LIBERALNI SAVEZ

ŠTO ĆE GLASAČIMA PONUDITI AMSTERDAMSKI BLOK? Marijana Puljak, Anka Mrak Taritaš i Boris Miletić ulaze u borbu za glasačke apstinente uljuđenog centra

 
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Ako i dalje svi budemo okretali glavu i vjerovali da će problem riješiti isti ljudi koji su nas ovdje i doveli, nema nam pomoći. Nema drugih, mi smo ti koje svi čekamo, mi trebamo zasukati rukave i počistiti smeće nakupljeno zadnjih 30 godina – riječi su to koje je prije mjesec i pol dana izgovorila predsjednica stranke Pametno i potpredsjednica splitskog Gradskog vijeća Marijana Puljak reagirajući na informaciju o uhićenju menadžmenta Agrokora. Iako dana sasvim konkretnim povodom, ova njena izjava je sažetak politike stranke Pametno i razlog zbog kojih su redom odbijali sve pozive u koalicije i ostajali sami i svedeni na splitsku političku scenu.

Važna karika

Nedugo nakon toga Marijana Puljak je napravila veliki politički iskorak i objavila suradnju s druge dvije liberalne stranke IDS-om i GLAS-om. Premda je stranka Pametno najmanja u novom političkom savezu, u smislu da ima najslabije razvijenu stranačku infrastrukturu i nije parlamentarna, predstavlja iznimno važnu kariku u potencijalnoj novoj koaliciji koja je već dobila naziv Amsterdamski blok. Kapital koji Pametno unosi u liberalni savez triju stranaka je upravo ono što nedostaje etabliranim strankama. To je svježina, jasan politički stav i odmak od loše političke prakse koja je dovela do ekonomske i svake druge stagnacije Hrvatske radi čega se danas i suočavamo s depresijom i masovnim iseljavanjem.

Kroz razgovore s akterima nove političke inicijative analizirali smo kakvu ponudu dobivaju birači s Amsterdamskim blokom, što njime dobivaju stranke koje ga čine, koji su pojedinačni interesi triju stranaka, te gdje su slabosti i s kojim bi se problemima mogla sresti ova politička asocijacija.

Gledano s pozicije birača, Amsterdamski blok, ukoliko će prerasti u pravu koaliciju stranaka koja će zajedno izaći na izbore, predstavljat će artikuliranu liberalnu opciju koja će se zalagati za decentralizaciju, imati naglašenu ekonomsku politiku, te braniti vrijednosti kao što su sloboda pojedinca, sloboda govora, promicanje tolerancije, sekularizam, obrana antifašističkih vrijednosti, jačanje pravne države... Uspiju li u tome, ove stranke koje po rejtingu ne prelaze izborni prag (osim što IDS kao regionalna stranka može računati s 3 do 4 saborska mandata), do izbora bi mogle dobiti podršku od 5 posto birača i više.

Gledano s pojedinačnih stranačkih pozicija, najkomotniji je IDS. Pokaže li se Amsterdamski blok dobitnom kombinacijom, i oni su na dobitku. Ako pak inicijativa putem proklizi, njima ostaje njihova baza i najmanje tri predstavnika u parlamentu i nakon idućih izbora. Pametno može puno dobiti ako će se Amsterdamski blok pametno razvijati, jer stranci Marijane Puljak koja je svedena na lokalnu splitsku političku scenu može otvoriti vrata nacionalne pozornice, što sa sobom nosi veći doseg i utjecaj. Pametno, međutim, istodobno i najviše riskira jer mora jako paziti da se putem ne kontaminira političkim nasljeđem liberalne braće.

HNS-ov kadar

Amsterdamski blok najpotrebniji je GLAS-u Anke Mrak Taritaš. Ona je ostala politički dosljedna i nije ušla u koaliciju s HDZ-om, no tu je dosljednost pokazala nakon što su završili svi izbori i nije bilo prilike da joj birači to honoriraju. Nakon raspada HNS-a Anki Mrak Taritaš i njezinim sljedbenicima zlata bi vrijedila nova, čvrsta i politički artikulirana politička asocijacija. Premda imaju najviše interesa da se liberalni savez održi, u GLAS-u se skrivaju i najveće opasnosti i prijetnje njegovu uspjehu. A to je stari HNS-ov politički kadar, prije svega Vesna Pusić i Goran Beus Richembergh u čijim se javnim nastupima ne prepoznaje da su u stranci koja se zove GLAS, a još manje da im je Anka Mrak Taritaš stranačka šefica.

Osoba iz stranke GLAS bliska Anki Mrak Taritaš uvjerava nas da je njihova stranačka šefica toga svjesna, ali ne vidi što bi mogla učiniti. “Kada je riječ o Vesni Pusić, svi smo mi u GLAS-u svjesni da je ona bila upoznata s pregovorima o koaliciji HNS-a i HDZ-a, da je od početka znala što se dogovara i kamo sve vodi, a reagirala je tek kada je sve bilo gotovo”, kaže naš sugovornik i dodaje kako je velik broj članova GLAS-a i dalje osjetljiv na Vesnu Pusić, a tu bi se mogla ubrojati i stranačka šefica. Naš sugovornik koji jako dobro poznaje Anku Mrak Taritaš, uvjerava nas da je njoj “pao mrak na oči” kada je gledala izjave Vesne Pusić o haaškoj presudi Prliću, Praljku i ostalima i slušala što govori Beus Richembergh. “Anka je itekako svjesna da iz njih dvoje progovara ona stara politika koja je isključiva i doslovno iritira veliki broj birača. Ali im ništa nije rekla”, kaže naš sugovornik.

