EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

ANDREJ PLENKOVIĆ: Nisam Šeksov projekt, ali se s njim najčešće savjetujem

 Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Odluka o kandidaturi bila je moja, i samo moja – rekao je Andrej Plenković Globusovu novinaru Jurici Körbleru u dužem razgovoru odmah nakon nedjeljnog trijumfa.

Novoizabrani, peti po redu predsjednik HDZ-a, tek što je preuzeo dužnost čelnika najveće hrvatske stranke, suočio se s tvrdnjom, koja se iz stranačkih kuloara već uvelike proširila u javnosti, da je za njegov uspon i uspjeh najzaslužniji Vladimir Šeks. Štoviše, da je on “Šeksov politički projekt”.

“Takva je možda percepcija, ali to nije istina. Šeks nije vodio projekt mojega dolaska na čelo HDZ-a. Najpreciznije bi se moglo reći da se s njim najčešće savjetujem, ali i s Matom Granićem”, kaže Plenković i odbija bilo kakvu pomisao da bi itko upravljao njegovom političkom karijerom.

Novi šef HDZ-a u razgovoru s Globusovim novinarom osvrnuo se i na iskazane sumnje, pa i otvorene tvrdnje, nekih članova stranke da on, kao dugogodišnji diplomat i zatupnik u Europskom parlamentu u Bruxellesu, ne može autoritativno voditi stranku jer nije u izravnom dodiru s njezinim članstvom. Za takve ocjene pojedinaca, koje ga, kaže, prate otkad je objavio kandidaturu za stranačkog lidera, nema nikakvih argumenata. Odlučno ih opovrgava.

“Često se u posljednje vrijeme govorilo da nemam izbornu bazu u HDZ-u, a to nije istina. Kao europarlamentarac često sam obilazio Hrvatsku i u nekim me sredinama članovi HDZ-a bolje poznaju nego saborske zastupnike”, govori Plenković, uvjeren da će se to pokazati i u izbornoj kampanji, u kojoj će biti vrlo aktivan upravo “na terenu”, među članovima i simpatizerima stranke.

Do izbora, 11. rujna, ima samo pedesetak dana, ali Plenković smatra da mu je to dovoljno vremena da birače dobro upozna sa svojim programom i da HDZ, unatoč slabostima koje je pokazao u proteklih šest mjeseci zajedničke vlasti s Mostom, ponovno postane snaga u koju će ljudi vjerovati i koja će formirati novu Vladu.

“Za izborne liste imat ćemo temeljite rasprave, saslušat ćemo prijedloge županijskih organizacija, voditi računa o kvalitetnom radu ministara, saborskih zastupnika”, sistematičan je Plenković, ali, pomalo zagonetno, dodaje: “Napravit ću spoj koji će privući birače”.

Govoreći o svojem užem timu s kojim namjerava HDZ dosljedno oblikovati kao modernu demokršćansku stranku čvrsto usidrenom na desnom centru, najavljuje poseban angažman dvojice svojih starih suradnika, Gordana Jandrokovića i Davora Ive Stiera. Prvi će biti glavni tajnik stranke, a drugi politički tajnik. U tom najbližem krugu bit će i Davor Božinović te Dubravka Šuica, ali i Miro Kovač, kojega su neki prerano otpisali kao kolateralnu žrtvu Karamarkova pada.

Na početku diplomatske karijere prije više od dvadeset godina Andrej Plenković, kao mladi kadar Ministarstva vanjskih poslova, surađivao je sa Zoranom Milanovićem, također perspektivnim kadrom hrvatske diplomacije. Njegov tadašnji kolega sad mu je izravni politički protivnik, koji je uvjeren da će se nakon izbora vratiti u Banske dvore. Je li istina da su njih dvojica nekoć sjedili u istom uredu na Zrinjevcu i bili bliski suradnici?

“Oni koji to kažu očito su pobrkali detalje, jer je to bilo davno”, kaže Andrej Plenković. “Sa Zoranom Milanovićem nikad nisam sjedio u istoj sobi. To, jednostavno, nije istina.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 12:49