GLOBUSOV IZVJEŠTAJ

Tko je najbliže osvajanju vlasti: Kakvim se rezultatima stožeri nadaju, a kakve stvarno očekuju?

U HDZ-a se nadaju 61 mandatu, u SDP-a su uvjereni u 64 mandata, a u Domovinskom pokretu očekuju do 25
Davor Bernardić, Andrej Plenković, Miroslav Škoro
 Goran Mehkek, Damjan Tadić I Damir Krajač/cropix

HDZ ili SDP-ova Restart koalicija – tko će biti u prilici sastavljati novu Vladu? Iako se samo do prije mjesec dana činilo da bi stranka Andreja Plenkovića glatko mogla dobiti izbore, afera s vjetroelektranama u čijem se središtu našla bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac, slučaj Ina, kao i još neke okolnosti, dovele su do toga da nekoliko dana uoči početka službene kampanje stvari stoje sasvim drugačije. Naime, zadnja istraživanja pokazuju da su SDP i Restart koalicija u prednosti te da će izborna utrka biti vrlo tijesna. Slične podatke, kako doznajemo, pokazuju i interna istraživanja koja se provode u strankama, pa je jasno da slijedi oštra bitka za svaki glas.

Iako čelni ljudi HDZ-a, kad je riječ o istupima u javnosti, nastoje biti optimistični, izvori iz te stranke govore da je Plenkovićeva ekipa u ovom trenutku prilično zabrinuta za ishod izbora.

- U stranci vlada panika jer i naši podaci pokazuju da je Restart u prednosti, i to i u psihološkoj i u stvarnoj. No, do izbora su još tri tjedna i svašta je moguće. SDP-ova prednost nije nedostižna – komentirao je jedan od sugovornika iz HDZ-a. Jedan član HDZ-a kazao je i da im iz središnjice stalno stižu upute kako istupati i kakve poruke slati. U vrhu stranke, očito je, najviše nade polažu u Plenkovića i sučeljavanja, pokušavaju personalizirati kampanju, a glavna strategija i u službenom dijelu bit će im kao i do sada - napad na šefa SDP-a Davora Bernardića.

- Bitno nam je osvojiti barem jedan mandat više od Restarta kako bismo imali priliku sastavljati Vladu – kazao je sugovornik iz HDZ-a, blizak vrhu stranke u kojem se nadaju da će na izborima osvojiti 61 mandat, koliko su imali i na izborima 2016. Uostalom, to je više puta proteklih dana rekao i sam šef stranke Andrej Plenković. U vrhu HDZ-a, prema neslužbenoj računici, nadaju se kako bi u 1. izbornoj jedinici mogli dobiti pet mandata, u 2. šest, 3. tri, 4. šest do sedam te u 5. – sedam mandata. Za 6. izbornu jedinicu predviđaju šest do sedam mandata te šest mandata za 7., dok u 8. očekuju tri mandata, u 9. osam, a u 10. jedinici sedam. Tome treba pridodati i rezultate za dijasporu, u kojoj je HDZ 2016. osvojio dva mandata.

Neki članovi HDZ-a, međutim, ističu kako bi ukupan broj mogao biti manji - 55 do 57 mandata.

- Nisam siguran da, primjerice, u 9. i 10. jedinici možemo ponoviti rezultat sa zadnjih izbora. Ostali smo bez nekih zvučnih imena, poput Damira Krstičevića, a mislim da nije dobro ni to što je za nositelja liste u 9. izbornoj jedinici postavljen ministar Ivan Malenica. On nije prepoznatljiv u javnosti. Bojim se da će nam u te dvije jedinice, Most i Domovinski pokret Miroslava Škore oduzeti dobar dio glasova – rekao nam je istaknuti HDZ-ovac.

U SDP-u smatraju da njihova koalicija može osvojiti 62 do 64 mandata, dok oni malo oprezniji spominju brojku od 60 mandata. Posebno su im važni rezultati u četiri zagrebačke izborne jedinice te ishodi u 3. i 8. Prema nekim neslužbenim procjenama, u Restart koaliciji računaju da će u 1. izbornoj jedinici osvojiti osam mandata, u 2. šest, u 3. devet ili deset mandata, u 4. pet, u 5. četiri, u 6. šest, u 7. jedinici sedam mandata, u 8. deset, u 9. četiri te u 10. izbornoj jedinici pet mandata.

- Mi ćemo pobijediti, a Davor Bernardić bit će dobar na sučeljavanjima – rekao nam je jedan od sugovornika iz SDP-a, u kojem je zbog kreiranja lista prije nekoliko dana došlo do nezadovoljstva, te su neki odbili biti na njima. I Bernardić je, kao i što je slučaj i u HDZ-u, one koji ne pripadaju njegovoj struji stavio na zadnja ili granična mjesta.

Što se tiče Domovinskog pokreta, sam Miroslav Škoro u Dnevniku Nove TV kazao je da će imati minimalno 23 ili 24 mandata, a da je moguće da ih imaju i više od 30. No, prema procjenama nekih naših sugovornika, optimistična je varijanta za Škorin Domovinski pokret da može osvojiti između 20 i 25 mandata, dok bi po pesimističnijoj varijanti mogli na kraju imati oko 15 mandata.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa.

image
Naslovnica Globusa
Globus
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:29