INTERVJU

BRANKO BARIČEVIĆ ZA GLOBUS 'Imam razloga vjerovati da će odaziv naših građana na izbore biti veći nego 2014.'

 Srdjan Vrancic / CROPIX

Europski dužnosnici na kraju mandata ove Komisije na čelu s Jean-Claudeom Junckerom mogu biti zadovoljni posljednjim pokazateljima da potpora ujedinjenoj Europi raste u gotovo svim zemljama EU. Među njima je i Hrvatska, pa Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, očekuje da će i izlaznost na izborima biti zadovoljavajuća. “Pogodnosti koje su danas na raspolaganju građanima čije su zemlje u EU, pa tako i hrvatskim građanima, sve su veće i građani ih sve više prepoznaju”, kaže u razgovoru za Globus veleposlanik Baričević.

Koliko su budući izbori važni za Europsku uniju, ali i za Europu u cjelini? U posljednje se vrijeme od europskih dužnosnika često čuje da o ovim izborima ovisi i sudbina cijelog europskog projekta?

– Izbori za Europski parlament označavaju promjenu političkog vodstva institucija EU uslijed čega će doći do promjena političkih smjernica i prioriteta. Međutim, neovisno o tome, europski projekt je tijekom desetljeća stalnih promjena i izazova dokazao svoju otpornost i uspio uvelike ispuniti obećanje mira, blagostanja i napretka za svoje građane. Sada je bitno da Europsku uniju dodatno ojačamo, da je činimo jedinstvenijom i demokratičnijom. Činjenica je da je unazad desetak godina Europa bila suočena s brojnim egzistencijalnim krizama, od problema s migracijama, visoke nezaposlenosti do intenzivnijih klimatskih promjena i njihovih utjecaja na naše živote, ali brojni pokazatelji idu Europi u prilog i ukazuju na to da se ona izazovima uspješno prilagođava i razvija problemima unatoč.

Koliko danas građani Europe vjeruju u budućnost Europske unije?

– To je najvidljivije u potpori koju EU ima od svojih građana, a pogotovo mladih, koja nikad nije bila tako velika. Prema zadnjem Eurobarometru, potpora građana je na 62 posto i na najvećoj je razini od 1983. Građani Europske unije, ali i države članice, još uvijek vjeruju Europi.

Kako vidite napredak Europske unije, u kojem smjeru treba ići?

– Napredak i rast Europske unije moguć je ako države članice djeluje jedinstveno, pogotovo kako bismo očuvali naš europski način života i jačali svoj globalni utjecaj. U tu svrhu, a uzimajući u obzir stajališta građana u gotovo 1600 panel-diskusija pod nazivom “Dijalog s građanima” koji su se odvijali diljem Europe, Europska komisija iznijela je strateški program Europske unije za razdoblje 2019. – 2024. U njoj Europska komisija predlaže nove političke orijentacije i prioritete koji su dalekosežni i koji osiguravaju održivi razvoj cijele Unije. Ti su prioriteti usmjereni na pet područja, a to su: sigurna Europa, održiva Europa, kompetitivna Europa, pravedna Europa i utjecajna Europa.

Kakva se izlaznost europskih građana, tako i onih u Hrvatskoj, očekuje na izborima?

– Teško je predvidjeti odaziv građana na izbore, podaci će varirati, i to dosta od jedne države članice do druge, s obzirom na to da je u nekima izlazak na izbore obavezan. Međutim, imam razloga vjerovati da će odaziv građana u Hrvatskoj biti veći nego što je bio na prethodnim izborima, i to zbog više razloga. Naši su sugrađani danas, nakon gotovo šest godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji, više upoznati s radom europskih institucija; drugo, imali su priliku pratiti rad hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu i shvatiti koliko njihov angažman utječe na svakidašnji život; treće, a ne najmanje važno, puno je naših građana bilo direktno ili indirektno uključeno u neki vid europskog projekta ili programa. S druge strane, Hrvatska je danas neto primateljica europskih sredstava, a na raspolaganju ima više od 10 milijardi eura za projekte iz raznih sektora, od poljoprivrede do malog i srednjeg poduzetništva za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Hrvatski izvoznici dobili su izravan pristup jedinstvenom europskom tržištu, mladi su dobili pristup programima kao što su Erasmus+ kao i priliku za stjecanje radnog i životnog iskustva u svim ostalim državama EU. Sve pogodnosti koje Europska unija pruža svojim građanima svakim danom postaju sve vidljivije i opipljivije, a to smo kao Komisija komunicirali našim građanima na više od 1600 “Dijaloga s građanima” koje smo održali diljem Europe od 2014. godine. Tijekom tih dijaloga više od 180.000 građana izravno je komuniciralo svoja stajališta o budućnosti Unije, a takav jedan dijalog predviđen je i u Sibiuu 9. svibnja s predsjednikom Junckerom. Takvih dijaloga između građana Hrvatske i najviših dužnosnika Europske komisije bilo je više od 26, pored toga naše je Predstavništvo – Predstavništvo EK u Hrvatskoj – organiziralo bezbroj susreta s učenicima i studentima kojima će ovi izbori biti prva prilika da dokažu svoju građansku zrelost. Sve mi to daje za pravo nadati se dobrom odazivu birača na europskim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:12