MONS. DR. JURE BOGDAN

NOVI VOJNI ORDINARIJ: Najjači papin čovjek među hrvatskim biskupima

Mons. dr. Jure Bogdan, kojega je papa Franjo postavio za novog biskupa vojnog ordinarija, skroman je, umjeren, racionalan, bitno drugačiji od dosadašnjeg vojnog ordinarija Jurja Jezerinca
 Foto: Tiskovni ured HBK








Dok je za mnoge odluka pape Franje da Krčku biskupiju preuzme Ivica Petanjak bilo iznenađenje, nova dužnost, novog biskupa, dr. Jure Bogdana gotovo je očekivana. Dugogodišnji rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima imenovan je za biskupa i postavljen na mjesto vojnog ordinarija u Hrvatskoj, a samo imenovanje obznanjeno je na blagdan sv. Andrije apostola. Bogdan je i 34. biskup iz reda pitomaca suvremenog Zavoda.

Naoko, kao da posljednjih dana sve polazi i dolazi iz Metkovića, nekadašnje granice dva svijeta, Osmanskog Carstva i Venecije, pa je tako i novi biskup počeo kao kapelan u Župi sv. Nikole u tom gradiću. Bio je ondje od 1980. do 1984.

“Koga će papa imenovati za nove biskupe, a još trojici sadašnjih slijedi mirovina, teško je ili nemoguće prognozirati. Jedina ‘prognoza’ koja je imala osnove je upravo imenovanje dr. Bogdana i mogu reći da me možda samo malo začudilo da nije dobio i ‘jače mjesto’”, kaže za Globus visokopozicionirani svećenik s Kaptola. Zapravo i sve što je do sada Bogdan radio u središtu ili sjedištu hrvatske kulture u Rimu, Zavodu sv. Jeronima, bilo je u biskupskom rangu. Naslijedivši Jurja Jezerinca sigurno je samo to da će Bogdanov svećenički rukopis biti drukčiji, u duhu Crkve pape Franje. Snažni konzervativizam Jurja Jezerinca, koji je ponekad izazivao i tiho – ili glasno, svejedno – negodovanje onih koji nisu vidjeli poslanje Crkve na način kako je to dosadašnji vojni ordinarij iskazivao, sada će biti gotovo sigurno ublažen. U svećeničkom poslanju dr. Bogdana sigurno neće biti manje ‘hrvatstva’, ali će ono biti prezentirano daleko modernije, ako se tako uopće može reći. S manje izleta u prošlost i širim pogledom u budućnost.

A Vatikan je dobio jakog čovjeka među hrvatskim biskupima, prije svega s velikim životnim iskustvom. Bogdan se i sve vrijeme službe u Rimu pokazao kao odličan organizator koji se upustio u ambiciozni projekt obnove sv. Jeronima.

”To u ovom času nije nevažno jer iskustvo koje je dr. Bogdan stekao u Rimu dragocjeno je i sigurno će mu koristiti i na službi u Hrvatskoj. Visoka funkcija koju je dosad obnašao omogućila mu je da stekne bezbroj važnih poznanstava, što je dragocjen uvod za novu službu. Isto tako, Bogdan odlično poznaje stanje u Vatikanu, odnos snaga prije svega”, kaže naš izvor s Kaptola, naglašavajući da je Bogdan sve vrijeme bio u kontaktu i s našim biskupima koji su redovno odsjedali u Zavodu za vrijeme posjeta Rimu. Uvijek tamo odsjeda i kardinal Josip Bozanić, a svaki posjet bio je i prilika da dr. Jure Bogdan razgovara s visokim crkvenim dostojanstvenicima i o stanju u Hrvatskoj i o novostima iz Vatikana.

Impresivna je biografija novoimenovanog biskupa koji je rođen u Donjem Docu kraj Omiša, a krizmao ga je karizmatski splitsko-makarski nadbiskup Frane Franić. Nadbiskup Ante Jurić poslao ga je 1992. na studij na Papinsko lateransko sveučilište, a u Rimu je magistrirao i doktorirao na temu “Univerzalni život: izvorno kršćanstvo ili nova objava”. Rektor Papinskog zavoda postao je 2. prosinca 1996. a službu je preuzeo u siječnju naredne godine. Tadašnji papin vikar za Rimsku biskupiju kardinal Camillo Ruini, koji je vodio i komisiju koja je istraživala Međugorje, imenovao je Bogdana i rektorom Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu.

Razgovarajući u nekoliko navrata s dr. Bogdanom stekao sam dojam da je riječ o izuzetno školovanom svećeniku i vrlo ugodnom sugovorniku. Kao rektor je pokazivao brigu za svoje studente i među njima je omiljen. U neposrednom kontaktu je vrlo otvoren, ne izbjegava ni teme o kojima se visoki crkveni dostojanstvenici ne vole uvijek izjašnjavati. Uz sve to dr. Bogdan slovi kao skroman čovjek koji čvrsto stoji na zemlji, a za duge službe u Rimu imao je prilike upoznati i trojicu velikih papa, Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i sada Franju.

”Sigurno je u nekim delikatnim stvarima Jure Bogdan bio i ‘most’ između hrvatskih biskupa i srca Vatikana, često je znao dobro obrazložiti hrvatske stavove u Vatikanu i vatikanske prema hrvatskom svećenstvu. Umjeren i razuman kakav jest, nikad radikalan, Bogdan je znao i gasiti neke manje vatre, pokazavši i znatni diplomatski talent”, kaže naš sugovornik.

Mnogi nagađaju da će jedna od uloga dr. Jure Bogdana biti i priprema terena za promjene koje se u biskupskom sastavu tek trebaju dogoditi.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus naslovna broj 1305

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:58