EKOAFERA

EKSKLUZIVNO: KAKO SE KRIVOTVORE POTVRDE O ZDRAVOJ HRANI Svjedočanstvo kontrolora ekološke proizvodnje koji je u ratu s moćnim ministrom

Marin Fucijaš i Tomislav Tolušić
 Matea Petrović, Sandra Šimunović / CROPIX

Tvrtki Prva ekološka stanica d.o.o. koja se bavi nadzorom ekološke poljoprivredne proizvodnje Ministarstvo poljoprivrede je prije nekoliko tjedana oduzelo dozvolu za obavljanje te djelatnosti. Vlasnik tvrtke Marin Fucijaš tvrdi da je takva odluka nezakonita i da je do nje došlo jer Prva ekološka stanica nije podlegla pritiscima iz Ministarstva da krši zakone i izda ekološke certifikate za proizvod OPG-u Franjo Halas kod kojega su utvrđene nepravilnosti zbog kojih se ne može izdati certifikat za ekološki status proizvoda. U prekršaje su, dodaje Fucijaš, posredno umiješane i tvrtke PPK Valpovo i Agroland koje nisu pod kontrolom Prve ekološke stanice, ali je u Njemačkoj utvrđeno da uljana repica koju su kao ekološku izvezli u tu zemlju sadrži pesticide.

Eko proizvodnja

“Ima li ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić neke veze sa spornim poduzećima koja djeluju u kraju gdje je on bio župan pa nas želi maknuti s tržišta kako bi ta poduzeća mogla ostvarivati dobit prodajom ekoloških proizvoda koji to nisu?”, pita se Fucijaš čija se tvrtka prva u Hrvatskoj još prije 17 godina počela baviti nadzorom ekoloških proizvođača, a danas ima tržišni udio od 30 posto te je veća od preostalih 9 koje po odobrenju Ministarstva poljoprivrede također rade taj posao.

U Ministarstvu poljoprivrede takve optužbe odlučno odbacuju, a slučaj će po svemu sudeći dobiti i svoj sudski epilog.

Danas se ekološkom proizvodnjom hrane – bez uporabe umjetnih gnojiva i kemijskih zaštitnih sredstava – u Hrvatskoj bavi oko 3000 subjekata, OPG-ova i tvrtki. Kako je potražnja za ekološkim proizvodima u stalnom porastu, a i državni su poticaji dvostruko veći nego za klasičnu proizvodnju, na takav se oblik uzgoja hrane odlučuje sve više poljoprivrednika, a dobar dio njihovih proizvoda završava u izvozu. Svi ekološki proizvođači su upisani u Upisnik Agencije za plaćanja u poljoprivredi i njihov se rad nadzire u svim fazama, od polja do maloprodaje, što znači da im barem jednom, a obično i nekoliko puta godišnje u nadzor dolaze za to ovlaštene tvrtke kao što je i Prva ekološka stanica. Ekološki proizvođači sami biraju tvrtku koja će ih nadzirati, a mogu je ako žele i promijeniti.

U 2016. tvrtka u vlasništvu Marina Fucijaša, tvrdi on, kontrolirala je 750 proizvođača koji obrađuju 25.000 hektara zemljišta te je imala je 7 zaposlenih agronoma.

“Naš rad nadziru inspekcije Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske akreditacijske agencije koje nikada nisu pronašle nepravilnosti zbog kojih bi Prva ekološka stanica bila opomenuta ili bi joj se ukinula dozvola za rad. Godišnje otkrijemo stotinjak subjekata s nepravilnostima, a prošle godine ih je bilo čak 176. Nakon utvrđenih nepravilnosti 19 subjekata je uz podršku pročelnice Odjela ekološke poljoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede Darije Musulin promijenilo kontrolno tijelo i dobilo certifikat”, ističe Fucijaš dodajući kako druge kontrolne tvrtke kod svojih klijenata otkrivaju u prosjeku znatno manje nepravilnosti od njegove.

