ZAGREB JE NJIHOV

Globus otkriva kako se Tomaševićev trijumvirat priprema za preuzimanje metropole

Danijela Dolenec: ‘Luka Korlaet, Tomislav Tomašević i ja sljedećih šest mjeseci dubinski ćemo analizirati i tek će zatim uslijediti prvi važni potezi‘
Danijela Dolenec, Tomislav Tomašević i Luka Korlaet
 
 Ranko Šuvar/Cropix

Vijest koja bi prije tri godine zvučala kao utopija, danas je realnost koja više nikoga ne iznenađuje, a glasi: Tomislav Tomašević budući je gradonačelnik Grada Zagreba. To znači i da će vlast u hrvatskoj metropoli preuzeti politički predstavnici zelene ljevice, a takvo nešto još se nikada nije desilo u ovoj državi.

Zbog toga se postavlja logično pitanje: što donosi pobjeda lijevo-zelenog bloka, kadrovski i strateški, u Zagrebu, ali i Hrvatskoj?

Još početkom ove godine Tomašević je najavio prve korake nakon što postane gradonačelnik: “Promjena ne znači samo odlazak Milana Bandića, nego potpunu promjenu dosadašnjeg načina upravljanja Zagrebom, koji se definitivno raspao nakon potresa u ožujku. Potres je pokazao u kojoj mjeri je sustav važniji od jednog čovjeka koji odlučuje o svemu. Godinama gledamo taj mit kako Bandić popravlja svaku rupu u gradu. To je potpuno pogrešno. Ja ću organizirati timove kompetentnih ljudi, koji za sobom ne vuku repove, imaju svježe ideje, a koji će se baviti konkretnim problemima”, rekao je Tomašević.

Sve je krenulo prošlog ljeta, kada je Tomislav Tomašević kao nositelj liste lijevo-zelenog bloka Možemo! na parlamentarnim izborima održanim 5. srpnja 2020. dobio više od 19 tisuća preferencijalnih glasova i postao saborski zastupnik. Toga dana definitivno je ovjerio i vlastitu kandidaturu za gradonačelnika Grada Zagreba. Uostalom, Možemo! je u “njegovoj”, 1. izbornoj jedinici osvojio čak 21,2 posto glasova, a u sve četiri zagrebačke izborne jedinice, respektabilnih 18,5 posto, ne puno manje nego SDP i HDZ. Tri godine prije, u svibnju 2017., i u utrci za Skupštinu Grada Zagreba koalicija Zagreb je NAŠ – Nova ljevica – Orah – Radnička fronta – Za grad postigla je obećavajući rezultat. Prema rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, osvojila je 7,64% glasova za Gradsku skupštinu Grada Zagreba i četiri vijećnička mandata, a zapaženi rezultati ostvareni su i na razini gradskih četvrti i mjesnih odbora jer su kandidati zelene ljevice ušli u 12 vijeća gradskih četvrti s 21 članom.

No, prije četiri godine Tomašević je bio autsajder, bez bilo kakvih izgleda, a kandidiran je kako bi na taj način postao javno prepoznatljiv. Od tada se puno toga promijenilo. Za početak, zelena ljevica postala je ozbiljan politički faktor u državi, a koalicija Možemo! ima šest saborskih zastupnika.

Na ovim zagrebačkim izborima zeleno-lijevi blok koji vodi Tomislav Tomašević nastupio je s najjačim kadrovima. Na listi koja vodi u predizbornim istraživanjima, a na kojoj su Zagreb je naš, Zelena ljevica i ORaH, nalaze se saborski zastupnici, dugogodišnji aktivisti i poznate javne ličnosti, od kojih su mnogi još 2007. sudjelovali u pobuni protiv Milana Bandića i Tomislava Horvatinčića, zbog njihove privatizacije javnog prostora na Cvjetnom trgu.

image
Tomislav Tomašević
Goran Mehkek/Cropix

Lista je bila rodno precizna: 24 kandidatkinje i 23 kandidata (isto tako je lista Možemo! na parlamentarnim izborima 2020. imala pola muških i pola ženskih kandidata). Predvodnik je Tomislav Tomašević, a na drugom i četvrtom mjestu su politologinja Danijela Dolenec i arhitekt Luka Korlaet, koji su i kandidati za dogradonačelnike. Treća je Rada Borić, saborska zastupnica Nove ljevice, peti je predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović, a šesta Ivana Kekin, psihijatrica i čelnica Nove ljevice.

