INTERVJU ZA GLOBUS

SABINA GLASOVAC 'Bernardićeva čestitka Bujancu simpatizerima SDP-a je neshvatljiva i neprihvatljiva'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

“Voljela bih vjerovati da kurikularna reforma ima budućnost, no dosadašnje iskustvo pokazuje da treba biti oprezan s vjerom. Dvije godine se s kurikularnom reformom ne događa apsolutno ništa. Činjenica je da su određene retrogradne, ali marginalne političke snage zajedno s dijelom akademske zajednice usporile odnosno zaustavile cijeli proces. Pritom imaju podršku HDZ-a”, kaže u velikom intervjuu u novom broju Globusa SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac, koja često nastupa kao beskompromisna zagovarateljica reforme obrazovanja kakvu je zamislio tim Borisa Jokića.

“Odluka da se reforma stavi pod kontrolu politike otvara bojazan da se škola vidi kao mjesto gdje treba širiti političku ideologiju, a ne slobodnu misao, analitičnost i kritičnost”, obrazložila je Sabina Glasovac. “Sada se pitam je li premijer svjestan na čelo kakvog tijela se postavio i što bi trebao raditi? Kao predsjednik Vladina tijela koje je pri Uredu premijera nadzirat će zapravo sam sebe, što nije prirodno. Ako će premijer voditi sve procese u obrazovanju i drugim područjima, ako nema povjerenje u svoje ministre, onda se pitam čemu uopće Vlada. Nema povjerenja ni u struku niti u ljude koji vode obrazovni resor, dakle u ministricu i njezin tim.”

Komentirajući HNS-ovu ulogu u svemu tome, čuva li u cijeloj priči HNS svoju ministricu ili ona solira, Sabina Glasovac kaže: “Argument za ulazak HNS-a u Vladu bila je kurikularna reforma. Nju sada ne vodi njihova ministrica, nego se iznad nje postavio premijer. Drugo, vidimo da je ploča iz Jasenovca premještena u Novsku. Na njoj je i dalje ustaški pozdrav što je HNS-u također neprihvatljivo. Ali, HNS je još uvijek u Vladi i čuva većinu. Pametnom dosta.”

U vezi s rejtingom SDP-a i njegova predsjednika govori kako nije nešto čime stranka može biti zadovoljna. “Naši birači nakon izbora 2016. nastavljaju gubiti povjerenje u nas. Mi ne nalazimo načine da ih vratimo”, kaže Sabina Glasovac za Globus. “Umjesto da čestitamo našim učenicima, učiteljima, profesorima, liječnicima, znanstvenicima, kulturnjacima, inovatorima, poduzetnicima za uspjehe koje postižu svojim radom, mi, odnosno naš predsjednik, čestita Bujancu uplovljavanje u bračnu luku. To je našem simpatizeru neshvatljivo i neprihvatljivo.”

Cijeli intervju sa Sabinom Glasovac možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:05