VELIKI INTERVJU

ŠPRLJE ZA GLOBUS 'Sudac Turudić koncentrirao je velike ovlasti u svojim rukama. Otvoreno sam mu rekao da ne podupirem njegov program'

Ante Šprlje, ministar pravosuđa (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)
 Ranko Šuvar / CROPIX

“Odmah nakon imenovanja suca Ivana Turudića za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda sastao sam se s njim. Razgovor je bio otvoren. Rekao sam mu da nisam podržao njegov program. Mislim da je on to čak i znao prije toga sastanka. Županijski sud u Zagrebu jedan je od najvažnijih sudova u Hrvatskoj. Na njemu se koncentriraju gotovo svi najveći kazneni predmeti u državi i zato je percepcija javnosti vrlo vezana za taj sud”, kaže u velikom intervjuu Globusu Ante Šprlje, ministar pravosuđa iz Mostove kvote.

Po njegovu mišljenju, Turudić je u svojim rukama koncentrirao veliku moć. Pošto je, u prosincu, ponovno izabran za predsjednika najvećeg suda u državi, Turudić je preuzeo i dužnost predsjednika Kaznenog odjela te šefa uskočkog odjela toga suda.

“Ja znam da je on kazneni sudac, da je dosta vezan za kazneno pravo, a je li ta koncentracija ovlasti u njegovim rukama opravdana, pokazat će vrijeme. Osobno ne prakticiram koncentraciju više visokih funkcija u vlastitim rukama jer sam svjestan ograničenosti ljudskih kapaciteta”, kaže Šprlje.

Ministar u intervjuu potanko govori i o planu za donošenje deset novih zakona koji bi trebali, kako očekuje, stupiti na snagu početkom iduće godine i značajno promijeniti organizaciju cijelog pravosudnog sustava.

Zašto je za reformski zahvat potrebno toliko novih zakona?

“Ako neki zakon mijenjate puno puta, krpate ga, tada stručnjaci koji se bave normativnim propisima preporučuju da donesete novi zakon jer na taj način dobivate mogućnost da drugačije posložite stvari u samoj strukturi. Odlučili smo se na paket novih zakona jer u određenom smislu mijenjamo i strukturu pravosuđa”, objašnjava ministar.

Hoće li ubuduće sudačke imovinske kartice doista biti javno dostupne u elektroničkom obliku?

“Da, na gotovo identičan način na koji su dostupne imovinske kartice državnih dužnosnika. U tome ne vidim nikakav problem s obzirom na to da je pravosuđe treća grana vlasti. Ako sudionici dviju ostalih grana vlasti, zakonodavne i izvršne, imaju obavezu objaviti imovinsko stanje, onda tu obavezu moraju imati i suci. Onaj tko je zakonito stekao svoju imovinu, lako može i opravdati tu imovinu.”

Ministar, između ostaloga, komentira i glasine da bi godišnje izvješće glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana za 2015. moglo “pasti“ u Saboru jer HDZ i Vlada njime nisu zadovoljni.

“Ne. Izvješće je u Vladi primljeno na znanje. Činjenica je da je ono sveobuhvatnije od proteklih izvješća, sastavljeno je profesionalno i stručno. Mislim da su preporuke dane u izvješću glavnoga državnog odvjetnika realne, tiču se izmjena određenih zakonskih rješenja i potpore koju mu je potrebno pružiti da bi DORH bio učinkovit. Ovo Ministarstvo daje im podršku da riješe kadrovske i financijske probleme koje imaju”, kaže Šprlje.

U intervjuu ministar pravosuđa govori i o izvještaju SOA-e o dvadeset sudaca potencijalno opasnih za nacionalnu sigurnost; o uvođenju javnog prijenosa intervjua kandidata za suce pred DSV-om; o novom načinu ocjenjivanja sudačkoga rada...

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:42