NAJVEĆI POTRES U STRANCI

GLOBUS OTKRIVA POZADINU IZLASKA BIVŠEG MINISTRA IZ MOSTA Pet dana prije odlaska iz Mosta Orepić je tražio ostavku Petrova i Grmoje

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Kad je Vlaho Orepić objavio da napušta Most, Božo Petrov i Nikola Grmoja pokušali su umanjiti značaj njegove odluke i minorizirati cijeli slučaj. Dvojica najeksponiranijih lidera Mosta i tvorci najveće hrvatske političke ponornice posljednjih desetljeća zapravo su željeli kontrolirati štetu.

Pokazalo se da je odlazak Vlahe Orepića najveći udarac koji su politički idealisti iz Metkovića doživjeli do sada. Jer, napustio ih je uporni i nepokolebljivi čovjek koji je kao ministar unutarnjih poslova u dvije kratke vlade postao jedan od prepoznatljivijih lidera Mosta. U dobrom dijelu javnosti popularnost je stekao kad se u sukobima s HDZ-om pokazao kao pretvrd orah čak i za Tomislava Karamarka i Milijana Brkića.

U prvim reakcijama nakon Orepićeve objave izlaska iz Mosta, Petrov i Grmoja neuvjerljivo su hinili iznenađenje. Rekli su da im nije ništa najavljivao. Petrov je izjavio da je Orepić sve svoje ideje i nakane mogao provesti kroz Most i jedino kroz Most. Grmoja je otišao korak dalje pa je tradicionalno patetično rekao da je Orepić čovjek zbog kojeg je bio spreman “primiti metak”.

Istina je, sudeći po činjenicama koje su predočene Globusu, potpuno drugačija. Već nekoliko mjeseci Orepić je unutar Mosta pozivao i prozivao. Javno se suprotstavljao agresivnim istupima, političkoj galami i održavanju stanja permanentnog konflikta sa svima. Posebno je zamjerao “začahurenost” u vrhu stranke, dupliranje funkcija u uskom krugu ljudi, a kulminiralo je pokušajem instaliranja Nikole Grmoje za šefa Kluba zastupnika usprkos tome što je već politički tajnik Mosta. Vrhunac drame odigrao se u saborskom Klubu zastupnika Mosta samo nekoliko dana prije nego što je Orepić objavio da ih napušta. U četvrtak 7. prosinca Vlaho Orepić, nakon još jedne rasprave, otvoreno je zatražio od Bože Petrova i Nikole Grmoje da podnesu ostavku. Bio je to početak epiloga sukoba koji su trajali mjesecima.

Do sada nije bilo poznato da je Orepić samoinicijativno još u listopadu poslao pismo, svojevrsnu okružnicu svim vodećim ljudima Mosta, u kojoj je upozorio na neodrživo stanje u stranci. Globus je u posjedu pisma koje je poslano na nekoliko desetaka adresa, i u kojem Orepić zapravo apelira na sve da se trgnu.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:23