Slijedilo je dvoje dugogodišnjih Tomaševićevih suradnika – glumica Urša Raukar i aktivist Teodor Celakoski, te ekonomistica Marijana Sumpor i Damir Bakić, sveučilišni profesor matematike i zastup­nik u Hrvatskom saboru.

Prema većini predizbornih istraživanja, zeleno-lijeva koalicija trebala je osvojiti približno 35 posto glasova, što znači da će u Gradskoj skupštini vjerojatno imati između 15 i 18 vijećnika. U Skupštini će biti 47 zastupnika, pa ispada da Tomašević i ekipa trebaju navijati da i SDP osvoji bar desetak posto glasova, kako bi zajedno imali natpolovičnu većinu, što bi olakšalo vođenje Grada Zagreba. “Iskreno govoreći, više bi nam odgovaralo da rubne liste kao što su Bandićeva i Vesne Škare Ožbolt, ne uspiju prijeći izborni prag jer bi to osiguralo više mjesta za naše ljude. Ali vidjet ćemo što će biti na kraju”, komentirao je jedan visokopozicionirani kandidat.

U Gradsku skupštinu trebale bi ući ljevičarska aktivistica Iva Ivšić (11. mjesto), sindikalistica Marina Ivandić (12.), saborski zastupnik Vili Matula (13.), Mauro Sirotnjak (14.), arhitekt i član Nove ljevice, te Marta Kiš, povjesničarka umjetnosti iz Zagreba. Među prvih dvadeset mjesta nalaze se i politolog Svibor Jančić, kulturna aktivistica Marijana Rimanić, Robert Faber, koji je stručnjak za zaštitu okoliša, povjesničar umjetnosti Tihomir Milovac i Jelena Miloš, “aktivistica u području radničkih, ženskih i LGTB prava”.

Nekoliko predstavnika zelene ljevice, izričito nam je posljednjih dana potvrdilo kako još nisu odlučili tko će ući u izvršnu gradsku vlast. Ipak, ne bi bilo iznenađenje ako bi se socijalnim pitanjima bavila Iva Ivšić, osobama s invaliditetom Tomislav Medak, a Jelena Miloš rodnom ravnopravnosti, jer to su područja u kojima su eksperti. Kad je riječ o javnim uslugama, Tomašević je najavio da će u nadzorne odbore gradskih poduzeća staviti predstavnike Gradske skupštine, predstavnike struke, pa čak vidjeti i da korisnici usluga, pravne i fizičke osobe budu kroz udruge potrošača ili na neki sličan način informirane o tome kako se upravlja gradskim poduzećima. Da se na taj način uspostavi širi nadzor od onog koji provodi sama izvršna vlast.

Ali udarni trojac sačinjavaju Danijela Dolenec, Luka Korlaet i, naravno, Tomašević.

image
Danijela Dolenec
Goran Mehkek/Cropix

Danijela Dolenec predaje na Fakultetu političkih znanosti, no u razgovoru za Globus je najavila zamrzavanje akademske karijere ako postane dogradonačelnica. Jednostavno – previše je posla koji je čeka u Gradu Zagrebu i bilo bi neozbiljno, pa i neodgovorno vjerovati da je moguće istovremeno obavljati dogradonačelničke zadaće i predavanja na fakultetu. Ok, a što će raditi kao Tomaševićeva zamjenica?

Danijela Dolenec će u razgovoru za Globus podsjetiti kako je Možemo! za vrijeme kampanje predstavilo što namjeravaju raditi u svim područjima, ali nultu točku predstavlja promjena dosadašnjeg modela upravljanja u Gradu Zagrebu.

“To znači kako će naš trojac, Luka (Korlaet), Tomislav (Tomašević) i ja, otprilike sljedećih šest mjeseci dubinski raditi analize rada gradske uprave i poduzeća. Već sada znamo puno, ali jednostavno, važno je da steknemo uvid iznutra, i tek zatim će uslijediti prvi važni potezi. Bili smo korektni u kampanji i nismo obećavali promjene od prvog dana, recimo kod gradskih ugovora oko zbrinjavanja otpada, jer bi to moglo prouzročiti penale za Zagreb, a to ne želimo. Mislim da moramo biti odgovorni i tek kada vidimo stvarno stanje, krećemo s prvim potezima. Ali već sada mogu reći da će to biti restrukturiranje zagrebačke uprave i rada gradskih poduzeća. A istovremeno ćemo povlačiti poteze koji će potvrditi programski smjer Možemo!, a to je zeleniji i pravedniji Zagreb, dakle donošenje ekoloških i socijalnih mjera.”

