NAKON POTRESA

Obnova obrazovnih ustanova u Zagrebu: Glazbenici uskoro u Frankopansku, hotelijeri na Botićev trg

U potresu od 22.3. prošle godine oštećeno je 175 odgojno-obrazovnih objekata u Zagrebu, od kojih su četiri dobila crvenu naljepnicu
 Marko Todorov/Cropix

Zahuktali su se građevinski radovi na u potresu teško oštećenoj zgradi u Frankopanskoj 8 u kojoj je bila smještena Hotelijersko-turistička škola u Zagrebu. U jesen ove godine, s početkom nove školske godine, u novoobnovljenu zgradu staru više od 130 godina trebali bi zakoračiti učenici, ali ne budući turistički radnici, nego mladi glazbenici.

Naime, u Frankopansku 8 useliti će se Glazbena škola Blagoja Berse, dok se za Hotelijersko-turističku školu uređuju nove moderne prostorije u tri zgrade nekadašnjeg učeničkog doma na Botićevu trgu, nasuprot zagrebačkog Autobusnog kolodvora. Ravnateljica Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu Zdravka Krpina ističe kako su se nakon potresa u ožujku morali iseliti iz Frankopanske i trenutno nastavu održavaju u zgradi Škole za cestovni promet na Kennedyjevu trgu.

“Planovi su da se u ožujku 2022. preselimo na Botićev trg, u nove prostore čija je rekonstrukcija već započela. Bez obzira na potres, zgrada u Frankopanskoj je bila premalena za tako velik broj učenika, posebno za održavanje praktične nastave iz nekih predmeta. Zbog toga nam je i namijenjen novi prostor. Dobit ćemo daleko više mjesta i prikladnije uvjete za održavanje nastave u skladu s novim kurikulumima. Prezadovoljni smo takvom odlukom jer će naši učenici dobiti priliku za još naprednije školovanje”, ističe ravnateljica Krpina i zaključuje kako će u zgradama na Botićevu trgu budući hotelijeri i turistički djelatnici koji se kod njih obrazuju napokon dobiti školu koja doliči činjenici da je turizam najznačajnija i najperspektivnija gospodarska grana u Hrvatskoj i da stoga treba kvalitetne mlade radnike.

Bit će to, zaključuje ona, škola 21. stoljeća u kojoj će, nada se, njihova školska ustanova zakoračiti i u naredno, 22. stoljeće. Zgrada u Frankopanskoj ulici sagrađena je još krajem 19. stoljeća nakon velikog zagrebačkog potresa 1880. godine. Dugo je odolijevala zubu vremena, no sada joj je nužna temeljita rekonstrukcija kako bi se u njoj smjestila Glazbena škola Blagoja Berse, čiji ravnatelj Mislav Defar također jedva čeka preseljenje u nove prostore. Sada, otkriva nam, nastavu održavaju u prostorijama na Britanskom trgu te u Osnovnoj školi Ivana Gundulića u Gundulićevoj ulici, gdje su se privremeno smjestili jer je u potresu teška oštećenja pretrpjela osnovna škola u Krajiškoj ulici gdje su do tada držali dio nastave.

“U Frankopanskoj ćemo imati daleko više prostora, kao i prikladne dvorane za grupnu nastavu, za zborove i orkestre. A važno nam je i da ostajemo u središtu grada jer smo dosad bili na Britancu. Vjerujem da ćemo u novoj školi imati sve potrebno za održavanje suvremene i kvalitetne nastave. Nakon što je Glazbeno učilište Elly Bašić dobilo novi, suvremeni prostor, dobro je da ga dobije još jedna glazbena škola. To je najbolji dokaz da Grad Zagreb potiče umjetničko obrazovanje u Zagrebu”, naglašava Defar.

image
Obnova zgrade Hotelijersko turisticke škole u Frankopanskoj ulici.
Marko Todorov/Cropix

Revident projekta rekonstrukcije školske zgrade u Frankopanskoj Miljenko Srkoč ističe kako se sve radi u suradnji s konzervatorima budući da je objekt pod spomeničkom zaštitom. “Konstruktivna situacija je vrlo dobro riješena pojačanjem svih stropnih konstrukcija koje su nove i armiranobetonske. Novo krovište mnogo je lakše nego staro. U potresu su stradali mnogi zidovi i stropovi”, ističe Srkoč i dodaje kako će zgrada dobiti protupotresno ojačanje.

