IZA KULISA PREGOVORA

GLOBUS OTKRIVA: BISKUPI POŽURUJU PETROVA 'Božo, nemoj više odugovlačiti, dogovorite se što prije s HDZ-om!'

 Goran Mehkek / Damjan Tadić / Hanza Media

Bez obzira na to što će se još do ponedjeljka događati, kada će najvjerojatnije Andrej Plenković doći na Pantovčak s potrebnim brojem potpisa za budućeg mandatara, dvije važne činjenice obilježile su ovaj tjedan. Prvo, nekoliko utjecajnih hrvatskih biskupa sugeriralo je Boži Petrovu da ubrza pregovore i što prije pos­tig­ne dogovor s HDZ-om i drugo, HDZ ni u jednom trenutku nije imao dilemu mjesto predsjednika Sabora prepustiti Mostu.

Iz nekoliko Globusovih izvora s Kaptola potvrđeno nam je da su posljednjih dana postojali kontakti između Bože Petrova i visokih crkvenih dostojanstvenika koji su smatrali da treba izbjeći odugovlačenje pregovora. “Ti biskupi sigurno imaju utjecaj na Petrova, ali konačnu političku odluku donio je, vjerujemo, sam. Ionako se često pretjeruje da je Most crkveni projekt”, kažu naši sugovornici s Kaptola, koji ipak ne kriju da postoje “posebne” veze Petrova i Crkve.

Sam Petrov, koji u Metkoviću stanuje u blizini crkvice sv. Nikole, a posudio je novac za tu kuću od bivšeg vatikanskog nuncija, s mnogima iz crkvenih krugova ima korektan odnos. “Je li sada poslušao biskupe, teško mi je reći, ali sam siguran da je pozorno primio njihove riječi koje su na neki način bile i upozorenje da se Most mora ‘ukrotiti’. Ponavljanje scenarija iz prošlosti kada su se pregovori vukli pred očima javnosti bilo bi pogubno za buduću Vladu. Očito su u tom smislu neki biskupi govorili Petrovu”, tvrdi naš sugovornik s Kaptola ne želeći odati o kojim je biskupima riječ.

Sličan stav iznio je i kardinal Josip Bozanić nekim visoko rangiranim dužnosnicima HDZ-a, jer očito i prvi čovjek Crkve u Hrvatskoj priželjkuje stabilnu vlast koja može vratiti povjerenje građana i osigurati Hrvatskoj budućnost. U ovom slučaju to ne znači “navijanje” za HDZ, već prihvaćanje realne činjenice da je samo suradnja HDZ-a i Mosta u ovom trenutku preduvjet stabilne Vlade.

Sada je, nadomak dogovora HDZ-a i Mosta, mnogo važnije hoće li dugoročno u braku koji slijedi HDZ i Most postići harmoniju koja bi omogućila četverogodišnje vođenje Vlade. U ovom je trenutku to nemoguće predvidjeti ponajviše zbog nepredvidljivosti Mosta, ali i liste želja koje imaju Petrov i njegovi.

HDZ se nije odmah postavio boksački kao u nekim trenucima Karamarko, ali je uspješno plasirana u javnost percepcija da se Plenković ne da ucjenjivati. A zapravo se i nije dao, jer je i u vlastitoj kući vodio pametniju i u konačnici lukaviju strategiju nego što je to radio Tomislav Karamarko za vrijeme prvih pregovora s Mostom. Bivši šef stranke lutao je i u kadrovskim rješenjima, pa i neka bolja rješenja zamijenio u posljednji trenutak lošijima. Tako je prvo Anti Nazoru nudio mjesto ministra kulture, a tek zatim Zlatku Hasanbegoviću, kao što je prvo predvidio za ministra obrazovanja Damira Jelića, a onda je izbor pao na Predraga Šustara, što se pokazalo katastrofalnim.

Dojam u ponedjeljak navečer, nakon te nove runde pregovora s Mostom i uoči idućeg ponedjeljka kod predsjednice, bio je optimističan. I jedna i druga strana smatraju da pregovori idu, iako postoje još mnoge prepreke. No, postoji i volja da se sve to završi što prije.

Cijeli tekst o napetim pregovorima HDZ-a i Mosta pročitajte u novom Globusu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:25