Prva ekološka stanica bila je nadležna za nadzor OPG-a Franjo Halas iz Nove Bukovice pokraj Slatine. “Makinacije s prodajom roba bez ekološkog statusa počele su izlaziti na vidjelo kada je OPG Franjo Halas svoje proizvode bez eko certifikata pokušao izvesti u Italiju i to preko jedne slovenske tvrtke”, govori Fucijaš. “Talijansko kontrolno tijelo od nas traži potvrdu valjanosti certifikata i utvrđuje da je slovenski prekupac s certifikata koji smo mi izdali samo za proizvodnju izbrisao naziv subjekta. Mi Talijanima potvrđujemo da je taj certifikat falsificiran i o tome 20. prosinca 2016. obavještavamo Ministarstvo poljoprivrede, Inspekciju Ministarstva poljoprivrede kao i slovensku tvrtku nadležnu za nadzor preprodavača. Gospođa Musulin iz Ministarstva nam na to tvrdi da je certifikat za proizvodnju Franje Halasa valjan. Ministar poljoprivrede Tolušić nam 28. prosinca 2016. šalje dopis u kojem od nas traži da za OPG Franjo Halas žurno, u roku od jednog dana, izdamo certifikat za proizvod, što bi bilo protuzakonito. Odbijam takav zahtjev ministra, za što Ministarstvu dajem i obrazloženje da prijavljena količina proizvoda, skladištenje, prijevoz i označavanje proiz­voda nije provedeno sukladno važećim zakonima, te im šaljem zamolbu da prestanu na nas vršiti pritisak i uvlačiti nas u protuzakonite radnje. Pismeno obavještavam Dariju Musulin i Inspekciju ministarstva i o raznim drugim nezakonitostima u ekološkoj poljoprivredi u Hrvatskoj za koje imamo saznanja.”

Fucijaš otkriva i kako u lipnju i srpnju 2016. kontrolori Prve ekološke stanice dolaze u nadzor svojih proizvođača koji su PPK Valpovu predavali uljanu repicu i pšenicu. Utvrđuju da PPK Valpovo preuzima robu bez izdanog certifikata za eko proizvod te da se miješa ekološka roba s onom proizvedenom u prijelaznom razdoblju u kojem se proizvođaču tek odobrava eko status.

“Utvrđujemo i da roba nije pravilno označena u prijevozu. Proizvođačima izdajemo potvrdnice ili certifikate da je proizvodnja u redu, ali kako im prijevoz, označavanje i skladištenje nisu u skladu sa zakonima, ne mogu od nas dobiti i certifikate za proizvod jer je utvrđen veliki rizik miješanja proiz­voda raznih ekoloških statusa i konvencionalnih proizvoda. O tome izvještavamo i kolege u tvrtki Bioinspekt iz Osijeka koji su trebali kontrolirati skladištenje u silosu PPK Valpovo, ali su nam odgovorili da je sve u redu te da su PPK Valpovu izdali valjani certifikat premda su nadzor obavili još 8. travnja 2016. dok je silos bio prazan”, ističe Fucijaš kojem u veljači ove godine stiže zanimljiv dopis iz Europske komisije.

Sporna uljana repica

“Europska komisija od nas je zatražila da se očitujemo o slučaju u koji je uključen jedan proizvođač kojeg mi nadziremo. Tako doznajemo da je PPK Valpovo zajedno s tvrtkom Agroland d.o.o. uljanu repicu prodao tvrtki RWA Hrvatska, podružnici austrijske tvrtke, koja je robu prodala u Njemačku da bi njemačka fitosanitarna inspekcija u njoj otkrila nedozvoljena kemijska sredstva kao što su Fluazifop-P, Fluazifop-P-butyl, Synergist Piperonyl Butoxide... O tome je njemačka inspekcija obavijestila nadležni ured Europske komisije koji je pokrenuo istragu iz koje se vidi da je tvrtka Austria Bio Garantie iz Čakovca, koja se u Hrvatskoj također bavi nadzorom ekoloških proizvođača, izdala eko certifikat za uljanu repicu za koju smo ga mi odbili izdati. Saznajem i da je Europska komisija o svemu tome još u listopadu 2016. obavijestila Ministarstvo poljoprivrede odnosno pročelnicu Dariju Musulin. Ministarstvo, međutim, nije pokrenulo nikakve postupke ni protiv Austria Bio Garanitiea niti Bioinspekta”, kaže Fucijaš koji Europsku komisiju informira o svojim saznanjima da je sporna repica preuzimana, prevožena i skladištena protivno Zakonu o ekološkoj proizvodnji s ciljem da se proda kao ekološki proizvod jer oni postižu u prosjeku 30 posto višu cijenu.

Marinu Fucijašu 22. ožujka iz Ministarstva poljoprivrede poštom stiže rješenje koje potpisuje ministar Tolušić kojim se njegovoj tvrtki ukida ovlaštenje za provođenje postupaka stručne kontrole. Na rješenje nema pravo žalbe, ali može pokrenuti upravni spor na Upravnom sudu, što je ovih dana i učinio. Sudu je uputio žalbu na rješenje Ministarstva te je od Suda zatražio da po skraćenom postupku ukine to rješenje.

