PUT DO PANTOVČAKA?

GLOBUS OTKRIVA: MILANOVIĆ SVE BLIŽE ODLUCI O KANDIDATURI Bliski prijatelj: 'Zoran iz politike nije otišao spuštene glave, a biznis ga je promijenio'

“Zoran ozbiljno razmišlja o kandidaturi za predsjednika Republike i sa svojim bliskim suradnicima često razgovara o tome, ali još važe argumente za i protiv. On nije iz politike otišao spuštene glave, pa se u nju i te kako može vratiti”, kaže Milanovićev bliski prijatelj
 Boris Kovačev / CROPIX

Zoran Milanović još nije odlučio hoće li se ili neće kandidirati za predsjednika države.

Potvrdio je to Globusu jedan od njegovih bliskih prijatelja nakon sve češćih napisa da bivši premijer i šef SDP-a želi na Pantovčak. Za odluku će trebati čekati još izvjesno vrijeme dok Milanović ne odvaže sve argumente “za” i “protiv”, ali svakako već sada ozbiljno o svemu razmišlja.

Globus je, uostalom, i prvi spomenuo realnu mogućnost da Milanović krene u bitku za Pantovčak, a svako malo se to ponovi u medijima dok se bivši premijer izbjegava izjasniti. Sa svojim bliskim suradnicima često razgovara o tome je li vrijeme za njegov povratak u politiku i koje sve preduvjete treba ispuniti da bi se uspješno suprotstavio Kolindi Grabar-Kitarović ako se ona, nakon europskih izbora, odluči za drugi mandat.

- Teško je reći kada će Milanović donijeti konačnu odluku, ali sigurno je kako je procijenjeno da se ne treba žuriti. Naime, svaka kampanja puno košta i zahtjevan je projekt - tvrdi naš sugovornik koji ne isključuje mogućnost da će i Milanovićeva odluka biti objavljena tek za koji mjesec. Ali, naravno, stvar je samog Zorana Milanovića da procijeni idealan trenutak ako se prihvati kandidature, pa je i nezahvalno prognozirati kada će to biti.

- Njegov povratak u visoku politiku svakako je moguć, jer treba prije svega gledati na koji je način otišao. Nije to bilo spuštene glave, već je Zoran odlučio povući se kada je izgubio izbore. On se može vratiti, za razliku od Ive Sanadera koji to nikako ne može - tvrdi Globusov sugovornik naglašavajući da je Milanovićevo povlačenje bilo krajnje etično.

- Druga je stvar što je u SDP-u ostavio neki vakuum koji su iskoristili ljudi koji ga nisu podnosili, poput Zlatka Komadine. Ali iz perspektive hrvatskih građana koji nisu stranački vezani, Milanović je učinio svojim dobrovoljnim povlačenjem jednu časnu gestu, koja se ne vidi često u hrvatskoj politici.

Kada smo i neke hrvatske političke analitičare upitali ima li prostora za Milanovićev povratak, odgovori su bili različiti. Iako neki procjenjuju da su Milanovićeve šanse da se useli na Pantovčak realne ako ljevica bude imala samo jednog kandidata, Žarko Puhovski nimalo nježno ne gleda na najavu Milanovićeva mogućeg povratka.

- Može li se vratiti? Hvala Bogu, ne. Nema šanse i sva sreća da je nema - kaže. Profesor Puhovski tvrdi da propast SDP-a nije počela dolaskom Davora Bernardića za šefa stranke, već upravo u Milanovićevo vrijeme. “Niti je u svoje vrijeme bio socijalan, niti je bio pristojan. A još je smješnije da je sada uključen u rad visoke škole za diplomaciju, a diplomacija i Milanović jednostavno ne idu jedno uz drugo.”

Što se događa iza kulisa moguće Milanovićeve kandidature nije poznato. Kalkulira se da ga podržava moćni Ivan Čermak, pa i njegov dobar prijatelj Emil Tedeschi, ali to do sada nije potvrđeno. Sigurno je da je u najužem timu onih s kojima Milanović razmatra svoje šanse i bivši ministar Ante Kotromanović, s kojim je Milanović ostao u odličnim odnosima. Milanović održava kontakte i s drugima iz SDP-a s kojima je bio dobar još u vrijeme dok je vodio stranku, a sada i neki od njih javno govore da ga SDP treba podržati ako se odluči za kandidaturu. Kada smo neke njegove bivše suradnike pitali koliko je ulazak u poslovni svijet promijenio čvrstog i ponekad drčnog Milanovića, odgovorili su nam: “Zoran se promijenio, nabolje.” Tvrde, stekao je iskustvo u biznisu, što je i za političare dragocjeno. Sada mnogo realnije sagledava i sve one elemente bitne da se dobije kompletna slika o društvu, stanju hrvatske države i njezinih građana, što je važno i ako bude želio biti predsjednik.

- Sigurno je da bi se manje miješao u rad Vlade i više bi se koncentrirao na ono što kao predsjednik države može napraviti - kažu njegovi bivši suradnici napominjući da bi bio vrlo jasan kada je riječ o odnosima sa susjedima, ali i s Bruxellesom. Uostalom i u vrijeme svog premijerskog mandata želio se takvim pokazati, da ne prihvaća sve što dolazi iz Bruxellesa, ali su baš u to vrijeme bili izuzetno pogoršani odnosi Hrvatske sa susjedima, prije svega Mađarskom i Srbijom. Doduše, nisu ni danas harmonični, kada Milanovića nema, što mu svakako može poslužiti kao adut kada bi progovorio o svojem viđenju vođenja vanjske politike.

