RAZGOVOR

HOLY ZA GLOBUS Prihvatila sam Bernardićevu ponudu pa ne bi bilo korektno da ga sad javno kritiziram iako i dalje smatram da je SDP ideološki pogubljen

 
Mirela Holy
 Neja Markicevic / CROPIX

“Davoru Bernardiću vrlo sam otvoreno rekla što mislim o politici SDP-a te o njegovoj politici. Iznimno cijenim što je stoički podnio moju ne baš blagu kritiku. To nije često kod političara. S obzirom na činjenicu da nastojim pomoći SDP-u i ljevici da se konsolidira te da sam prihvatila njegovu ponudu, bilo bi izuzetno nekorektno kad bih ga kritizirala javno. Prihvaćanjem njegove ponude više se ne mogu predstavljati kao objektivna analitičarka”, kaže u velikom intervjuu Globusu Mirela Holy, koja će se na izborima za Europski parlament, što se održavaju potkraj svibnja, biti kandidatkinja na SDP-ovoj listi.

Bivša istaknuta članica SDP-a i kraće vrijeme ministrica zaštite okoliša u Vladi Zorana Milanovića, a potom predsjednica ORaH-a, koji je također napustila, vraća se u politiku, ali ne i u SDP.

Na Bernardićevu ponudu, kaže, nije odmah pristala, naprotiv.

“Nisam ni brzo ni lako donijela ovu odluku jer imam smiren, ugodan život i radim lijep posao. Znala sam da moj pristanak znači izlazak iz zone komfora”, kaže Mirela Holy, ali napominje: “I prije nego što sam prihvatila Davorovu ponudu bila sam na dispoziciji SDP-u za kreiranje politika stranke jer smatram da je to u javnom interesu. Bit ću im i dalje na raspolaganju za pomaganje u kreiranju politika i ako ne osvojim mandat u Europskom parlamentu.”

SDP se, smatra Mirela Holy, ideološki pogubio, i neće se oporaviti ako sukobi u stranci i dalje budu motivirani osobnim interesima.

“SDP, nažalost, pati od bezidejnosti, viška osobnih ambicija i nerazumijevanja biračkog tijela kojem se obraća. Gradi identitet na kritici HDZ-a, što je uvijek nepovoljna pozicija jer stranku stavlja u subordinirani položaj.”

Koliko bi, po njezinu mišljenju, mjesta u novom sazivu Europskog parlamenta mogli dobiti kandidati s SDP-ove liste?

“Nemam staklenu kuglu pa ne znam koliko će SDP mandata osvojiti, ali smatram da je izuzetno opasno europske izbore u okviru SDP-a gledati kao referendum o predsjedniku stranke.”

U intervju Mirela Holy govori i o Zoranu Milanoviću i njegovoj mogućoj kandidaturi za predsjednika Republike, o Amsterdamskoj koaliciji kao konkurenciji SDP-u, o izbornim šansama Dalije Orešković i njezine stranke Start...

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:13