MOGUĆE PROMJENE

JAKI ČOVJEK SDP-a KOJI ZABRINJAVA HDZ 'Mi smo svjesni da SDP s Bernardićem tone. No, ako na čelo stranke dođe Mršić, znatno će nam otežati situaciju'

 
 Arhiva / HANZA MEDIA

Dio esdepeovaca nije odustao od ideje da dovede Zvonimira Mršića na čelo stranke, bez obzira na njegov angažman u Agrokoru, gdje je član Izvanredne uprave i savjetnik Vladina povjerenika Ante Ramljaka. Taj plan budno prati i vrh HDZ-a. Sam Andrej Plenković o tome je obaviješten, a čelni ljudi stranke već su razgovarali o realnosti takva scenarija i o tome što bi za hrvatsku političku scenu značilo da se on ostvari.

“Svi smo svjesni da s Bernardićem nema pomaka i da SDP tone iz dana u dan. Ako bi u konačnici u SDP-u uspjeli nagovoriti Bernardića da odstupi ili ako se dogodi neki drugi scenarij i na čelo stranke dođe Mršić, za HDZ bi se situacija znatno otežala”, kaže za Globus visoki dužnosnik HDZ-a. Po njegovoj procjeni, promjene u vrhu glavne oporbene stranke nikako nisu nemoguće. “Može li do tih promjena doći već na jesen ili u neko dogledno vrijeme, teško je reći. No mi ćemo biti spremni na sve moguće promjene u vrhu SDP-a ako do njih dođe”, kaže naš sugovornik.

Svi se u HDZ-u slažu da bi se bitno izmijenio odnos snaga na političkoj sceni da Mršić zaista preuzme SDP. To što je trenutačno angažiran u Agrokoru ne bi bila neka posebna prepreka, smatraju hadezeovci.

Mršića i u HDZ-u cijene, smatraju da je riječ o vrsnom stručnjaku, čovjeku koji iza sebe ima rezultate i u Podravci i koji bi o ekonomskim temama mogao mnogo kompetentnije parirati HDZ-u i Plenkoviću od Bernardića. Posebno nakon posljednjih populističkih blamaža šefa SDP-a s prijedlogom o smanjenju PDV-a za poljoprivredne proizvode, što je nerealno i zbog prakse koja vlada unutar EU.

Mnogi istaknuti hadezeovci uvjeravaju nas da je premijer Plenković pun optimizma uoči jeseni koja će donijeti niz novih izazova. Svi su svjesni da na političkoj sceni premijer u ovom trenutku nema konkurenciju i to mu omogućava da se lakše suoči s problemima koji ga očekiju. Nitko u ovom trenutku ne vidi opasnost od opozicije, koja je slaba, dezorijentirana i bez pravoga vođe. Slabost SDP-a uviđaju ne samo oni u vlasti nego i simpatizeri ljevice. U takvim okolnostima Plenkoviću je lakše nego što bi mu bilo da je na čelu SDP-a uvjerljiva liderska figura, netko tko bi postavljao prava pitanja i nudio rješenja koja gode uhu lijevih birača.

U HDZ-u su svjesni da bi baš profil političara poput Mršića mogao biti oštra konkurencija Plenkoviću. Njegov dosadašnji angažman u SDP-u bio je vezan uz ekonomske teme, na tom je području je on “doma”, i s atraktivnim programom, ako bi ga stranka donijela, mogao bi SDP okrenuti iz defenzive u ofenzivu.

S druge strane Plenković uskoro ulazi u drugu godinu mandata, kad slabi i ljubav s medijima, a u HDZ-u već primjećuju da je sve više kritičnih tekstova prema Vladi i premijeru. Ali, dok nema prave alternative, to za Plenkovića i nije neki posebni problem, jer se sada sve svodi na to da se ispegla svaki premijerov potez, pa i onda kada stvari krenu po zlu.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:45