INTERVJU

BRANKO GRČIĆ ZA GLOBUS O NOVOM SDP-ovom STRANAČKOM PROGRAMU 'Bernardićeva Vlada omogućit će da 700.000 radnika ima i do 450 kuna veću plaću, evo kako'

Povećat ćemo neoporezivi osobni odbitak s 4000 na 5000 kuna, čime će neto plaće za sve te radnike u privatnom i javnom sektoru porasti između 280 i 450 kuna. Minimalnu neto plaću podignut ćemo na oko 4000 kuna
Branko Grčić
 Dragan Matić / CROPIX

S potpredsjednikom Milanovićeve Vlade i aktualnim saborskim zastupnikom SDP-a Brankom Grčićem razgovarali smo o novom stranačkom programu koji će uskoro biti predstavljen javnosti. SDP će u bitku za glasače na parlamentarnim izborima, među ostalim, izaći i s obećanjem znatnog povećanja “minimalca”, ali i neoporezivog dijela dohotka čime će, tvrde, plaće za 700 tisuća radnika biti povećane između 280 i 450 kuna.

Kada ćete javno predstaviti novi program SDP-a, te koliko će on reflektirati činjenicu da je SDP - barem nominalno - lijeva stranka?

- Glavni odbor SDP-a nedavno je prihvatio Programske smjernice i zapravo otvorio raspravu među članicama i članovima SDP-a, simpatizerima i širokom javnosti. Ovih dana krećemo s prezentacijom smjernica diljem Hrvatske. Založili smo se za tri smjera naše politike. Težimo bržem i održivom ekonomskom rastu koji može osigurati brži rast plaća i mirovina, odnosno standarda naših ljudi. Držimo da je to najbolji način da se smanji pritisak na iseljavanje iako znamo da plaće nisu jedini razlog zašto ljudi odlaze iz Hrvatske.

Zato se koncentriramo i na borbu protiv korupcije, nepotizma i generalno za bolje institucije jer svaki dan smo svjedoci da je to ogroman problem. Treći smjer je više pravde i solidarnosti u društvu, bolje pravosuđe, obrazovni sustav i sanacija teškog stanja u zdravstvenom sustavu. Težimo većoj kvaliteti javnih usluga građanima i poduzetnicima jer trenutno stanje je neodrživo.

Ako SDP bude vodio iduću Vladu, što ćete sve mijenjati u poreznom sustavu? Koliko će iznositi opća stopa PDV-a, koliko međustope - proširuju li se možda, koliko porez na dobit...?

- Smanjit ćemo porezno opterećenje na plaće jer želimo doprinijeti daljnjem rastu plaća u Hrvatskoj. Opću stopu PDV-a ne bismo za sada dirali, ali idemo u zamjenu međustope od 13% stopom od 10%. Tu sniženu stopu od 10% primijenit ćemo na sve usluge smještaja u turizmu, kao i na usluge u ugostiteljstvu, jer držimo da hrvatski turizam ne smije imati veće porezno opterećenje nego što je to kod naših konkurenata.

Stopa od 10% vrijedit će i za sve druge proizvode i usluge koje su sada u tom režimu snižene stope kao što su jestiva ulja i masti biljnog i životinjskog podrijetla, isporuke električne energije, isporuke svježeg ili rashlađenog mesa i ribe, isporuke voća i povrća… Razmotrit ćemo snižavanje stope PDV-a na repromaterijal u poljoprivredi na 5%. Vratit ćemo oslobađanje poduzetnika od poreza na dobit koja se reinvestira, jer su privatne investicije trenutno na povijesno niskoj razini. Ponovno ćemo uvesti oslobađanje od poreza na promet nekretnina u slučaju kupnje prve nekretnine uglavnom mladih ljudi.

Što sve planirate mijenjati u sustavu oporezivanja rada, stope, neoporezivi dio...?

- Povećat ćemo neoporezivi osobni odbitak s 4000 na 5000 kuna čime će neto plaće za oko 700.000 radnika u privatnom i javnom sektoru porasti između 280 i 450 kuna. U prvoj polovici mandata minimalnu neto plaću podignut ćemo na oko 4000 kuna. Cilj nam je da uz očekivani rast svih plaća u državi, minimalna plaća poraste iznad 60% medijalne plaće.

Poduzetnicima u radno intenzivnim industrijama, a koji imaju problem konkurentnosti i koji danas isplaćuju minimalnu plaću, kompenzirat ćemo dio troškova viših bruto plaća kroz 50-postotno smanjenje doprinosa na plaću. No, moram reći da će u fokusu buduće SDP-ove Vlade, osim rasta plaća, biti i rast mirovina iznad redovitog i preskromnog iznosa usklađenja. Pripremamo cijeli paket mjera koje u nekoliko idućih godina trebaju smanjiti jaz između mirovina i plaća, a sve u okvirima realnih financijskih mogućnosti.

Postoji li ikakva šansa - u slučaju vaše pobjede na parlamentarnim izborima - da šef SDP-a Davor Bernardić prepusti premijersko mjesto nekome drugome iz stranke?

- Ne vidim nikakvu potrebu za takvim spekulacijama. Davor Bernardić iza sebe ima, slobodno možemo reći, dvije velike pobjede, na izborima za EU parlament i na predsjedničkim izborima. U oba slučaja kao predsjednik SDP-a pokazao je političku mudrost u izboru i potpori SDP-ovim ljudima koji su kao kandidati na listama i u izborima za predsjednika države došli do pobjede. Pred nama je treća i možda najvažnija politička bitka za zatvaranje ovog ciklusa - parlamentarni izbori. Sve okolnosti idu u prilog SDP-u. Očekujemo da će naša lista biti relativni pobjednik i da će SDP sa svojim partnerima sastaviti novu hrvatsku Vladu na čelu s Davorom Bernardićem kao premijerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:40