StoryEditor
RAZGOVOR

BIVŠI PREMIJER I PREDSJEDNIK HDZ-a U VELIKOM INTERVJUU ZA NOVI GLOBUS Sanader: 'Velika koalicija HDZ-a i SDP-a je potrebna. Ne danas, nego još jučer!'

 
 Neja Markičević / HANZA MEDIA


O ideji velike koalicije više sam puta tijekom posljednjih petnaestak godina razmišljao, a posebno intenzivno 2007. i 2008. godine... I u svojim sam zatvorskim dnevničkim bilješkama znao tematizirati veliku koaliciju. U nadnevku od 17. veljače 2013., na primjer, na brzinu sam bio skicirao pregled stanja u zemlji, koje je tražilo kreativniji i hrabriji pristup u pronalaženju dobrih rješenja pa me je to navelo na misao o nužnosti takvog projekta... – ovo su retci iz nove knjige dr. Ive Sanadera koja se ovih dana pojavljuje na tržištu. Nova Sanaderova knjiga nosi naslov “Velika koalicija” i izazvat će još veću pažnju nego prva. Bivši premijer piše o aktualnoj politici, o HDZ-u, SDP-u, Mostu i Živom zidu. Bez ustezanja iznosi svoje stavove o današnjim političkim odnosima.

Ideja Velike koalicije okosnica je Sanaderove nove knjige. On se argumentirano zalaže za suradnju najvećih stranaka i to ne skriva. Štoviše, vrlo efektno se obračunava s protivnicima te ideje.

“Velika je koalicija HDZ-a i SDP-a iz nacionalnih, političkih razloga potrebna – jučer. Zašto? Prvo, da završimo Drugi svjetski rat i poraće. U političkom smislu, ne u povijesnom ili kaznenopravnom – o tome neka vode računa povjesničari i pravosuđe”, kaže u razgovoru za Globus bivši premijer i predsjednik HDZ-a dr. Ivo Sanader. “No, politički završiti Drugi svjetski rat i poraće mogu samo ove dvije velike stranke; one su na to pozvane i to je jedna od njihovih povijesnih zadaća.”

Sanader razjašnjava da govori o političkoj potrebi da jednom za svagda završimo prepucavanja, primjerice, o tome je li Za dom spremni stari hrvatski pozdrav ili nije; je li komunizam jednako antifašizam, i slično. “Neoprostivi zločini su činjeni i pod zvijezdom petokrakom, i to za vrijeme rata kao i u vrijeme poratnog Titova komunističkog režima, i pod ZDS-om u vrijeme Pavelićeva ustaškog profašističkog režima”, kaže Sanader. “Zato antifašizam – da, komunizam – ne. Zato ZDS ne može više biti stari hrvatski pozdrav jer je zločinima ustaškog režima zauvijek diskvalificiran, kao što je zločinima diskvalificirana petokraka. Zajedničkom Deklaracijom HDZ-a i SDP-a koju bi se u Hrvatskom saboru ponudilo i drugim političkim strankama na usvajanje, političkim bismo aktom završili te besplodne i besmislene rasprave i sukobe. A koalicija HDZ-a i SDP-a bi pokazala da smo politički zreo narod koji zna razmišljati višeslojno i koji zna postaviti prioritete.”

“Početna politička pozicija uvijek mi je bila čvrsto uvjerenje da različite političke stranke nisu i ne mogu biti svrha same sebi, nego da je smisao njihova postojanja u tome da u svakom pogledu ostvaruju napredak za naše društvo, za Hrvatsku u cjelini”, zaključuje Sanader. “Dakle, to vrijedi i za HDZ i za SDP, kao i za HNS, HSS, IDS, HSLS i druge, uključujući i nove stranke, od Laburista preko Oraha do Mosta i Živog zida.”

U intervjuu dr. Ivo Sanader osvrće se i na ljude koje je zaposlio i vodio u Ministarstvu vanjskih poslova a koji danas vode Hrvatsku, govori o ulasku HNS-a u parlamentarnu većinu, mogućnosti brzog oporavka SDP-a...

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 06:22