Većina zidova će biti ojačana armiranobetonskim mrežama. Glavni nadzorni inženjer Mario Benutić naglašava da će po sigurnosti od potresa škola u Frankopanskoj, baš kao i druge škole koje su u procesu cjelovite obnove, nakon rekonstrukcije zadovoljavati sve standarde propisane Zakonom o obnovi. Tvrdi kako se svi radovi odvijaju u skladu s glavnim izvedbenim projektom, a trebali bi biti završeni do početka iduće školske godine. Trenutno se grade podna konstrukcija potkrovlja i priprema za krovište. Radovi su počeli prije dva mjeseca i trenutno je u tijeku prva faza koja obuhvaća potkrovlje i krovište, a u drugoj, završnoj fazi uslijedit će unutrašnje uređenje. Na gradilištu je svakodnevno između 20 i 30 radnika koji najčešće rade u dvije smjene, obično i vikendom.

image
Obnova zgrade Hotelijersko turisticke škole u Frankopanskoj ulici.
Marko Todorov/Cropix

“Kada imamo neke posebne radove za koje nam je primjerice potrebna dizalica, onda radimo i noću i nedjeljom. Frankopanska ulica je u tramvajskoj zoni pa je veoma komplicirano po potrebi zaustaviti promet”, kaže Biljana Čondrić, direktorica Spektar gradnje, tvrtke koja izvodi radove u Frankopanskoj. Voditeljica radova Đurđica Tomić tvrdi kako radove usporava činjenica da svaku fazu trebaju pregledati i odobriti konzervatori koji cijelo vrijeme prate projekt. Poseban je izazov statički učvrstiti objekt, a sačuvati vrijedne elemente kao što je, na primjer, autentični strop restorana Ugostiteljske škole koji se nalazi u prizemlju. “Riječ je o jako zahtjevnom objektu jer je, osim konstrukcijskih zahvata, bilo potrebno zadovoljiti brojne suvremene potrebe glazbene škole. Osim obnove konstrukcije radi se kompletna zamjena instalacija. Mislim da će ovo biti dobar primjer kako bi se trebalo obnavljati zaštićene zgrade u centru Zagreba. Zadržat ćemo kulturnu ostavštinu koja će sada dobiti novo suvremeno ruho”, govori glavni projektant zgrade u Frankopanskoj Ivan Sučić.

image
Obnova zgrade Hotelijersko turisticke škole u Frankopanskoj ulici.
Marko Todorov/Cropix

Stalno komunicira s konzervatorima i kaže da su našli zajednički jezik. Izvana će zgrada biti restaurirana po najvišim standardima konzervatorske struke, a unutrašnjost će joj, dodaje Sučić, biti dosta fleksibilna, što znači da će se prostorije prilično jednostavno moći po potrebi povećavati ili pregrađivati. Voditeljica odjela za održavanje objekata u Gradskom uredu za obrazovanje Snježana Dizdar otkriva kako je ukupna vrijednost radova u Frankopanskoj oko 40 milijuna kuna, čemu treba pribrojiti i troškove opremanja škole namještajem i drugim potrepštinama. Voditeljica odjela za planiranje objekata u Gradskom uredu za obrazovanje Vanda Ritz kaže kako je za do sada izvedene radove na rekonstrukciji objekata na Trgu Luke Botića utrošeno 11 milijuna kuna. Izvođač radova je otišao u stečaj, te je došlo do privremenog prekida radova. Međutim, pokrenut je novi postupak javne nabave koji je pred završetkom i procijenjeno je da će preostali radovi koštati 25 milijuna kuna bez PDV-a.

image
Obnova zgrade Hotelijersko turisticke škole u Frankopanskoj ulici.
Marko Todorov/Cropix

