OTIŠAO SA ŠATOROM

Globus otkriva čime se danas bavi Glogoški: ‘Ne otpisujte Đuru, opet će on na ulicu, evo i kada‘

Dobro surađujemo s Vladom Andreja Plenkovića i ministrom Tomom Medvedom kada je riječ o pravima članova naše Udruge, kaže Glogoški

Josip Klemm, Đuro Glogoški, Dražimir Jukić

 Davor Pongracic/Cropix

Najduži i politički najnabijeniji braniteljski prosvjed završio je prije točno 2115 dana. HDZ je i dalje na vlasti. A sve promjene koje su se trebale dogoditi dogodile su se prije njegova okončanja. Primarni ciljevi prosvjeda, koji se 555 dana održavao na Savskoj cesti u šatoru ispred ulaza u zgradu Ministarstva branitelja, bili su deložirati Ivu Josipovića iz Ureda predsjednika Republike, a potom i Zorana Milanovića iz Ureda predsjednika Vlade, čime bi automatski bio riješen i treći cilj – iz Ministarstva branitelja iseliti Predraga Matića i njegove pomoćnike Vesnu Nađ i Bojana Glavaševića.

Prvi cilj ostvaren je brzo nakon što je šator u Savskoj podignut u jutarnjim satima 20. listopada 2014., kada su tamo došli branitelji predvođeni poduzetnikom Josipom Klemmom i čelnikom Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine Đurom Glogoškim, jer je samo par mjeseci poslije Kolinda Grabar-Kitarović, HDZ-ova kandidatkinja, pobijedila Josipovića u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Za ostvarenje glavnog političkog cilja, rušenja “nenarodne vlasti” na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem, trebalo je tek nešto više vremena - nepunih 13 mjeseci.

Kako im se na nos ne bi nabijala tvrdnja da su protiv SDP-ove vlasti prosvjedovali direktno u korist HDZ-a, branitelji su nakon formiranja HDZ-ove i Mostove Vlade još neko vrijeme šator držali otvorenim, a napokon 26. travnja 2016. proglasili su kraj prosvjeda, jer im je nova Vlada, kako su tvrdili, dala jamstva da će njihovi problemi biti rješavani, da ih se više neće ignorirati, da će nova vlast naprosto imati više sluha za ispunjavanje braniteljskih zahtjeva.

image

Đuro Glogoški

Davor Pongracic/Cropix

Kao i svaki veliki politički prosvjed i ovaj je imao svoje pobjednike i gubitnike. Najveću korist od njega imali su HDZ i Kolinda Grabar-Kitarović, koja je odmah nakon pobjede na predsjedničkim izborima otišla pozdraviti svoje fanove iz šatora, a loše nisu prošli ni neki drugi. Tako je sudionik tog najdužeg braniteljskog prosvjeda Tomo Medved, i prije nego što će šator konačno biti demontiran, postao novi ministar branitelja. Dobro je prošao i Ante Deur, na početku prosvjeda jedan od viđenijih šatoraša. Iz Savske se brzo preselio na Pantovčak, na mjesto savjetnika predsjednice države. Politički i dalje dobro gura, sada na dužnosti HDZ-ova saborskog zastupnika.

S druge strane, neki od viđenijih šatoraša u međuvremenu su zaradili zatvorske kazne. Nakon pravomoćne presude da je svoju tvrtku fiktivnim ugovorima oštetio za gotovo tri milijuna kuna, Josip Klemm lani je u siječnju poslan na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne. Vlasnik poznate zaštitarske tvrtke odnedavno je na slobodi.

Dobitnicima šatoraškog prosvjedna mirne duše mogu se smatrati svi postojeći hrvatski branitelji, a pogotovo oni koji će braniteljski status tek zaslužiti. Novim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je izrađen za mandata ministra Tome Medveda, braniteljska prava dodatno su ojačana. U tom smislu dobitnikom šatoraškog prosvjeda mora se smatrati i Đuro Glogoški, koji je i dandanas na čelu Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine, jer je za sve članove svoje udruge, točnije za sve najteže ratne vojne invalide, u Medvedu dobio ministra po svojoj mjeri.

Više Globusovih sugovornika iz braniteljskih udruga jedinstveno je u ocjeni da su u Medvedovoj eri braniteljska prava podignuta na najvišu razinu. Da je to tako, potvrdio nam je i Đuro Glogoški.

