GLOBUSOVA ANALIZA

TKO ŽELI SVRGNUTI KRALJA STAROG ŽELJEZA? Istina, sumnje i laži o najvećem hrvatskom izvozniku metalnog otpada

 HANZA MEDIA

Za Pripuza kažu da je izuzetno dobar poslodavac koji odlično plaća svoje ljude, a u cijelom lancu u regiji radi ih gotovo 2000. Nikada Pripuz nije krio da posao ide dobro i donosi velike prihode, ali je uvijek tvrdio da posluje u cijelosti u skladu sa zakonom i da nema nikakve potrebe za bilo kakvim mutnim poslovima.

Njegovo prijateljstvo s Milanom Bandićem privlačilo je pažnju javnosti, posebno kada su objavljene snimke gdje jedan drugog zovu ‘kodnim’ imenima, Bandić Pripuza Kondor, a Pripuz Bandića Leopard. Ali, kada je buknula afera koja još nema epilog pokazalo se da Bandić baš i nije pogodovao Pripuzu, jer je daleko unosniji isti posao istovremeno kad i sporni ugovor sa Zagrebačkim holdingom Pripuz sklopio s Komunalcem Grada Samobora po znatno većoj cijeni, a nešto kasnije je po većoj cijeni potpisan ugovor i sa Sandrom Švaljek.

Sve u svemu, sada su istražitelji ponovo Pripuzu za vratom, dok se iz njegovih krugova može čuti da je poslovanje posve uredno i da nema govora o zloupotrebama koje mu se sada stavljaju na teret. “Nitko ne osporava prava istražitelja, ali se nameće pitanje kako netko može s takvom lakoćom krenuti u postupak gdje se preko 180 tisuća dostavljenih dokumenata kroz godinu dana suradnje preko noći proglašava nevjerodostojnima, a slučajno, pet dana prije drugog kruga izbora u Zagrebu krene postupak”, pitaju se Pripuzovi suradnici koji nude odgovore na sva pitanja koja su postavili istražitelji i Petru Pripuzu.

Argumenti i protuargumenti, dokazi jedne i druge strane pršte na sve strane, a gotovo u drugi plan za sada je otišla jedna bitna činjenica: da su poslovanje vodeće regionalne grupe za sakupljanje i recikliranje željeznog i čeličnog otpada godinama kontrolirale najveće međunarodne revizorske kompanije poput Ernst&Young te Deloittea i nikada nije ustanovljen neki problem s vjerodostojnosti financijskih izvješća.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:17