GLOBUSOV INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ

DESNIČARI NE ZNAJU KAKO SE ZOVU: UJEDINJUJU LI SE ILI SE RAZJEDINJUJU? Rat zbog imena desne koalicije: 'Škoro se ponaša kao da mi ne postojimo'

“Škoro se ponaša kao da mi ne postojimo, kao da mu nismo odradili ogroman terenski posao u predsjedničkoj kampanji”, kaže za Globus jedan “suverenist”
 Tomislav Kristo / CROPIX

Nesuđeni predsjednik RH uskoro će osnovati novu političku stranku koja će se zvati Pokret Miroslava Škore, Stranka Miroslava Škore ili tome slično. Uglavnom, u nazivu nove stranke stajat će njegovo ime i prezime. Program stranke već se počeo pisati, a, kako doznajemo, ideja je da u njemu ne bude neodređenih, općih političkih fraza, već vrlo decidirano pobrojene vrijednost za koje će se Škorina stranka zalagati kao i političke ideje kojima će se jasno protiviti.

“O nazivu stranke još nema konačne odluke, ali svakako će sadržavati Škorino ime. Program na kojem već radimo sadržavat će, između ostalog, svojevrsnih Škorinih ‘deset zapovijedi’. Tko bude suglasan s njima - a to će biti jasno definirani politički ciljevi i vrijednosti za koje se zalažemo - moći će se pridružiti našoj listi s kojom ćemo nastupiti na parlamentranim izborima”, kažu u Škorinu timu.

Iako je ranije na stolu bila i opcija da se ne ide u formiranje klasične stranke, izborna pravila su, čini se, presudila da Škoro ipak osnuje novu stranku. Prije to, naime, ne bi bilo nužno jer bi on mogao izaći na izbore pod nazivom “Neovisna lista – Miroslav Škoro”, kao što je to 2011. učinio njegov kolega pjevač koji je izašao s listom koja je nosila njegovo ime – “Neovisna lista – Siniša Vuco”. Međutim, u međuvremenu se zakon promijenio i sada je moguće izaći na izbore samo s depersonaliziranim nazivom liste bezličnog imena - “Neovisna lista”. To bi, naravno, mnoge Škorine birače moglo zbuniti i u konačnici rezultirati značajno manjim brojem osvojenih glasova.

Njegovi potencijalni partneri iz Mosta, Hrvatskih suverenista i nove stranke Zlatka Hasanbegovića Blok za Hrvatsku pozdravili su Škorinu odluku o osnivanju nove stranke upravo zbog tih izbornih pravila.

- Škori je za prepoznatljivost liste kod birača od apsolutne važnosti da ona u nazivu sadrži njegovo ime. A po novim je pravilima za to nužni preduvjet osnivanje političke stranke – kaže Zlatko Hasanbegović. Slično poručuju i iz Mosta.

Škorini potencijalni partneri slažu se i u procjeni da je za značajniji uspjeh na izborima nužno izaći u široj koaliciji. U idealnom slučaju tu koaliciju bi činila nova stranka Miroslava Škore, Most, Hrvatski suverenisti i Blok za Hrvatsku.

I to je zasad sve u čemu se slažu Škoro i njegovi potencijalni koalicijski partneri. Problemi u slaganju jakog konzervativnog, desnog ili, kako neki vole reći, suverenističkog bloka počeli su brzo nakon završetka predsjedničkih izbora na koje je Škoro izašao uz podršku svih spomenutih stranaka i u prvom krugu osvojio respektabilnih 465 tisuća glasova, čime je opasno zaprijetio HDZ-ovoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović da je izbaci iz drugog kruga.

Zagreb, 221219. 
Hotel Dubrovnik.
Pracenje izbornih rezultata za predsjednika Republike Hrvatske u stozeru predsjednickog kandidata Miroslava Skore.
Na fotografiji: Miroslav Skoro obratio se medijima nakon objave izbornih rezultata.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

Dok Suverenisti i Most žele da ih Škoro što brže pozove na sastanak na kojemu bi definirali polazišne točke pregovora o zajedničkom izlasku na izbore, načelne stranačke kvote na izbornim listama, ali i financijska pitanja prvenstveno vezana uz financiranje kampanje te kasnije raspodjele novca koje poliitčke stranke dobivaju iz državnog proračuna sukladno broju osvojenih saborskih mandata, u Škorinu timu ne vide razloga za takvu žurbu.

