VEGETARIJANSKI BLOCKBUSTER

VIDEO: 'OKJA' Prizori iz klaonice na kraju filma (ne preporučuje se da ga gledaju djeca!) otjerat će vas barem tjedan dana na voće i povrće

Važnije od toga što je vegetarijanski blockbuster, 'Okja' prstom upire na probleme koje je donijela globalizacija: primarno GMO hranu koja nije iskorijenila glad i malverzacije u prehrambenoj industriji
 YouTube

Naoko, 'Okja' je film o prijateljstvu divovske svinje i djevojčice Mije. Svinja, koja više nalikuje nilskom konju, sretno raste u šumama Južne Koreje punih deset godina, sve dok se ne pojave njezini pravi vlasnici. Okja je GMO svinja i PR spin; slobodno trčkara šumom i snimaju je kamere samo zato da Lucy Mirando (Tilda Swinton) nas zatucane uvjeri kako je i GMO meso “jebeno ukusno”.

No 'Okja' nije ni novi 'E. T.' ni sladunjava ili melankolična priča o vječnom prijateljstvu čovjeka i njegova ručka, primarno zato što je film režirao Bong Joon-ho, južnokorejski redatelj koji je osebujnost dokazao fenomenalnim 'Snowpiercerom'.

'Okja' bi vas mogla prebaciti na vegetarijanstvo, jer velike svinje imaju još veće inteligentne oči, a prizori iz klaonice na kraju filma (ne preporučuje se da ga gledaju djeca!), koji namjerno vuku paralele s konc-logorom, otjerat će vas barem tjedan dana na voće i povrće.

Važnije od toga što je vegetarijanski blockbuster, 'Okja' prstom upire na probleme koje je donijela globalizacija: primarno GMO hranu koja nije iskorijenila glad i malverzacije u prehrambenoj industriji, pri čemu uspijeva pomiriti satiru, distopiju i akciju. I pritom je rijetko dirljiv film.

'Okja' unosi revoluciju u proizvodnju filmova: film koji ima odličnu priču, specijalne efekte dostojne Hollywooda i sjajno je režiran, prikazuje se na streaming servisu. Ta je blasfemija izazvala koškanje na projekciji u Cannesu. No upravo zahvaljujući Netflixu, Bong Joon-ho snimio je film kakav mu distributer Harry Weinstein sa 'Snowpiercerom' nije htio dopustiti, a kad se redatelj jogunio, u distribuciji ga je “pokopao”. Netflix mu je sve dopustio, čak i bilingvalni dijalog na korejskom i engleskom. Svakako gledati!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:38