NOVI GLOBUS OTKRIVA

Tomašević i Možemo! šokirali HDZ: U vrhu stranke zapanjeni vlastitom krivom procjenom

Tomaševićevu su pobjedu očekivali, ali nitko nije ni pomislio da bi zeleno-lijevi blok i SDP mogli imati premoć u Gradskoj skupštini
Tomislav Tomašević (lijevo), Andrej Plenković sa suradnicima (glavna fotografija)
 Cropix

Blago rečeno, vrh HDZ-a je u laganom šoku. Iako je proglasio pobjedu na lokalnim izborima, Andrej Plenković ne može biti nimalo zadovoljan. Tomislav Tomašević je obrisao pod njegovim kandidatom, a lista Možemo! imat će sa SDP-om većinu u Skupštini Grada Zagreba.

Od prvog dana vlast mu nagriza desnica, ali na to je već navikao. Sada mu je veliko iznenađenje priredila nova urbana ljevica. Možemo! je protivnik s kakvim se okoštali HDZ (uostalom, kao ni SDP) ne zna nositi. SDP je već sada na korak do ropotarnice povijesti, tako da pobjeda HDZ-a nad najjačom oporbenom strankom u Hrvatskoj (koju će, ako već nije, svakako posebno proglasiti) neće biti dovoljno dobra utjeha.

Samo dan prije izbora u krugovima bliskim presjedniku HDZ-a bili su optimistični i očekivali su puno bolje rezultate u Zagrebu. Znali su da pobjeđuje Tomašević. Ali nisu mu davali više od 30 posto u prvom krugu. A osvojio je 45 posto. Instant kandidat HDZ-a Davor Filipović gubio je postotak po postotak kad god bi stao pred kamere. Nije mu bilo pomoći. Tko zna koliko bi nisko pao da je kampanja potrajala još koji dan.

Filipovićevih desetak posto najbolji je rezultat nekog kandidata HDZ-a u Zagrebu posljednjih dvadesetak godina. No, tako je bilo dok je Zagrebom harao Milan Bandić, koji je vladao metropolom zato što je i HDZ-u otimao glasače. Bandića više nema, a HDZ-ov kandidat ne može dogurati ni do drugog kruga izbora. Osim toga, Tomašević nije pobijedio glasovima iz bazena HDZ-a ili neke sestrinske stranke. Pobijedio je glasovima Zagrepčana koji nisu željeli HDZ. Zagrepčani su pokazali da žele promjene, i to toliko snažno da bi Filipovićevu sudbinu doživio i Damir Vanđelić, da u posljednji tren nije odustao od kandidature. I to je ono što boli HDZ.

Teško poražen bio bi i maratonac Milan Bandić da je mogao odtračati svoj posljednji krug. Jelena Pavičić Vukičević izvukla je maksimum iz onoga što je ostalo od Bandićevih birača. Za nju je možda i dobro što se nije probila u drugi krug jer nema te „čelične kupole“ koja bi je mogla zaštititi pred baražnom vatrom koju su Tomašević i njegovi godinama pripremali za Bandića, a sada bi ona bila legitimna meta.

Listi zeleno-lijeve koalicije predviđali su u HDZ-u maksimalno 20 do 25 posto glasova, a u Gradskoj skupštini priželjkivali su pat-poziciju, kasnije možda i nove izbore. Podcijenili su ih. Tako sada i Plenković ima svoju „oporbenu situaciju“ u glavnom gradu. Franjo Tuđman se sa svojom nije znao nositi, a Plenković će to morati naučiti u hodu. Ima i od koga. Može učiti od austrijskog premijera Sebastiana Kurza ili od njemačkih konzervativnih stranaka. CDU/CSU više ne bježe ni od koaliranja saradikalnim zelenim strankama. Nova njemačka kancelarka mogla bi postati šefica Zelenih Annalena Baerbock. Može li netko u Hrvatskoj danas zamisliti Danijelu Dolenec ili Tomislava Tomaševića u Banskim dvorima? A za deset godina?

Dan uoči izbora u HDZ-u su precizno locirali moguća minska polja. Nagazne mine čekale su u Vukovaru i Lici. Pribojavali su se pobjede Ivana Penave u Vukovaru, ali postojao je i strah za rezultat u Vukovarsko-srijemskoj županiji zbog opasnog raskola u tamošnjem HDZ-u. Ipak, opet je, kao i uvijek, pobijedio nepoderivi Tomislav Čuljak, koji je iz sjene povlačio konce u Vinkovcima. Penava ima šanse ostati na čelu Vukovara, što je ipak trn u Plenkovićevu oku.

Iznenađenje predstavlja uspjeh HDZ-a u Lici, ali ni eventualna pobjeda Darka Milinovića u drugom krugu nije toliko opasna jer u HDZ-u očekuju „miroljubivu koegzistenciju sa Dadom“. Opasnost se pojavila tamo gdje uopće nisu očekivali. Popularni kninski gradonačelnik Marko Jelić ugrožava dosadašnjeg šibenskog župana Gorana Pauka. Očekivati je da će se HDZ ozbiljno potući za obranu svoje do sada neosvojive šibenske utvrde.

Očekivali su i sigurno vodstvo Vice Mihanovića u Splitu, laganu pobjedu u drugom krugu i dogovor sa Željkom Kerumom i Brankom Ramljak oko kontrole splitskoga Gradskog vijeća. Međutim, pojavio se profesor Ivica Puljak i doveo u pitanje sve te planove. Centristička, a zapravo liberalna Puljkova koalicija može se uspoređivati sa strankama tzv. trećeg puta koje bi bljesnule na jednim izborima a do drugih bi nestale. Suprotno tome, politička platforma bračnog para Puljak ne može se uspoređivati sa strateški zaokruženom i taktički dobro osmišljenom zagrebačkom platformom Možemo.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa.

Pretplatite se, donosimo Globus sigurno do vašeg doma!

01/22 55 374

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

image
Naslovnica novog Globusa
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:55