IDS-ovce, kako smo mogli čuti, ne brinu politički nastupi Vesne Pusić. Oni su oprezni kada govore o budućnosti Amsterdamskog bloka jer je tu još puno praznina koje treba popuniti, pa se onda prezentirati biračima i zadobiti njihovo povjerenje kao blok triju političkih stranaka. Dodatno su oprezni jer imaju na umu veliku dozu nepovjerenja koju stranka Pametno gaji prema etabliranim strankama i ničim ga ne žele dohraniti.

40 posto apstinenata

Iz razgovora s političarima koji predstavljaju liberalnu opciju vidljivo je kako su svjesni potencijalnih problema s kojima se mogu suočiti i zato su redom suzdržani kada ih se pita o koaliciji. “Pitanje je kojim se bave naše tri stranke što mi možemo ponuditi na praznom prostoru građanskog pristojnog, uljuđenog centra gdje je oko 40 posto birača koji ne izlaze na izbore jer kažu da nemaju za koga glasati”, kaže Anka Mrak Taritaš i nastavlja da tri liberalne stranke namjeravaju ponuditi konkretan sadržaj.

Bitno je, kaže dalje, što kod ove tri stranke nitko nikome ne ulazi u njegov prostor. “IDS ne skriva da su stranka koja je regionalno vezana za 8. izbornu jedinicu. Pametno je nastao okupljajući se oko jednog projekta u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Splitu te se nastavio širiti. A GLAS ima ambiciju da se iz Zagreba proširi na druga područja Hrvatske. Mi smo jedni drugima dodana vrijednost”, kaže Anka Mrak Taritaš koja nije zadovoljna aktualnim stanjem u oporbi.

Na pitanje gdje se razišla sa SDP-om, odgovara da se nisu ni sastali niti razišli. “Mislim da SDP mora proći svoj unutarstranački proces čišćenja i definiranja. Neka prođu svoj put, a kada budu izbori, onda će se pragmatično odlučiti kako na njih izaći. Ako je budućnost Hrvatske velika koalicija HDZ-a i SDP-a, onda kolege u SDP-u moraju na to biti spremne i moraju znati što time čine”, kaže Anka Mrak Taritaš napominjući da su, jednako kao i druge dvije liberalne stranke, svjetonazorski i politički sasvim definirani i jasni.

Kao najvažnije svjetonazorsko pitanje ističe sekularizam. “Postalo je upitno jesmo li sekularna država, kao što su se antifašističke vrijednosti počele izjednačavati s nekim drugima. Ne želim se vraćati u prošlost, ali je jasno da je Hrvatska nastala na antifašističkim vrijednostima. Trebamo završiti tu dionicu, definirati da je Hrvatska oduvijek bila sekularna država i ići dalje”, kaže predsjednica GLAS-a napominjući da su po tim pitanjima na istom stavu kao i IDS te stranka Pametno.

Tri liberalne stranke pošle su od definiranja zajedničke platforme kao polazišta za suradnju. Pošlo se od tri teme. To su gospodarstvo, pravosuđe i decentralizacija.

U godini 2018. ne trebamo imati nikakve izbore. Za Europski parlament izbori se održavaju 2019. godine, a nakon toga su predsjednički, pa parlamentarni izbori. “Želimo da na europarlamentarne izbore ide najbolja ekipa koja može predstavljati Hrvatsku. Trebamo jake pojedince”, kaže Anka Mrak Taritaš. Na pitanje hoće li tri stranke ići sa zajedničkom listom, kaže da želi listu na kojoj će biti najbolja imena, ali ne potvrđuje da će to biti isključivo liberalna lista. Na isto pitanje slično odgovara i predsjednik IDS-a Boris Miletić. Jedino što sa sigurnošću ističe jest da će njegova stranka istaknuti kandidaturu Ivana Jakovčića koji se u aktualnom mandatu, naglašava Miletić, pokazao kao jedan od najaktivnijih europarlamentaraca.

Predsjednički izbori

Na temu predsjedničkih izbora oboje odgovaraju da im valja podržati kandidata koji će pobijediti aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, ali nemaju konkretno ime. Miletića smo pitali bi li IDS podržao kandidaturu bivšeg predsjednika SDP-a Zorana Milanovića ako bi bio zainteresiran za tu funkciju, no nije dao određen odgovor, uz napomenu kako o tim stvarima odlučuju stranačka tijela. Anku Mrak Taritaš smo pak pitali bi li ona željela biti protukandidatkinja Kolindi Grabar-Kitarović, na što je kazala da to ne želi, ali i navela kako “nikad ne treba reći nikad”.

Anka Mrak Taritaš kaže da se među strankama liberalne opcije dominantno razgovaralo o konkretnim aktivnostima koje namjeravaju poduzeti u narednom periodu. Najavila je tako zakonske prijedloge vezane uz stabilniju poreznu politiku i daljnje pojeftinjenje rada. Liberali, za razliku od SDP-a, smatraju da minimalna plaća nije tema, nego se treba baviti pitanjem kako zadržati ljude u Hrvatskoj i kako popuniti kvote za radnike. A to se, nastavlja, može postići stabilnom poreznom politikom, ukidanjem parafiskalnih nameta poslodavcima, omogućavanjem fleksibilnijeg radnog vremena. No, ključna je stabilnost.

Tri liberalne stranke, IDS, GLAS i Pametno namjeravaju zajednički obraditi sve za njih bitne teme, a u siječnju će se sastati u Dalmaciji i otvoriti probleme u kulturi, znanosti i obrazovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:33