- Na vaše pitanje kako sam zadovoljan Vladom Andreja Plenkovića i resornim ministrom Tomom Medvedom kada je riječ o pravima članova naše Udruge, kao i svih ostalih branitelja, mogu vam reći da dobro surađujemo. Radimo na programima i projektima za poboljšanje kvalitete života svih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Pomaka ima, to je vidljivo, za razliku od nekih ranijih vremena kada pomaka nije bilo. Mislim čak da se prije u jednom dijelu išlo i unatrag. Što se tiče Zakona o hrvatskim braniteljima, tu nije bilo velikih izmjena kada je riječ o pravima stopostotnih ratnih vojnih invalida prve skupine. Problem je (prije Medvedova mandata, nap. a.) bio u samoj provedbi, u poštovanju zakonskih odredbi. Sada se zakon provodi puno bolje nego što je to bilo prije i za vrijeme braniteljskog prosvjeda u Savskoj - kaže Glogoški.

Nakon što je šator ispred zgrade Ministarstva branitelja razmontiran u travnju 2016. godine, čelnik udruge koja okuplja najteže vojne invalide ulazi u sve dublju medijsku tišinu, skoro pa u zaborav šire javnosti. Glogoški se i dalje bori za braniteljske interese, ali ispod medijskog radara.

Internetske tražilice nalaze ga samo u tekstovima rutinskih agencijskih vijesti. Tako smo doznali da je njegova udruga 11. prosinca prošle godine obilježila 20. godišnjicu rada, da su svečanosti nazočili premijer Plenković i ministar Medved te da je Glogoški tom prilikom rekao da su članovi udruge ispunili sve svoje zacrtane ciljeve: “Naš cilj će uvijek biti budućnost Hrvatske i hrvatskoga naroda. U suradnji s Ministarstvom branitelja i Ministarstvom znanosti i obrazovanja pokrenuli smo nove projekte.”

- Točno je da sam fokusiran na rad Udruge i unapređenje kvalitete života ratnih vojnih invalida, kao i ostalih branitelja. Upravo ovih dana, u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja i KBC-om Zagreb, trebali bi započeti radovi na uređenju smještajnog prostora za liječenje dekubitusa - rekao nam je Glogoški.

image

Đuro Glogoški

Goran Mehkek/Cropix

Najprepoznatljiviji lider braniteljskog prosvjeda u Savskoj odlučio se distancirati od politike i posvetiti radu u svojoj Udruzi, iako je u vrijeme dok su prosvjedi u šatoru bili na vrhuncu imao najmanje dvije zanimljive ponude. Glogoškom se tada nudilo da na skorim parlamentarnim izborima bude visoko na HDZ-ovoj listi u svojoj (osječkoj) četvrtoj izbornoj jedinici, a nakon izbora Glogoškog je (prva) koalicijska Vlada HDZ-a i Mosta najozbiljnije razmatrala za novog ministra branitelja.

- Poznato je da sam bio na razgovoru s tadašnjim premijerom Tihomirom Oreškovićem. Razgovarali smo o prosvjedu hrvatskih branitelja, iznio sam svoje stavove. Ali s obzirom na svoje zdravstveno stanje jasno je da ne bih mogao prihvatiti poziciju ministra branitelja, jer bi to meni kao stopostotnom invalidu bilo preveliko opterećenje. A što se tiče priča o mjestu na listi za Sabor, mogu reći da su i do mene one dolazile. Bilo je upita, takve ideje dolazile su s različitih strana. No, ja nisam politički aktivan još od 2001., kada sam otišao iz HSP-a jer sam pokrenuo inicijativu za osnivanje udruge. Kada sam izabran za predsjednika Udruge, jasno sam rekao da sam politiku stavio izvan okvira svog javnog djelovanja - kaže za Globus Đuro Glogoški.

Jedan od braniteljskih lidera koji je skupa s Glogoškim prosvjedovao u šatoru kaže da je njegov odmak od politike samo privremenog karaktera.

- Strpite se da na vlast opet dođe “nenarodna vlast”, pa će Đuro ponovno na ulicu. Sada nije vrijeme za prosvjede jer je HDZ na vlasti - kaže naš sugovornik.

Glogoški tvrdi kako su deplasirane sve tvrdnje da je prosvjed u Savskoj bio stranački motiviran, odnosno da je organiziran kako bi se HDZ-u pomoglo da dođe na vlast.

- Vi dobro znate kada su prosvjedi počeli, a kada završili. Počeli su u listopadu 2014., a završili tek u travnju 2016. godine. Znači da je prosvjed trajao i nakon što je HDZ došao na vlast. Završio je tek kada smo s novom vlašću razgovarali o našim prijedlozima i naišli smo na razumijevanje, kada su jednim velikim dijelom naši prijedlozi uvaženi - tvrdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:30