Pritom i ona odbija konkretno odgovoriti tko će biti najvažniji članovi Tomaševićeve ekipe za Zagreb, uz objašnjenje kako se još ni s kim nisu dogovarali. “Najprije planiramo napraviti spomenuti preustroj, potom za to dobiti podršku u Skupštini, a onda raspisati javni natječaj. S obzirom na profil ljudi koji nam se javljaju, imam pravo misliti da ćemo imati super kandidate.”

Jedan od temelja njihova političkog programa jest i uključivanje građana. Golema većina članova njihovih platformi, volontera, pa i kandidata na izborima na razini vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti, aktivni su građani koji prije nisu sudjelovali u stranačkom djelovanju. U zelenoj ljevici su, tvrde, okupili ljude s iskustvom rada u udrugama koji su pokušavali s dosadašnjim vlastima provesti dobre ideje iz svojih područja u praksu, no nailazili su na otpor gradskih vlasti.

“Hoće li onda doći na važna mjesta poput pročelničkih u Zagrebu, ima li šanse i netko tko nema nikakvu vezu s Možemo! i zelenom ljevicom?” pitanje je za Danijelu Dolenec.

Uslijedio je rezolutan odgovor: “Velike! Ovdje se radi o našoj vjerodostojnosti, a dobar dio podrške dobili smo zahvaljujući obećanju da u Zagrebu više neće biti stranačkog kadroviranja”.

image
Tomislav Tomašević
Goran Mehkek/Cropix

Ovo njezino obećanje nipošto ne znači da su u Možemo! spremni na suradnju, pa čak i kompromise sa svjetonazorski desnim strankama. Oko toga vlada beskompromisan stav, pojasnila je, a glasi: “Ni u kojem slučaju Možemo! neće surađivati s HDZ-om ili Domovinskim pokretom, čak i kada bez ovih stranaka ne bismo mogli sastaviti većinu. Ionako sve govori da ćemo imati većinu u suradnji s programski sličnom strankom, a to je SDP”, glasila je prognoza Danijele Dolenec dva dana prije izbora.

Jedno je sigurno. Polazna točka zeleno-lijevog bloka jest stajalište prema kojem, de facto, nema područja u kojima Zagreb nije zapušten, a razlika je u samo u stupnju devastacije. Kako je nerijetko isticao i Tomašević, da bi omogućili sveobuhvatni zaokret u razvoju grada, nulta točka njihova programa jest promjena modela upravljanja. Prije svega, optimalizacija mreže gradskih ureda, kako bi gradska uprava postala fleksibilnija i učinkovitija. Najavljuju da će poboljšati rad gradske uprave i javnih poduzeća, da će ih organizirati tako da budu efikasniji i da povećaju kvalitetu usluga. Također najavljuju da će osigurati transparentnost u poslovanju gradskim financijama i u javnim nabavama, gdje će se uštedjeti značajna sredstva. “Odgovorno ćemo upravljati gradskom imovinom i staviti u funkciju sve gradske poslovne i stambene prostore, urediti prostore bivše industrije. S nama završava era nepotizma, a počinje vrijeme stručnosti i posvećenosti radnim zadacima. Vjerujemo da će većina zaposlenika rado dočekati takve promjene. S gradskom upravom koja je učinkovita i stručno vođena, s jasnim planovima i programima, Zagreb će okrenuti novu stranicu i u svim područjima doživjeti pozitivne promjene i procvat”, obećavaju iz Možemo.

Usto, više ne skrivaju kako njihovi planovi sežu daleko izvan Zagreba, iako su na ovim izborima nastupili samo u osam gradova i četiri županije. “Možda to izgleda malo, ali otprilike toliko smo i planirali. Uostalom, istraživanja pokazuju da posvuda ulazimo u tamošnja gradska vijeća, od Zagreba i Rijeke do Dubrovnika, što znači da ćemo imati jake uporišne točke za daljnje jačanje. Ovo sada se može usporediti sa 2017., kada smo osvojili četiri vijećnička mandata u Zagrebu, i u iduće četiri godine stjecali potrebno iskustvo i prepoznatljivost na političkoj sceni. Cilj je da se dobro pripremimo za 2024., koja je super election year, kada su na rasporedu europski, parlamentarni i predsjednički izbori”, najavila je Danijela Dolenec.

Na kojima bi Možemo!, ako ne bude iznenađenja, trebala voditi Sandra Benčić. Ali to je već druga tema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:54