DEVET GLOBUSOVIH KOLUMNISTA

Goldstein, Relković, Jakovina, Lučić, Šola, Grgić, Šonje, Dobrović i Bugajski prognoziraju kakva će 2019. biti u politici, gospodarstvu i duhu nacije

 

U novogodišnjem broju tjednik Globus donosi tekstove devetorice kolumnista koji su posebno za ovo izdanje iznijeli svoje projekcije iduće godine: što očekuju od 2019., čemu se nadaju, od čega strahuju... Ivo Goldstein, Ivica Relković, Tvrtko Jakovina, Ivo Lučić, Ivica Šola, Dario Grgić, Velimir Šonje, Slaven Dobrović i Janusz Bugajski prognoziraju kakva će 2019. biti u politici, gospodarstvu i duhu nacije.

Ivo Goldstein analizira hoće li i 2019. biti “samo još jedna poratna godina”. Naime, Hrvatska 23 godine nakon rata živi u nekoj vrsti poratnog ratnog stanja – država je kult, Tuđman bog, a svi koji misle drugačije mrski su “jugoslaveni”, kaže Goldstein i pita se ulazimo li mi u 2019. ili 1999.

Ivica Relković u 2019. najavljuje vrući izborni stampedo: u razmaku od samo pola godine imat ćemo europarlamentarne i predsjedničke izbore – sredinom i krajem 2019. Potom nas, podsjeća Relković, nakon jednogodišnjeg “poluvremena”, opet s polugodišnjim razmakom čekaju parlamentarni i lokalni – krajem 2020. i sredinom 2021.

Tvrtko Jakovina upozorava da će migranti biti najvažnije pitanje 2019. godine, s obzirom na nove, neslućene valove useljavanja u EU koji nas tek očekuju. Pitanje migranata presudno je za budućnost Hrvatske, smatra Jakovina, i zato ne može biti prepušteno konzervativnim demografima, koji rješenje vide u zatvaranju granica i razmnožavanju “pravih” Hrvata.

Dario Grgić pita se kako u zemlji koja nije sigurna ni u svoju prošlost uopće biti futurolog. Teško, zaključuje, jer kod nas bitke oko bolje jučerašnjice ne samo da ne jenjavaju nego iz godine u godinu dobivaju na snazi.

Ivo Lučić upozorava da će se iz Hrvatske i 2019. neki iseljavati, ali da više nitko iz nje ne mora bježati. “Na svu žalost bivših komunističkih aparatčika prerušenih u liberale i lijeve demokrate”, naglašava Lučić, “iz Hrvatske se ne bježi, jer bježalo se samo iz njihova socijalizma”.

Velimir Šonje smatra da Hrvatska ima snage ublažiti ekonomski šok koji se valja iza brda. Imamo dovoljno vremena za neutralizaciju eventualnog prvog vala negativnih utjecaja, kaže Šonje, koje 2019. možemo očekivati zbog usporenog rasta Kine i Njemačke te neurednog Brexita.

Slaven Dobrović drži da izgledi za 2019. unatoč najavama presjednika Vlade nisu sjajni. “No, ne radi se o investicijama nego o pristupu vođenju države”, pojašnjava Dobrović i pita se: hoće li strategija, planiranje i realizacija jednom u cjelini biti moto vođenja države, bez ometanja fragmentiranim političkim interesima i, još gore, partikularnim poslovnim silnicama.

Ivica Šola pozabavio se položajem Hrvatske u Europskoj uniji, uz upozorenje da je EU “samo krinka za Četvrti Reich”. Od Angele Merkel i njezine ideje o Njemačkoj kao europskom hegemonu, dodaje Šola, može nas spasiti samo katolički socijalni nauk.

Janusz Bugajski bavi se globalnim perspektivama u 2019. te ustvrđuje kako će iduće godine, predodređene za međunarodne sukobe, SAD biti najmanje predvidljiv igrač. Naime, ostavka ministra obrane Jamesa Mattisa, upozorava Bugajski, jasan je znak da je pristup globalnim pitanjima predsjednika Donalda Trumpa nadvladao tradicionalne internacionaliste u njegovoj administraciji, a posljedice bi mogle biti vrlo ozbiljne.

Sve tekstove Globusovih kolumnista možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:24