PIŠE PAVICA KNEZOVIĆ BELAN

IZVRSNA SERIJA O LOŠIM LJUDIMA 'Ozark' uspoređuju s 'Breaking Badom' i 'Amerikancima' – pričama koje nose antiheroji za koje navijamo

Kako izgleda kada fini ljudi ogrez­nu u ozbiljan kriminal – tako bi se ukratko mogla opisati radnja Netflixove serije “Ozark” čiju drugu sezonu – novih deset epizoda, od nedavno imamo prilike u cijelosti gledati. Pred nama je opet sjajan glumački par – Jason Bateman i Laura Linney kao supružnici Marty i Wendy Byrde, koji su prisiljeni pobjeći iz Chicaga u gradić Ozark u Missouriju. Marty je financijski pametnjaković, pravi čarobnjak utapanja i ulaganja pregolemog novca svog poslodavca – meksičkog narkokartela; Wendy je PR stručnjakinja koja je u Chicagu radila za tamošnje političare, a u drugoj sezoni dobije priliku za sličan posao kada lobira za promjenu zakona ne bi li njezin muž i njegovi poslovni partneri otvorili kockarnicu.

Prva sezona nas je privukla nizom fascinantnih negativaca – zapravo tu je gotovo nemoguće naći dobar lik – osim možda ostarjelog najmodavca na samrti obitelji Byrde koji je zajedno s cijelom obitelji ostao živjeti u idiličnoj kući na jezeru. Čak i djeca pokazuju falične karaktere; sin na pragu puberteta bez problema u lovu ubija jelena, a i sa starijom sestrom u drugoj sezoni krade novac kartela. Slatkorječivi Marty se spikom uspijeva izvući iz svake grozne prilike te pokazuje nevjerojatnu hladnokrvnost u stresnim situacijama. Ni njega ni njegovu suprugu ne muče nikakvi moralni problemi, pogotovo ne činjenica da su im najbliži suradnici u Ozarku postali veleposjednici koji na svojoj farmi uzgajaju – mak, odnosno proizvode heroin. Bračni par Snell (Peter Mullan i Lisa Emery) su bića iz pakla koja neprestano imaju potrebu za ubijanjem, pogotovo kada procijene da je povrijeđena njihova čast. U drugoj sezoni gledamo zlu gospođu Snell koja, iako već u godinama, želi dijete – posvojiti ga, ukrast, što bilo...

Problem s drugom sezonom “Ozarka” – kako to već i biva s drugim sezonama – jest što nas u potpunosti ne zadovoljava tiho i precizno tkanje drugog poglavlja mračne knjige. To govorim na temelju odgledane polovice serije, u trenutku kada je obitelj Byrde uhapsio FBI. Policajac za njihovim petama je rasni sociopat - opsesivni homoseksualac koji se ne libi zavođenja u svrhu policijske istrage.

Ono što je najzanimljivije kod Martyja Byrdea jest lakoća kojom distribuira posao i novac ljudima koje je tek susreo, a koji bi inače teško prošli intervjue i za najbanalniji posao. Njegova mlada poslovna partnerica Ruth Langmore (odlična Julia Garner) bistrica je koja dolazi iz problematičnog polusvijeta, vodi posao na beskompromisan i sirov način, a kad joj “upravljačka prava” iskliznu iz ruku, poludi i oko sebe proizvede kaos.

U Ozarku ne vidimo sunca, krajolik je siv i vlažan što ipak ne znači da nije lijep i zavodljivo melankoličan. U takvoj tmurnoj prirodi nije teško zamisliti strašne zločine – a oni se u Ozarku događaju takvom brzinom i u takvoj količini da u jednom trenutku prestajemo mariti za njih. Seriju uspoređuju s “Breaking Badom” i “Amerikancima” – pričama koje nose antiheroji za koje navijamo i želimo da se izvuku iz nevolja iako je distorzija njihovih ličnosti očigledna i nepovratna. Takav je i bračni par Byrde, vrlo inteligentni supružnici za koje nismo sigurni da ih veže ljubav.

Najveća kvaliteta “Ozarka” izvrsni su glumci predvođeni Batemanom i Linney. Iako još nema službenih potvrda, može se pretpostaviti da će serija ići dalje. Unatoč svim manama druge sezone to je i dalje odličan komad tv-drame o natprosječnim pojedincima koje nepovoljne prilike čine lošim ljudima. Za koje, nekim čudom, imamo mnogo razumijevanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:38