SUDAC USTAVNOG SUDA

DAVORIN MLAKAR EKSKLUZIVNO ZA GLOBUS 'Nikad nisam uzeo novac od Hypo banke. Ministre Orepiću, otkud vam pravo da iznosite o meni čiste klevete?'

Davorin Mlakar
 Goran Mehkek / CROPIX

“Ne, ja nisam korumpiran. Nikada, pa ni u tom slučaju o kojem se govori u javnosti, u aferi Hypo banka i Šimuni, nisam primio ni mito ni naknadu. Niti mi je tko nudio, niti sam tražio, niti sam primio novac. Ja u poslovima prenamjene zemljišta na Pagu uopće nisam sudjelovao. Nikada nisam bio na toj lokaciji na Pagu”, kaže Davorin Mlakar, novoizabrani sudac Ustavnog suda, donedavni zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru, u velikom intervjuu Globusu.

U razgovoru s glavnim urednikom Zdravkom Milinovićem Mlakar je prvi put od izbijanja afere o prenamjeni poljoprivrednoga u građevinsko turističko zemljište na Pagu, u kojoj su ga mediji označili kao kompromitiranog političara, a Most otvoreno doveo u pitanje njegov izbor u Ustavni sud, detaljno i otvoreno iznio svoju stranu priče.

“Moja jedina veza s tim cijelim slučajem i s Hypo bankom potječe iz 2007., kad sam zamoljen da provjerim da li zemljište koje je kupila Hypo banka u Šimunima ima namjenu za građevinsko zemljište i može li se na njemu graditi turistički kompleks. Tada sam razgovarao s gospodinom Kircherom iz Hypo banke, jednim od optuženih u ovom procesu, koji je tražio sastanak sa mnom. On je od mene kao privatnog konzultanta tražio da provjerim koja je namjena tog zemljišta”, govori Mlakar i napominje: “Nikada nije bilo ni riječi o tome da bi se ta moja usluga trebala platiti. Niti sam ja tražio plaćanje niti mi je Kircher ponudio.”

Tvrdnje da se na ulazu u Hypo banku u Klagenfurtu lažno predstavio kao Gordan Dolović, kako je objavljeno u medijima, Mlakar odbacuje:

“Ma ne, to su gluposti. Ja se nisam lažno predstavljao. Rekao sam na porti da dolazim umjesto direktora Dolovića. Da je točno tako bilo, pokazuje i sastanak s ljudima iz Hypo banke koji je počeo pet minuta nakon što smo ušli u zgradu. Ja sam se predstavio i razgovarao s njima pod svojim punim imenom i prezimenom. To, sigurno, postoji zabilježeno u njihovoj dokumentaciji, i to nije teško provjeriti.”

Davorin Mlakar, između ostaloga, u intervjuu otkriva zašto nije odmah nakon izbijanja afere detaljno objasnio svoju ulogu u cijelom slučaju, te zašto je tek sad pristao dati intervju, a ministru Orepiću upućuje oštar prijekor:

“Otkud vam pravo da na takav način izlazite u javnost? To što ste izjavili o meni i mojim kolegama je čisto klevetanje i jeftino pridobivanje birača jer mislite da je napad na institucije ove države nešto što bi vam trebalo donijeti simpatije. Pritom zaboravljate svoju poziciju u državnoj vlasti i svoju obavezu štićenja države i svih njezinih institucija.”

Cijeli ekskluzivni intervju s Mlakarom pročitajte u novom broju Globusa!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:15