PREDSJEDNIK ŽIDOVSKE OPĆINE

OGNJEN KRAUS ZA NOVI GLOBUS 'Plenković nema petlje iznijeti svoj stav o NDH'

 Damir Krajač / CROPIX

Teško je biti na komemoraciji s ljudima koji nemaju jasan stav prema Jasenovcu i ustaškom zločinu – tako dr. sc. Ognjen Kraus odgovara na izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je nakon nedjeljne službene komemoracije podno Kamenog cvijeta rekao novinarima da jasenovačke žrtve zaslužuju jedinstvenu kolonu. “Od jedinstvene kolone mnogo je važnija istina o Jasenovcu, o svemu onome što se u tom strašnom logoru dogodilo. To smo dužni svim žrtvama”, kaže u velikom intervjuu Globusu predsjednik Židovske općine Zagreb i predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske. “Nadam se da ćemo uskoro, što prije, to bolje, taj dan obilježavati zajedno.”

Židovska je zajednica i ove godine, kao i lani, odbila sudjelovati na službenoj državnoj komemoraciji u Jasenovcu. Što je bilo presudno za prošlogodišnju odluku?

“Relativizacija i revitalizacija ustaštva, kako je to Koordinacija židovskih općina konstatirala”, kaže dr. Kraus. “Sjetite se samo proustaških marševa po Zagrebu, kada je pet tisuća ljudi, uz sudjelovanje visokih dužnosnika Sabora i Vlade, prodefiliralo Savskom urlajući Za dom spremni… Za mene nepodnošljivo!”

Vlada se promijenila, ali stav dr. Krausa i židovske zajednice ostao je isti. Zašto i ove godine tri odvojena skupa?

“Istina, Vlada se promijenila, tonovi su nešto drugačiji, ali odnos prema ustaštvu gotovo da je ostao isti. Ploča HOS-a s ustaškim pozdravom već pola godine stoji u Jasenovcu. Mislim da je to bila provokacija, da vidimo dokle možemo. Ako može nadomak jasenovačkim stratištima, onda ustaški pozdrav može biti posvuda po Hrvatskoj.”

Na pitanje je li ikad o tim problemima razgovarao s premijerom Plenkovićem dr. Kraus odgovara potvrdno, ali je razgovor, po njegovu sudu, bio uzaludan.

“Jesam, razgovarao sam s premijerom, nakon njegova posjeta Izraelu, o svim problemima koji postoje u odnosima između židovske zajednice i države. No rezultat je nikakav. Rekao sam mu da nije problem samo u ploči koja je postavljena u Jasenovcu nego je jednako tako problem i u izostanku bilo kakve reakcije državnog vrha, predsjednice Republike i premijera, kao i Vlade”, otkriva dr. Kraus i oštro dodaje: “Nevjerojatno je s kakvom pažnjom premijer i predsjednica Republike izbjegavaju izreći jasnu osudu ustaštva, taj se termin ne izgovara, kao da ne postoji, čak ni kad osuđuju fašizam i nacizam. S obzirom na obiteljsko i zavičajno porijeklo ne bih rekao da premijer nema ispravan stav o antifašističkom pokretu i NDH, ali ga, očito, nema petlje javno iznijeti.”

Kako dr. Kraus gleda na nedavno osnovano Vladino Povjerenstvo za prošlost? Je li netko iz Židovske općine pozvan u to povjerenstvo?

“Ne, iz Židovske općine nitko nije pozvan, a mislim da bi teško netko i pristao sudjelovati u povjerenstvu koje će diskutirati o tome što su ustaše, a što partizani.”

U intervjuu dr. Ognjen Kraus govori i o najavi podizanja spomenika žrtvama Holokausta, o skandaloznom Sedlarovu filmu o Jasenovcu, o tome zašto do danas u Zagrebu nije sagrađen Židovski kulturni centar na mjestu sinagoge koju su ustaške vlasti srušile…

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:52