PUPOVAC ZA NOVI GLOBUS

SRBI SU ISKLJUČENI IZ SVIH VITALNIH PITANJA DRUŠTVA Krajevi u kojima žive sramotno su zapostavljeni, a radikalna desnica želi ih apsolutno izolirati

 
 HANZA MEDIA

“Dobar je dio Hrvatske zapostavljen, ali su krajevi u kojima Srbi žive najzapostavljeniji. Sramotno su zapostavljeni. Neke bi ljude trebalo biti stid kako izgleda Dvor ili pojedina područja Pakraca. Radikalne hrvatske desničarske grupacije žele Srbe apsolutno izolirati, čak i doslovno, i to nakon što su već isključeni iz vitalnih pitanja hrvatskog društva, od jezika, škola, pa sve do razvojnih programa”, kaže u velikom intervjuu Globusu Milorad Pupovac, saborski zastupnik i novi predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS). Ovodobni Svetozar Pribićević, kako Pupovca znaju nazivati, govori o razlozima svoje čvrste potpore premijeru Andreju Plenkoviću, ali i o svojim još neispunjenim očekivanjima od njegova mandata.

“Premijer Plenković ima našu čvrstu podršku. Bez obzira na sve razlike i nesuglasja, mi smo partneri koji se borimo kroz partnerstvo. Ne razvrgavamo partnerstvo, nego ga – ako je to potrebno – pretvaramo u borbeno savezništvo”, kaže Pupovac.

Kako onda objašnjava to što spomen-ploča u Jasenovcu s uklesanim pozdravom “Za dom spremni” još nije uklonjena?

“To je već trebalo biti riješeno. Ta ploča je sramota, u Jasenovcu, kao i na svakom drugom mjestu. Hrvatska ne može tolerirati ‘Za dom spremni’. Ne može i ne smije ako želi dobro sebi. Ako ne želi još jednom upropastiti hrvatski državni projekt. Dužnost je premijera, Vlade i većinske koalicije, kao i svih kojima je stalo do Hrvatske kao uređene države, da se to odlučno i definitivno zaustavi, da se ne dogodi još jedno povijesno posrnuće”, poručuje Pupovac.

Na pitanje kako gleda na prigovore s ljevice da je kao lider Srba u Hrvatskoj i kao šef stranke koja je dio vladajuće koalicije mogao više učiniti da se ukloni sporna ploča u Jasenovcu i zaustavi preimenovanje Trga maršala Tita, Pupovac kaže:

“Prozivaju me oni koji godinama ne mogu stvoriti lijevu političku grupaciju u Hrvatskoj, nego za vlastite neuspjehe traže izliku u drugima, često mnogo slabijima. Onima koji su zaslužni što danas nema nikoga tko može zaustaviti preimenovanje Trga maršala Tita, onima koji nisu imali petlje da ne registriraju udruge s ustaškim simbolima, nego su u strahu pred njima podvili rep, svima njima mogu reći samo to neka se ne junače na manjinama”, oštro odgovara Pupovac, a bivšem predsjedniku Josipoviću poručuje: “Nikad nisam bio titoist, niti sam to danas, ali bih branio Tita. No, ne kad me prozovu osvjedočene kukavice.”

Pupovac smatra da su političke prilike u Hrvatskoj unatoč svemu bolje nego što su bile prije dvije-tri godine.

“Reći da je sada gore jer nam možda ne ide onako kako bismo htjeli, a u nekim stvarima vjerojatno i trebali, to jednostavno nije istina. Stvari bi se mogle mnogo brže kretati u dobrom pravcu kad bi politički akteri razumjeli koliko je zemlji u ovom trenutku neophodna neka vrsta dogovora. Kako smo 2003. imali Savez za Europu, danas nam je isto tako potreban Savez za Hrvatsku.”

U intervjuu Milorad Pupovac, između ostaloga, analizira zaključke mješovite katoličko-pravoslavne komisije o kardinalu Stepincu te otkriva što je rekao papinskom nunciju; komentira poteze Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih; najavljuje kakve će poruke predstavnici Srba poslati s obilježavanja dana ustanka u Srbu…

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2023 22:12