ANN OAKLEY ZA GLOBUS

JA SAM MAJKA RODNE TEORIJE Iznenađena sam što i danas ima političkih režima u kojima se napada pojam roda. Vrlo je važno suprotstaviti se tim napadima

 
 Marko Todorov / CROPIX, Theo Chalmers

Kad sam 1972. objavila knjigu 'Spol, rod i društvo', ona je izazvala velik interes u Britaniji i u stručnim je krugovima odmah preporučena kao izvor za suvremeno objašnjavanje pojma roda. Političari i političke stranke nisu kritizirali moju teoriju, a znanstvena zajednica prihvatila je razlikovanje spola i roda. I to se pokazalo veoma korisnim - kaže u ekskluzivnom intervjuu Globusu Ann Oakley, glasovita britanska sociologinja, književnica i feministkinja koja je prije 46 godina u stručnu literaturu uvela pojam roda i postavila temelje rodnoj teoriji.

Budući da je rodna teorija utkana i u Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, takozvanu Istanbulsku konvenciju, koja je u nas postala goruće političko pitanje, upitali smo Ann Oakley kako tumači to što se hrvatsko društvo dramatično podijelio zbog međunarodnoga pravnog akta koji je glatko prihvaćen u nizu zemalja. Zašto je konzervativni dio hrvatske nacije ustao protiv uvođenja kategorije roda u zakonodavstvo?

- Tome je vjerojatno razlog povezanost rodne teorije s pokretima koji promiču društvena i politička prava. Stoga uspostavu roda kao posebne kategorije neki doživljavaju kao političku opasnost jer se potkopavaju tradicionalni ustaljeni sustavi vrijednosti u skladu s kojima društvo funkcionira - kaže Ann Oakley, ne krijući svoje iznenađenje činjenicom da je rodna teorija i danas u 'nekim političkim režimima', pa i u Hrvatskoj, predmet napada i polemika.

- Vrlo je važno pokušati se suprotstaviti takvim napadima - naglašava ugledna sociologinja i dodaje da je upravo definiranje razlike između roda i spola i prihvaćanje fleksibilnosti roda važna tema svih pokreta koji se bore za ženska prava.

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:51