POTPREDSJEDNICA VLADE

MARTINA DALIĆ U VELIKOM INTERVJUU ZA NOVI GLOBUS 'Država Todoriću nije uzela ništa! On je i dalje vlasnik Agrokora, ali i vlasnik Agrokorovih dugova'

 
 Neja Markičević / CROPIX

“Država Todoriću nije uzela ništa, on je i dalje vlasnik Agrokora, ali i vlasnik Agrokorovih dugova, dugova koje vjerovnici i dalje žele naplatiti. Vlasništvo je medalja s dvije strane, znači vlasništvo nad imovinom, ali i vlasništvo nad dugovima. Da je gospodin Todorić raspolagao novcem kojim bi redovito plaćao dugove, problem bi bio odavno riješen. Međutim, nakon što je doveo Agrokor do toga da ne može servisirati svoje obveze i nakon što je sam zatražio pokretanje izvanredne uprave nije mi poznato da je i na koji način nudio vjerovnicima povrat duga čiji prijavljeni iznos doseže više od 57 milijardi kuna”, kaže u velikom intervjuu Globusu Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva.

Na pitanje hoće li država biti izložena riziku ako se, nakon nagodbe, Agrokor opet nađe u rukama jednog jakog čovjeka ili jedne jake kompanije ministrica odgovara:

“Očekujem da se u samu nagodbu ugrade mehanizmi koji će spriječiti ponavljanje ovako velikog sistemskog rizika, neovisno o strukturi vlasništva. Naravno, za svako gospodarstvo, ne samo za ovakvo malo kao što je hrvatsko, velike tvrtke s jedne strane nose velike gospodarske efekte, jer teško je generirati gospodarski rast bez velikih tvrtki, a s druge strane poteškoće velikih tvrtki nose i velike rizike. Gospodarstvo ne može bez velikih tvrtki, nije veličina sama po sebi problem, ali je važno da imaju djelotvoran sustav korporativnog upravljanja.”

Kad je riječ o sudbini Agrokorovih radnika i strahovima da će tisuće njih ostati bez radnog mjesta, ministrica iznosi procjenu koja potpuno odudara od pesimističnih predviđanja:

“Savjetnici za restrukturiranje u Agrokoru koji su napravili detaljne analize i priredili plan održivosti poslovanja za sljedećih pet godina nisu detektirali višak radne snage. Upravo suprotno, Agrokorove kompanije i tijekom izvanredne uprave imaju potrebu za zapošljavanjem.”

Potpredsjednica Vlade smatra da Hrvatska ima snage za veliki reformski zaokret, ali najveću zapreku vidi u nedostatku društvenog povjerenja te u populističkim opstrukcijama.

“Mislim da novac više nije razvojna prepreka, što je dijelom i rezultat naše odluke da se pridružimo Europskoj uniji. Naprimjer, samo ove godine Ministarstvo gospodarstva dodijelilo je više od 2 milijarde kuna za poduzetničke projekte. Međutim, snažni i duboki zaokreti zahtijevaju društveno povjerenje koje će osigurati ustrajnost i kontinuitet u provođenju promjena. A to je zadaća politike. I to ne samo vladajuće. Ako se politika vodi samo argumentima populističkog odbijanja, na način osobne promocije koja zloupotrebljava nedovoljno znanje ljudi o relativno složenim ekonomskim procesima, ako se vodi na način koji jača strahove i nesigurnost pojedinih društvenih skupina, tada je vrlo teško postići trajnost rezultata bilo kakvih promjena. Ako se nakon dva koraka naprijed učini tri koraka natrag, onda su rezultati slabi i stalno na dnevnom redu imamo iste probleme”, kaže Martina Dalić.

U intervjuu Martina Dalić govori i o kineskoj kompaniji koja je u javnom natječaju dobila posao gradnje Pelješkog mosta, o novom sustavu nagrađivanja i vrednovanja rada u državnoj upravi, o ovisnosti gospodarstva o turizmu…

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:12