Sveukupno će s PDV-om za cijeli projekt na Botićevu trgu biti izdvojeno oko 45 milijuna kuna, a još dva milijuna će koštati opremanje škole. Pred potpisivanjem je ugovor s novim izvođačem radova koji bi trebali započeti u ožujku i biti završeni u roku od najviše godinu dana, do ožujka 2022. godine. Kako su konstruktivni radovi na objektima bili izvedeni prije velikog zagrebačkog potresa, u njemu nije došlo do oštećenja. To je dokaz da, iako stare, te zgrade nakon obnove zadovoljavaju visoke standarde protupotresne gradnje. Tri zgrade nekadašnjeg učeničkog doma nasuprot Autobusnog kolodvora sagrađene su 1930. godine i također su registrirane kao zaštićeno kulturno dobro. Projekt za njihovu rekonstrukciju i prenamjenu za potrebe Hotelijersko-turističke škole izradila je glavna projektantica, arhitektica Gordana Nuić iz tvrtke Nugrad. Prema njezinim riječima, tri se zgrade funkcionalno prilagođavaju potrebama novog korisnika uzimajući u obzir ograničenja lokacije u gradskom središtu. Zgrade su projektirane u skladu sa svim propisima zaštite od požara i pristupa osobama smanjene pokretljivosti, a i konstruktivno su obnovljene.

image
Model model

“U školi je predviđeno održavanje nastave za 750 učenika na ukupno 4660 kvadrata gdje će biti smješteno 20 općih učionica i pet specijalističkih, multimedijski centar s čitaonicom, prostori za održavanje praktične nastave, dvorana za korektivnu gimnastiku, kao i drugi prateći sadržaji. U dvorištu škole smješteno je vanjsko igralište”, kaže arhitektica Nuić.

U potresu od 22. ožujka prošle godine oštećeno je 175 odgojno-obrazovnih objekata u Zagrebu, od kojih su četiri objekta dobila crvenu naljepnicu, 25 žutu, a 146 zelenu naljepnicu. Do rujna 2020. godine od 175 oštećenih objekata obnovljen je 161, a završetak obnove 162. objekta očekuje se u narednih nekoliko dana. Od 13 preostalih objekata - pet osnovnih škola, pet srednjih, dvije plesne škole, jedan učenički dom - na 11 su radovi na obnovi već u tijeku.

Od preostala dva na Osnovnoj školi Bukovac u tijeku je postupak javne nabave za izbor izvođača radova, a za Umjetničku plesnu školu Silvije Hercigonje odabir projektanta. Oko 6500 učenika iz 12 oštećenih škola raspoređeno je u 26 drugih škola, a učenici iz oštećenog Učeničkog doma Ante Brune Bušića smješteni su u Učeničkom domu Novi Zagreb. U Gradskom uredu za obrazovanje ističu kako nijedan od obnovljenih objekata, njih 161, nije pretrpio oštećenja u naknadnim podrhtavanjima, uključujući i snažne potrese 28. i 29. prosinca, što je najbolji dokaz kvalitete obnove i sigurnosti odgojno-obrazovnih ustanova Grada Zagreba.

image
Obnova zgrade Hotelijersko turisticke škole u Frankopanskoj ulici.
Marko Todorov/Cropix
image
Obnova 3 zgrade bivšeg učeničkog doma u kojima će biti hotelijersko-turistička skola.
Goran Mehkek/Cropix

Obnova svih oštećenih škola i vrtića za sada je financirana isključivo iz proračuna Grada Zagreba, za što je izdvojeno 140 milijuna kuna. Procijenjeni trošak obnove svih škola i vrtića iznosi više od milijardu kuna, a većina obnove, uključujući obnovu Hotelijersko-turističke škole, financirat će se sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije. Raspisan je poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za obnovu škola i vrtića te je u tijeku postupak prijave za povlačenje financijskih sredstava namijenjenih obnovi odgojno-obrazovne infrastrukture.

image
Obnova 3 zgrade bivšeg učeničkog doma u kojima će biti hotelijersko-turistička skola.
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 07:00