SPECIJALNI IZVJEŠTAJ

KAKO UMIRU BRIJUNI: EKSKLUZIVNI IZVJEŠTAJ S OTOČJA NAŠIH PREDSJEDNIKA Globusovi reporteri obišli strogo čuvane objekte na najljepšem državnom posjedu

Bijela vila, "Brijunka" i "Jadranka" zjape prazne već pet godina, a Vlada troši milijune na njihovo održavanje. Predsjednica ih ne voli, premijer ih izbjegava, no država ih ne želi komercijalizirati. Zašto?
 CROPIX, Getty Images

Bijela vila, najraskošnija na Brijunima - koja je 1953. izgrađena za Josipa Broza Tita i do kraja života bila njegova rezidencija u kojoj su poslije često boravili hrvatski predsjednici Franjo Tuđman, Stjepan Mesić i nešto manje Ivo Josipović - već se nekoliko godina uopće ne koristi. Iako u njoj nitko ne spava niti održava sastanke, u luksuznu građevinu svakodnevno dolazi domaćica koja je čisti i provjetrava, mijenja plahte i ručnike, a vrtlari vode brigu o grmlju, drveću i ostaloj vegetaciji, metu staze, kose travu i sade cvijeće kako bi objekt od oko 3000 kvadrata čija je unutrašnjost prepuna vrijednih umjetnina u svakom trenutku bio u besprijekornom stanju, spreman primiti nekog od najviših hrvatskih dužnosnika.

Na ulazu u ograđeni kompleks vile dežura pripadnik Počasno-zaštitne bojne, kojoj je jedna od glavnih zadaća osiguranje vrhovnog zapovjednika hrvatskih Oružanih snaga, a to je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon Tita, kojem je Bijela vila bila dom nekoliko mjeseci u godini, ovom su se rezidencijom obloženom bijelim bračkim kamenom u državničke i u privatne svrhe koristili isključivo hrvatski predsjednici, no ne i aktualna predsjednica.

U njezinu Uredu doznajemo kako Kolinda Grabar-Kitarović kada dođe na Brijune spava u vojarni. Riječ je o ograđenom vojnom području Peneda na drugom dijelu otoka, gdje su u Titovo vrijeme izgrađeni vojni objekti u kojima su danas smješteni pripadnici Počasno-zaštitne bojne koji, osim predsjedničke Bijele vile, 365 dana u godini čuvaju još dvije podjednako prostrane, komforne i vrhunski održavane rezidencije - vilu Jadranku i vilu Brijunku.

I one posljednjih godina, doznajemo, uglavnom zjape prazne i tek se rijetko koriste u protokolarne svrhe. Osim za boravak visokih hrvatskih dužnosnika, u tim se dvjema vilama tradicionalno smještaju gosti, u pravilu državnici koje na Brijunima prima predsjednik države kao domaćin. Tako je bilo i u Titovo vrijeme.

FOTOGALERIJA: Ekskluzivni fotoizvještaj s Brijuna

Predsjednica Grabar-Kitarović Brijune posjećuje mnogo rjeđe od svojih prethodnika, u pravilu jednom godišnje kad se ondje održava redovito okupljanje diplomatskog zbora. U doba Tuđmana, Mesića i Josipovića godišnji susret diplomata održavao se potkraj svibnja i trajao nekoliko dana s glavnim svečanim prijemom u prostranom salonu i na tzv. šarenoj terasi Bijele vile, koja je ime dobila po kamenu kojim je popločena potkraj 90-ih.

S terase, koju krasi Augustinčićev kip Eve, kroz krošnje cedra i pinija pruža se pogled na Vangu, kamo su predsjednici vodili diplomate na cjelodnevni izlet. Sve tri vile imaju privatna pristaništa, odakle bi se ugledne goste brodovima prebacivalo na Vangu, na kojoj je park prepun egzotičnog bilja, voćnjaci i vinogradi te dva objekta ukupne površine oko 3000 kvadrata koje su Tito, a poslije Tuđman i Mesić koristili za dnevni odmor, opuštanje, ali i primanje gostiju.

Zadnje dvije godine, otkrivaju Globusovi izvori, predsjednica diplomatski domjenak priređuje početkom listopada i on traje jedan dan na Vangi, što je ujedno i jedan jedini dan u godini kad na taj Titov omiljeni otočić dolaze gosti.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:56