EPILOG PRIJAVE

Slikar Marin Sovar za Globus: ‘Kaptol je kaznio monsinjora koji me pokušao silovati‘

Sovar je 2018. u razgovoru za Globus detaljno opisao što mu se u veljači 2005. dogodilo u kaptolskoj kuriji
Marin Sovar
 Marko Todorov/Cropix

Da je pravda katkad spora kao puž, ali ipak dostižna te da se isplati boriti za vlastito dostojanstvo, uvjerio se ovih dana zagrebački akademski slikar i predavač na fakultetu Marin Sovar, koji je početkom prosinca 2018. u Globusu ispričao kako ga je 2005. godine u kuriji na Kaptolu pokušao silovati monsinjor dr. sc. Zvonimir Kurečić. To je prvi i do sada jedini slučaj u Hrvatskoj da pojedinac pod svojim imenom i prezimenom istupi u javnosti i za bludničenje prozove visokopozicioniranog katoličkog svećenika.

Uoči objave intervjua Sovar je, 27. studenoga 2018., zagrebačkoj policiji podnio prijavu u kojoj svećenika optužuje za seksualno zlostavljanje. Mjesec i pol dana prije toga, 11. listopada 2018., Zagrebačkoj nadbiskupiji poslao je pismo u kojem je na dvije stranice gustoga teksta opisao što mu se dogodilo. Isto to pismo poslije je predao i policiji. Kardinal Josip Bozanić 6. studenoga 2018. donosi odluku da se slučaj istraži na zagrebačkom Međubiskupijskom sudu prvog stupnja, koji je Sovara pozvao da dođe na Kaptol dati svoj iskaz, što je on i učinio 5. prosinca 2018. Sad, nakon nešto više od dvije godine, Sovaru je stiglo pismo s Kaptola o rezultatima provedenog postupka - Crkva ga obavještava da je njegovu zlostavljaču izrekla kanonske mjere te mu priznaje da je doživio neprimjereno ponašanje crkvenih službenika.

„Zahvaljujem vam na vašem sudjelovanju u postupku i svemu onome čime ste pridonijeli Crkvi u utvrđivanju istine u konkretnom slučaju, a sve u svrhu kako bi se nedosljedna i neprimjerena ponašanja crkvenih službenika - koja ste i sami, sa žaljenjem konstatiramo, doživjeli – sankcionirala i prevenirala radi općeg dobra, dobra pojedinaca i dobra Crkve“, stoji u pismu koje je Marinu Sovaru stiglo iz Nadbiskupskog duhovnog stola Zagrebačke nadbiskupije, a 22. siječnja ove godine potpisuje ga generalni vikar monsinjor Tomislav Subotičanec. On Sovara podsjeća kako su „22. listopada 2018. zaprimili njegovu prijavu o kršenju crkvene stege od strane preč. Zvonimira Kurečića, svećenika Zagrebačke nadbiskupije”. Monsinjor Subotičanec dalje navodi da su 6. studenoga 2018. otvorili, a 7. svibnja 2019. završili istragu i na temelju njezinih rezultata pokrenuli upravni kazneni postupak protiv preč. Kurečića. U postupku je, navodi se u pismu, 18. prosinca 2019. donesena izvansudska odluka u kojoj su izrečene kanonske mjere, a Kurečiću je uručena 8. siječnja 2020. Tada je počeo teći rok za podnošenje žalbi, za što su sada istekli svi rokovi.

Na Globusovu molbu upućenu Zagrebačkoj nadbiskupiji da pobliže objasne u čemu se sastoje „kanonske mjere” protiv mons. Kurečića, s Kaptola je stigao ovaj odgovor: „Preč. Zvonimir Kurečić razriješen je crkvenih službi te s obzirom na svrhe kažnjavanja u Crkvi izvršava okajničke kazne i kaznene pokore.“

Nakon svega što je prošao Marin Sovar ne krije da je zadovoljan ovakvim ishodom.

„Ugodno me iznenadilo ovo pismo. Kada je 2018. izašao članak u Globusu, kada sam se javno ogolio - što mi nije bilo lako - osjetio sam olakšanje jer sam nešto poduzeo. To je za mene bio već veliki napredak, ali sam sve do danas imao osjećaj bezvrijednosti i, da nije bilo ovog odgovora, i dalje bih se tako osjećao.”

Podsjetimo, Sovar je u razgovoru za Globus, kao i u prijavama koje je podnio policiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji, detaljno opisao što mu se u veljači 2005. dogodilo u kaptolskoj kuriji, kamo ga je monsinjor Zvonimir Kurečić pozvao na proslavu svojega imendana. Tada je Sovaru bilo 27 godina i živio je u jednom samostanu nedaleko od Zagreba te je htio postati svećenik.

„Odveo me u jednu spavaonicu. Gledam ja tako neke slike na zidovima i osjećam da se on zalijepio iza mene. Hoda iza mene cijelo vrijeme. Bulji mi u lice kao da će me poljubiti. Govori mi kako nikada neće zaboraviti te oči i usne“, ispričao je Sovar za Globus, kazavši i što je uslijedilo nekoliko sati poslije, kada se opet s Kurečićem našao nasamo: „Odjednom me počeo ljubiti u obraz i u jednom je trenutku gotovo legao na mene. Tada sam ga odgurnuo i rekao mu: 'Sada je dosta, krivo ste me procijenili i prestanite se tako ponašati.' On je ustao, sjeo na fotelju i nastavio pričati kao da ništa nije bilo.“

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

image
Naslovnica novog broja Globusa
Hanza Media

Pretplatite se, donosimo Globus sigurno do vašeg doma!

01/22 55 374

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2021 21:18