POSTUPAK KANONIZACIJE

PAPA FRANJO NEĆE PROGLASITI STEPINCA SVETIM?! Vatikanski insajderi ekskluzivno za novi Globus: 'Ovaj papa neće presjeći, on će to odugovlačiti'

 REUTERS/Wikipedia

Većina ljudi s kojima sam u proteklih tjedan dana razmijenio mišljenja procjenjuje da kardinal bl. Alojzije Stepinac neće biti kanoniziran za aktualnoga pontifikata pape Franje. Jedan vrlo dobro upućeni insajder iz vatikanskih redova rekao mi je:

– Ja mislim da ovaj papa neće presjeći, on će to odugovlačiti. Preuzeo je na sebe dosta riskantan potez, stvari su se jako zaoštrile, i sad – što god odluči, izazvat će vraga. Mislim da je on sve više svjestan toga. Ako procijeni da bi moglo doći do još većih sukoba između dviju crkava, neće se usuditi odlučiti da ili ne. On jest hrabar u mnogo čemu, ali ovo bi sad više bila politička nego crkvena hrabrost. Mene bi ugodno iznenadilo kad bi donio odluku – ovakvu ili onakvu. U svakom slučaju, nepredvidljiv je, ima svoj stil...

Ni nekadašnji (posljednji) ambasador SFRJ pri Svetoj Stolici Ivica Maštruko ne vjeruje da bi do kanonizacije moglo doći u najskorije vrijeme. On ovako predviđa razvoj događaja:

– Papi nije stalo da izaziva dalje konfrontacije, on će vjerojatno odgoditi Stepinčevu kanonizaciju. A što se Mješovite komisije tiče, tu zajedničkih stavova neće biti, osim što će se obje strane usuglasiti oko ocjene neprihvatljivih postupaka vlasti u izricanju presude Stepincu 1946. I jedni i drugi ostat će ukotvljeni na svojim pozicijama.

Pater Bono Zvonimir Šagi, kojega sam nedavno posjetio u kapucinskom samostanu u Varaždinu, čvrsto je uvjeren u Stepinčevu kanonizaciju – kad-tad, pa makar i u malo udaljenijoj budućnosti – ali je svjestan toga da papa Franjo, nakon što ga Mješovita komisija upozna sa svojim stajalištima, može sa svojom odlukom otezati, kako mi je rekao, “unedogled”.

Bivši veleposlanik RH pri Svetoj Stolici Filip Vučak rekao mi je, u našem nedavnom razgovoru u Zagrebu, da je tijekom svog oproštajnog posjeta u listopadu 2015. upoznao papu Franju s reakcijama u Hrvatskoj na zastoj u kanonizaciji kardinala Stepinca, kao i s mogućom zloupotrebom njegove velikodušnosti oko osnivanja Mješovitog povjerenstva. Pritom ga je upozorio da bi na kraju moglo doći do pogoršanja, a ne do poboljšanja odnosa između katolika i pravoslavnih, pa i između Hrvatske i Srbije, što je papa upravo osnivanjem toga povjerenstva htio izbjeći.

I neki drugi važni insajderi daju mi signale da je malo vjerojatno da bi u neko skoro vrijeme moglo doći do Stepinčeve kanonizacije, a pritom upozoravaju i na činjenicu da rad Mješovite komisije ne može biti kvalitetno obavljen unutar godinu dana, to prije što će se članovi Komisije tek u travnju ove godine suočiti s nekim konkretnim povijesnim dokumentima, vezanim za Stepinčev slučaj.

Cijeli tekst možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:27