Za Milanovićem se vuku i neki repovi, pogotovo onaj što je kao šef SDP-a gubio izbore za izborima. Njegovi nas bivši suradnici uvjeravaju da to nije potpuno točno i da je Milanović izgubio izbore 2015. i 2016. “Tada je i odlučio otići”, dodaju. U međuvremenu su se odnosi u Hrvatskoj bitno promijenili, ojačala je desnica, a njena prava snaga tek će se vidjeti na europskim izborima. Mnogi smatraju da ni sav desni korpus nije sretan s Kolindom Grabar-Kitarović, pa da i u tom “bazenu” Milanović može računati na podršku.

- On je centar centra, a to je širok pojas. Kada je u svojoj posljednjoj fazi koketirao, što su mu stavljali pod nos, s desnicom, stekao je ipak i neke poene koji mu mogu dobro doći ako se odluči za Pantovčak. To, naravno, ne znači da bi ikad podržao ekstremnu desnicu, ali neka umjerenija može imati i njegovu podršku i obrnuto - tvrdi jedan njegov bivši suradnik.

Zato mnogi procjenjuju da Zoran Milanović sada pozorno prati što se događa na hrvatskoj političkoj sceni i čeka da se vidi kamo to sve vodi. Ako ekstremna desnica silno ojača, a ljevica potpuno oslabi, ni to neće značiti da su njegove šanse posve izgubljene, jer bi upravo i ljevici i desnom centru, barem onima koji su razočarani sadašnjim političarima, mogao ponuditi novi vjetar u leđa. Očito su i u Milanovićevu krugu svjesni da će biti potrebno učiniti velike napore da se ponište negativnosti iz prošlosti koje se vuku iza Milanovića, o kojima govori i dr. Puhovski, ali ne treba zaboraviti da u politici ništa nije nemoguće.

Bi li Zorana Milanovića podržao i sam Davor Bernardić, za krug onih koji ga podržavaju uopće nije bitno. Naime, Bernardiću predstoji posljednji ispit na europskim izborima, ako do njih preživi, a nitko nema iluzije da će na njima postići briljantne rezultate. Naravno, postoji mogućnost da SDP odredi nekog drugog kandidata i s njim izađe u javnost prije europskih izbora, što bi onda otežalo i odluku samom Milanoviću. “Protiv više kandidata s ljevice teško bi se bilo boriti, jer bi i oni bili ‘opozicija’ Milanoviću. Zato treba još neko vrijeme čekati i nitko se očito ne želi prenagliti”, kažu naši sugovornici.

A kada bi se zaista dogodio veliki finale između Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića, nitko ne dvoji da bi to bilo napeto, fajterski i bez dlake na jeziku. Dok je predsjednica u vrijeme Milanovićeva premijerskog mandata često prelazila preko njegovih grubih poruka, sada bi u kampanji sigurno bila mnogo otvorenija i direktnija. Uostalom, njih se dvoje itekako dobro znaju, još iz mladenačkih dana kada su počeli karijere na Zrinjevcu. Tada su bili u korektnim odnosima, “na ti”, a ta generacija mladih diplomata, samosvjesnih i punih sebe, brzo je napredovala. Svatko je otišao na svoju stranu, izgradio vlastitu karijeru, a onda su se u jednom trenutku našli svi skupa opet, ali na različitim političkim stranama i s novim ambicijama.

Kolinda Grabar-Kitarović politički je preživjela za razliku od Milanovića koji je “izgorio”. Pokazalo se da Hrvati ipak ne vole arogantne i grube političare, što je Milanović jedno vrijeme bio. I sadašnja predsjednica i bivši premijer, kao, uostalom, i sadašnji, imaju različitu narav, različito reagiraju, ali sve troje imaju i posve različito viđenje Hrvatske i hrvatske političke scene. Njima troma treba pribrojiti i Gordana Jandrokovića, koji je također počeo na Zrinjevcu, a dogurao do šefa diplomacije i Sabora.

Kad počne bitka za Pantovčak, može se očekivati da nitko nikoga neće štedjeti i da će to biti, sigurno, najzanimljivija politička utakmica dosad viđena u Hrvatskoj. Na riječima su “jaki” i Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović, vadit će se i aduti iz prošlosti, ali i sve ono što bi moglo poslužiti da se dođe do cilja, Pantovčaka. U ovom je času Kolinda Grabar-Kitarović u velikoj prednosti i dr. Puhovski smatra da ona, zapravo, nema ozbiljnog protukandidata. Ali Milanovića ne treba podcjenjivati, pogotovo ne “novog Milanovića”, koji ima premijersko iskustvo, ali i ono iz biznisa, i koji razmišlja o povratku u visoku politiku. Uspije li Hrvate uvjeriti da se donekle promijenio, malo zakočio svoju žestoku narav, njegove šanse, barem za drugi krug, ako u njemu bude i Kolinda Grabar-Kitarović, bit će itekako realne.

- Uvjeravam vas da će, ako se Milanović odluči ponovno za politiku, to biti zaista i novi Zoran, tolerantniji, širi, ali i jasan i odrješit kao uvijek. Možda se u Hrvatskoj nismo često susretali s političarima koji su se odlučili nakon nekog većeg poraza na povlačenje i na povratak, a Zoran Milanović ima za to priliku i vrlo brzo ćemo saznati hoće li je i iskoristiti. Ostaju, naravno, i neke druge mogućnosti njegova povratka na političku scenu - kažu njegovi bivši suradnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:36