantnog oca. U seriji je gledamo kao distanciranu, plašljivu ženu koja nije bila u stanju zaštititi svoga sina, a godinama se kasnije zbog toga pokušavala iskupiti besmislenim dobrim djelima. Prava je poslastica gledati Leigh kao nesretnu bogatašicu na pilulama te kasnije kao ruiniranu udovicu koja svoje velebno francusko imanje ostavlja new age šarlatanima.

Melrose se na trenutke uspijeva sabrati; narkotike zamjenjuje alkoholom, a zasniva i obitelj. Oženjen je ispravnom članicom visokog društva koja je pak hiperprotektivna kada su u pitanju njezini sinovi. A Melroseu se teško riješiti starih navika površnog bogataškog života. Alkohol i blazirane prijateljice/ljubavnice iz divlje mladosti opasnost su na svakom koraku. A teški prizori zlostavljanja pred očima su mu neprestano; mržnju koju je osjećao prema ocu sada je transferirao na majku koju voli, ali joj ne može oprostiti što ga nije barem pokušala spasiti od nasilnog oca.

Serija “Patrick Melrose” neće vas razonoditi. Koliko god se nadali da će glavni protagonist prevladati te nemoguće traume koje vuče iz djetinjstva, on ipak ostaje oštećeni čovjek. Nesposoban za kvalitetne odnose s drugim ljudima, zauvijek rastrgan mržnjom i predbacivanjem na račun svojih roditelja. No, Cumberbatch je tako uvjerljiv i točan kao emocionalno potpuno zgužvan član britanskog visokog društva, zapravo posve običan i nevjerojatno blizak, da možete zamisliti kako svaku večer usnite s barem jednom pričom iz njegova neurotičnog života. Definitivno vrhunac ovogodišnje TV sezone, pogotovo u godini kada smo počeli osjećati zamor vrhunskim serijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:32