EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

PETROV 'Šokiran sam velikim očekivanjima od Mosta u tako kratkom vremenu. Kao da građani smatraju Most krivim što nije bolje u roku od 24 sata, a prethodnih 20 godina su žmirili...'

 Goran Mehkek / CROPIX








Prošlo je malo više od mjesec dana rada nove Vlade, a Božo Petrov kaže da je šokiran velikim očekivanjima od Mosta u tako kratkom vremenu: - Kao da građani smatraju Most krivim što nije bolje u roku od 24 sata, a prethodnih 20 godina su žmirili, kaže.

Umjesto reformi koje je Most toliko zagovarao od početka predizborne kampanje, prvih 30 i nešto dana okupirale su afera Crnoja i slučajevi Hasanbegović i Lozančić te rasprave o lustraciji. Petrov inzistira da će reforme doći, unatoč opstrukcijama oporbe i podjelama u društvu, te da na svoja obećanja neće zaboraviti.

"Nama je ovo sve novo i nismo navikli na ovoliku eksponiranost, ali spremni smo nastaviti borbu", poručuje.

U intervjuu za Globus komentirao je mogući zakon o lustraciji, odnos s HDZ-om, objasnio zašto se tako sporo kadrovira, ocijenio je uspješnost prve godine mandata Kolinde Grabar-Kitarović te najavio velike organizacijske promjene u samom Mostu.

"Najviše su me razočarali sada već bivši mostovci. Međutim i to smo brzo preboljeli", tvrdi.

Ružica Vukovac i Božo Petrov
Snimka: Damjan Tadić/EPH

RUŽICA VUKOVAC Zastupnica Mosta izjavila je da je nakon izbora čula istaknutog člana SDP-a da će prevariti mostovce

U razgovoru za NOVI GLOBUS Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata govori o velikom projektu koji će donijeti potpunu istinu o ratnim žrtvama. Saznajemo mogu li se pomiriti znanstvena teorija i biblijska doktrina, otkrivamo kako je Bruna Esih postala nova junakinja hrvatske desnice, a na ovotjednom Globusovom okruglom stolu raspravljalo se o tome tko vlada Prisavljem. Josip Budimir nam otkriva zašto su se njega i njegovih gorljivih reformi odrekli Kosor i Karamarko, a Sabrina Petra Ramet analizira uzroke hrvatsko-srpskih prijepora o ulozi zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u doba NDH.

Pišemo o novoj kuhinji, jelima skuhanim u 3D printeru, saznajemo što se događa na tržištu stambenih kredita i kako havarija s frankom otvara nove mogućnosti, pišemo o cjenovnoj utrci na tržištu osiguranja.

Globus je bio u Sarajevu s obitelji Sirijca kojega su vlasti označile kao najveću prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Četiri mjeseca prije referenduma saznajemo što će se dogoditi ako Britanija napusti EU, pišemo o povijesnom posjetu američkog predsjednika Kubi.

Saznajemo da Hrvati najčešće varaju kad se događaju velike promjene, donosimo ispovijest Siniše Spasojevića u kojoj otkriva kako je otišao na odvikavanje od ovisnosti i promijenio život da bi ostao dobar otac četvero svoje djece te otkrivamo trebaju li nam digitalne olovke.

Pišemo o Umbertu Ecu, najvećem znanstveniku među piscima. Donosimo art profil Petre Vugrinec, kustosice koja voli modernu, pišemo o izložbi Pierro della Francesca, te o novom dokumentarnom filmu autora Videokracije Erika Gandinija 'Švedska teorija ljubavi' u kojem pokušava odgovoriti na pitanje zašto je Švedska zemlja u kojoj žive najusamljeniji ljudi na svijetu.

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Related content

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:52