Fucijaš napominje da niti jedna tvrtka u proteklih 17 godina nije izgubila dozvolu za kontrolu eko poljoprivrednika premda su nekima dokazane nepravilnosti u radu. Uvjeren je da će na Upravnom sudu dokazati da je rješenje Ministarstva prekršilo više hrvatskih zakona kao i uredbi Europske unije. “Žele me kazniti što sam radio u skladu sa zakonima i što nisam htio izdavati lažne certifikate. A nedavno je ministar Tolušić naredio Inspekciji Agencije za plaćanja u poljoprivredi da pronađe pogreške u radu moje tvrtke u kontroli eko proizvođača na krškim pašnjacima. Žele me kompromitirati, ali im to neću dopustiti jer za svaku česticu imamo izdan zapisnik, izvješće i fotozapis s kontrole. U postupku smo obavještavanja nadležnih ureda Europske komisije od koje tražimo zaštitu jer nemamo povjerenja u mafijaški sustav koji vlada u Hrvatskoj”, govori Fucijaš koji je spreman i na mogućnost da postupak na Upravnom sudu potraje i nekoliko godina te da njegova tvrtka zbog nemogućnosti rada pretrpi značajne financijske štete te će stoga od države tražiti i da mu tu štetu nadoknadi.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ističe kako je proteklih godina za ekološku poljoprivredu proizvođačima isplaćivan ogroman novac, godišnje više od 200 milijuna kuna. “Za eko pašnjak moglo se dobiti čak 5000 kuna po hektaru, za eko voćnjake i 10.000 kuna, a vjerovalo se papiru da je nešto zaista eko proizvodnja. Proveli smo kontrolu i otkrili nepravilnosti u radu tijela koje je tu eko proizvodnju nadziralo i zbog toga mu ukinuli ovlaštenje za taj posao. Oni poljoprivrednici koji su lažno prijavili eko nasade neće dobiti isplatu, a morat će vratiti novac koji su dobili. Nastavljamo s kontrolama i dalje, velik je to posao jer tek smo zagrebali površinu, ali to neće omesti isplatu potpore svim drugim ekološkim proizvođačima koji svoju proizvodnju rade po pravilima struke i na ponos naše poljoprivrede. No, pokažu li kontrole na terenu da su i neka druga nadzorna tijela kršila pravila, i ona će ostati bez ovlaštenja. Nered i zloporabe nikome nećemo dopustiti”, komentira ministar pozadinu odluke da se Prvoj ekološkoj stanici ukine dozvola za rad.

Kontrole agencije

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da su zaprimili niz žalbi ekoloških proizvođača na rad i postupanje Prve ekološke stanice. Ovlaštenje za obavljanje poslova kontrole joj je, tvrde u Ministarstvu, ukinuto zbog nepravilnosti u radu koje su utvrđene nadzorom inspekcije. “Na primjer neki certifikati koji potvrđuju ekološku proizvodnju nepravilno su izdavani za površine, a ne za proizvode. Isto tako, izdavana su odobrenja za sjeme koje je tretirano sredstvima koja nisu dozvoljena u eko proizvodnji. Pored toga, nisu se pridržavali propisanih zahtjeva u kontroli nad subjektima, a o uočenim ozbiljnim nepravilnostima nisu izvještavali Ministarstvo poljoprivrede, koje je o takvim nepravilnostima dužno momentalno izvijestiti Europsku komisiju”, obrazlažu u Ministarstvu.

Ističu i kako je tijekom 2016. Agencija za plaćanja u poljoprivredi obavila 52 kontrole proizvođača koje nadzire Prva ekološka stanice te su na 23 gospodarstva utvrđene neprihvatljive površine prijavljene za ekološko plaćanje, ukupno 1102 hektara. Ove je godine utvrđeno još 727,12 ha neprihvatljivih površina koje je Prva ekološka stanica proglasila ekološkima.

“Inspekcijski nalaz također je otkrio da Prva ekološka stanica u 2016. nije provela ni 5 posto minimalnih obveznih uzorkovanja i analiza kod svojih klijenata, već svega 2,4 posto, a ni brojka o 750 gospodarstava s kojima ima ugovoren nadzor nije točna. Prva ekološka dopustila je dijelu gospodarstava i uporabu reprodukcijskog materijala, sjemena i sjemenskog krumpira tretiranih sredstvima za zaštitu od štetočina i bolesti koja nisu ekološka. Neki od njih izvozili su svoje proizvode u dvije članice EU gdje je ustanovljeno da su proizvodi nesukladni kriterijima koje moraju ispunjavati ekološki proizvodi pa su inspekcije tih zemalja o ekscesima izvijestile mjerodavna tijela Europske komisije zbog čega je Republika Hrvatska dobila opomenu”, navode u Ministarstvu poljoprivrede i odbacuju informacije da je Prvoj ekološkoj stanici ukinuto ovlaštenje jer je odbila izdati određene certifikate OPG-u Franjo Halas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:22