Nadalje, iz razgovora sa svim zainteresiranim stranama pojednostavljeni zaključak glasio bi da se “suverenisti” boje da će im Škoro na koncu ponuditi mrvice, dok u Škorinu timu nisu skloni partnerima dati ni mrvu više nego što na političkom tržištu vrijede te stranke s kojima će pregovarati o zajedničkom izlasku na izbore.

Dok iz Škorina tima poručuju kako je potrebno da svi zadrže hladne glave i da će sve potencijalne koalicijske partnere pozvati vrlo brzo na zajednički sastanak – do konca idućeg tjedna, neki “suverenisti” sve otvorenije izražavaju ozbiljne kritike na Škorin račun.

“Nema ništa novo, ne znamo čak ni kad će nas Škoro pozvati na službeni sastanak na kojemu bismo počeli ozbiljno razgovarati o slaganju predizborne koalicije. Zasad kod Škore i njegovih najbližih suradnika niti vidim niti njušim dobru volju. Ponašaju se kao da mi ne postojimo, kao da mu nismo odradili ogroman terenski posao u predsjedničkoj kampanji. Smeta mi što Škoru nismo vidjeli još od predsjedničkih izbora i što sve novosti doznajemo iz medija. Unatoč svemu tome, ne smijem biti skeptičan prema mogućem dogovoru. Moramo vrata suradnje prema Škori držati širom otvorenima, jer prevažni su idući parlamentarni izbori na kojima jedna desnija i konzervativnija opcija od HDZ-a stvarno ima velike šanske za veliki uspjeh – kaže jedan “suverenist”.

A sve veći kamen spoticanja između Škore i potencijalnih partnera postaje brendiranje te zajedničke platforme s kojom planiraju izaći na izbore.

- Važno nam je zadržati naše ime, zalažemo se da se buduća koalicija zove Stranka Miroslava Škore – Most – Hrvatski suverenisti” - poručuju iz Mosta. Na svojoj markici još upornije inzistiraju Hrvatski suverenisti. Sugovornik Globusa tvrdi da će njihov preduvjet u razgovorima sa Škorom biti da buduća koalicija u svom nazivu, osim njegova imena, sadrži i nazive svih drugih stranaka.

“O tome uopće ne želimo pregovarati. Koalicija se mora zvati Miroslav Škoro – Most – Suverenisti. Ništa drugo ne dolazi u obzir”, kaže naš sugovornik.

Njihova uporna inzistiranja na zadržavanju stranačkog identiteta, čini se, sve više živciraju Škorinu ekipu.

“Naša priča i nova politička platforma neće propasti ako njih na koncu ne bude. Uostalom, mi na izbore možemo bez njih, a Most i Suverenisti ne mogu bez nas jer samostalnim izlaskom teško da mogu igdje prijeći izborni porag od pet posto”, kaže naš izvor.

Iako iz Škorina tabora, kao i iz Mosta i Suverenista, tvrde kako njihovi pregovori nisu počeli zato što se čeka rasplet izbora za novog predsjednika HDZ-a koji će se održati 15. ožujka, svi se slažu kako će ishod izbora u HDZ-u imati veliki utjecaj na rezultate na parlamentarnim izborima.

“Iskreno, nama bi najviše odgovaralo da na čelu HDZ-a ostane Andrej Plenković jer bi nam put do glasova desnog biračkog tijela bio puno lakši nego da novi šef HDZ-a postane Miro Kovač koji bi HDZ gurnuo udesno i automatski nam suzio prostor. Uostalom, da se ravnopravno možemo nositi s Plenkovićevim HDZ-om, dokazali smo na predsjedničkim izborima”, tvrdi naš izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:33