StoryEditor
NASTAVAK POLITIČKE KARIJERE?

'KOLINDA U UTRCI ZA ŠEFICU HDZ-a? NIJE ISKLJUČENO...' Ljudi iz kruga predsjednice na odlasku za Globus govore o njezinim planovima

 
Kolinda Grabar Kitarović
 Goran Mehkek / CROPIX

Odmor, zdravlje, obitelj, doktorat... To su u ovom trenutku prioriteti Kolinde Grabar-Kitarović. No, konačnu odluku o tome što će raditi kad u veljači napusti Pantovčak još nije donijela - ponavljaju ovih dana sugovornici iz kruga uskoro bivše predsjednice na svaki upit o njezinim planovima i daljem angažmanu. Podsjećaju kako je ona u nedjelju na nekoliko dana otputovala na Brijune te kažu kako ima dovoljno vremena za odluku što će dalje.

- Jedan od njezinih prvih poteza zasigurno će biti zahtjev HDZ-u za ponovno učlanjenje u stranku - kaže jedan od naših sugovornika blizak Grabar-Kitarović. Podsjeća kako je predsjednica na odlasku još u izbornoj noći rekla da će ostati u Hrvatskoj, te ne isključuje mogućnost njezina političkog angažmana.

- Ostavio bih sve opcije otvorenima. Možda ne odmah, ali zašto se kroz neko vrijeme ne bi opet angažirala? Uostalom, treba vidjeti kako će se odvijati situacija u stranci i oko samog šefa HDZ-a Andreja Plenkovića. Tko zna kako će se stvari posložiti - komentira naš sugovornik, koji spada u krug onih koji smatraju da bi upravo Grabar-Kitarović bila ona prava osoba koja bi u HDZ-u uspješno mogla ujediniti centar i desnicu. Na pitanje koliko bi u tom slučaju Kolindi Grabar-Kitarović bio minus gubitak predsjedničkih izbora kaže kako je uvjeren da to ne bi imalo veću važnost.

- Znamo zbog čega se to i kako dogodilo - kaže kratko.

Neki su skeptični

Nekoliko članova HDZ-a s kojima smo jučer razgovarali kažu, međutim, kako ne vjeruju da bi Grabar-Kitarović mogla istaknuti kandidaturu na unutarstranačkim izborima, ali ističu da bi se u tu utrku mogla uključiti kao potpora nekom od kandidata za šefa stranke.

- Znam da ima članova koji je nagovaraju na kandidaturu, ali mislim da ona, za sada, nema takvu namjeru. Realnije mi je da nekome da potporu - kazao je jedan visokopozicionirani član HDZ-a.

Sama Kolinda Grabar-Kitarović, kad je riječ o njezinim budućim planovima, osim objave da ostaje u Hrvatskoj, jedino je još za 24 sata izjavila da sebe u budućnosti vidi kako se bavi zaštitom slabijih, promicanjem zaštite od nasilja nad ženama i djecom te zaštitom životinja. Više od toga nije se izjašnjavala. Grabar-Kitarović, podsjetimo, u ožujku prošle godine preuzela je predsjedanje Vijećem žena svjetskih lidera. Riječ je o Vijeću osnovanom 1996. godine s ciljem da se potaknu sadašnje i bivše predsjednice država, premijerke i ministrice na sudjelovanje u zajedničkim aktivnostima od ključne važnosti za žene. Prilikom primopredaje dužnosti uskoro bivša predsjednica istaknula je da će nastaviti raditi na svim pitanjima koja se tiču ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena i djevojaka tijekom svih svojih budućih djelovanja u svim područjima života.

U krugu bliskom Grabar-Kitarović ima i onih koji misle da bi se ona na kraju ipak mogla odlučiti za odlazak van unatoč sadašnjim izjavama da će ostati u Hrvatskoj.

- Ne mislim da se u ovom trenutku namjerava vraćati na domaću političku scenu. Već sada ima par ponuda koje se tiču nekih tvrtki, ali i politike, zato joj je važno da što prije privede kraju doktorat. A dobila je i pozive da održi konferencije te predavanja na nekim međunarodnim sveučilištima - kazao je još jedan od naših sugovornika, blizak Grabar-Kitarović. Podsjeća da predsjednica na odlasku još uvijek ima dobre veze u NATO-u, ali i u još nekim međunarodnim institucijama, s obzirom na to da je tijekom karijere bila i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, veleposlanica u SAD-u te pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

'Ništa neobično'

Neki HDZ-ovci ističu kako ne vide ništa neobično u tome što za sada nema nikakvih pouzdanih informacija o budućem angažmanu predsjednice na odlasku.

- Mislim da u ovom trenutku ni ona sama još ne zna što će točno te da samo čeka pravu ponudu, koje još nema - komentirao je jedan član stranke.

Kolinda Grabar-Kitarović na Pantovčaku će ostati još najviše mjesec dana, negdje do sredine veljače. A u tom razdoblju planira još jednu turneju, pa će tako još službeno posjetiti Njemačku, Poljsku, Austriju, Sloveniju, Belgiju i Izrael.

Spomenimo i da, prema Zakonu o pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti, Grabar-Kitarović nakon što preda funkciju Zoranu Milanoviću ima pravo na plaću po sistemu “šest plus šest”, odnosno prvih šest mjeseci ima pravo na punu plaću koja, po njezinoj imovinskoj kartici, iznosi 24.376,20 kuna, a preostalih šest mjeseci ima pravo na polovicu tog iznosa. Po zakonu, Grabar-Kitarović ima pet godina i pravo na ured, na dva državna službenika, službeni automobil te osobnog vozača, a može koristiti i osiguranje. Izvori iz HDZ-a koji dobro poznaju Grabar-Kitarović kažu, međutim, kako će ona vjerojatno koristiti naknadu “šest plus šest”, ali da će se zasigurno odreći prava na korištenje ureda i osiguranja.

Njezin prethodnik Ivo Josipović, podsjetimo, nakon što je napustio Pantovčak, vratio se profesorskoj karijeri, a Stjepan Mesić koristio je ured bivšeg predsjednika sve do 2016. godine, kada je tadašnja Vlada HDZ-a i Mosta izmjenom zakona odlučila ukinuti njegov ured. Ako bi se Grabar-Kitarović ipak odlučila koristiti uredom, najprije bi trebalo pronaći lokaciju za taj ured, s obzirom na to da je Ministarstvo državne imovine u rujnu 2018. prodalo vilu u kojoj je bio smješten Ured bivšeg predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 20:07