VELIKI PROJEKT

Tužba protiv države teška milijardu eura! Hoće li ovom čovjeku RH morati platiti odštetu zbog kršenja ugovora?

Zašto Vlada već 14 godina onemogućava realizaciju velikog projekta ‘Fantasyland‘

Fantasyland; Slaven Čolak

 Dorijan Kljun; Arhiva Hanza Media

Zbog niza nezakonitih postupanja kojima se od 2009. do 2013. kontinuirano onemogućava realizacija projekta Fantasyland Šmidhen podnesene su tužbe radi naknade štete protiv Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), AUDIO-a, CERP-a i Republike Hrvatske po kojima grupacija Fantasyland potražuje iznos koji premašuje 7 milijardi kuna, odnosno gotovo milijardu eura. Sudski procesi se od 2013. vode pred Trgovačkim sudom u Zagrebu. Otkriva to poduzetnik Slaven Čolak, koji stoji iza Fantasylanda, grupacije koja od 2007. pokušava sagraditi vodeni park i hotele na mjestu nekadašnjih bazena Šmidhen u Samoboru.

Od kraja 19. pa sve do samog kraja 20. stoljeća Samobor je imao kupalište na čijem je mjestu danas ledina koja nekima služi i kao divlje odlagalište otpada. Šmidhen – nazvan po samoborskom gradonačelniku Ljudevitu Šmidhenu koji je na tom mjestu krenuo u potragu za termalnom vodom te dao sagraditi prvo kupalište – ubrzo postaje omiljeno izletište brojnih Samoboraca i Zagrepčana, osobito nakon što su 1972. sagrađeni moderni bazeni, koje je u listopadu 1973. posjetio i Josip Broz Tito. Točno godinu dana poslije jugoslavenski predsjednik sa suprugom Jovankom ponovno dolazi u Samobor kako bi obišao novootvoreni hotel. Novine su tada pisale kako je Šmidhen zamišljen kao okosnica turističkog razvoja Samobora, a tako je doista i bilo sve do trenutka kada je na prelasku iz 20. u 21. stoljeće dotrajali kompleks zatvoren sa željom da mu se što prije udahne novi život uz pomoć privatnog investitora.

Odlukom Vlade, tadašnji Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) i Grad Samobor dali su 2007. projektu Fantasyland pravo da idućih 50 godina raspolaže zemljištem i za to gradu i državi, kao vlasnicima zemljišta, plaća godišnju naknadu te da na Šmidhenu izgradi nove bazene i hotele. Vladu je tada vodio Ivo Sanader, kojeg u srpnju 2009. nasljeđuje Jadranka Kosor. Već 2009. novo vodstvo HFP-a na čelu s Vedranom Duvnjakom radi reviziju i ispituje mogućnosti raskida ugovora s Fantasylandom. Na mjestu na kojem je bio zamišljen vodeni i zabavni park s hotelima radovi do danas nisu započeli iz nikada javnosti dokraja razjašnjenih razloga.

Detalje o cijelom slučaju, kao i svoje daljnje planove u vezi sa Šmidhenom, otkrio nam je Slaven Čolak. Prema njegovim riječima, nakon što je do 2009. grupacija Fantasyland – Fantazija projekt d.o.o., Fantazija vodeni park d.o.o., Fantazija zabavni park d.o.o., Fantazija hoteli d.o.o. – provela sve pripremne aktivnosti i značajno uložila u projekt Fantasyland Šmidhen, na korak do ishođenja pravomoćne projektne dokumentacije za izgradnju vodenog parka kao prve faze izgradnje, te zabavnog parka i hotelskog kompleksa kao druge i treće faze, uslijedio je čitav niz zloupotreba i nezakonitosti počinjenih od HFP-a, AUDIO-a i CERP-a i njima nadređenih tijela i institucija kao što su Ministarstvo državne imovine, Vlada i Državno odvjetništvo, kojima se do danas onemogućava realizacija projekta.

“U prosincu 2009. HFP na čelu s Vedranom Duvnjakom naručuje provođenje revizije ispunjenja ugovornih obveza grupacije Fantasyland temeljem ugovora o pravu građenja koji je između HFP-a i Fantazija projekta d.o.o. zaključen 2007. uz suglasnost Vlade i Državnog odvjetništva. HFP je i prije nego što je uopće započelo provođenje revizije lažno prijavio Vladi i DORH-u da Fantasyland nije ispunio ugovorne obveze. Konačnim revizorskim izvješćem revizorske tvrtke Refinal od 26. veljače 2010. utvrđeno je da je grupacija Fantasyland ispunila sve ugovorne obveze te da rokovi za početak izgradnje nisu ni počeli teći. No, unatoč tome, HFP i njegovi pravni sljednici AUDIO i CERP nastavili su s opstrukcijom projekta te, između ostalog, godinama lažno izvještavali Upravni odbor HFP-a, Vladu, Ministarstvo gospodarstva, DORH i druge, kao i javnost putem medija, o navodno neispunjenim ugovornim obvezama i prekoračenim rokovima izgradnje”, ističe Čolak.

Dodaje kako je HFP u lipnju i srpnju 2010. pokrenuo postupke pred Općinskim sudom u Samoboru protiv grupacije Fantasyland i stavio zabilježbe na nekretnine radi osiguranja privremene mjere.

“Nakon više od 18 mjeseci sudski postupci su pravomoćno okončani u korist društava Fantazija te su odbačeni svi prijedlozi HFP-a i AUDIO-a za osiguranje privremenom mjerom kao protupravni i neutemeljeni. HFP je 28. svibnja 2010. podnio DORH-u, ŽDO-u Zagreb i USKOK-u kaznenu prijavu protiv mene i grupacije te njezinih odgovornih osoba u kojoj se između ostalog lažno prijavljuje da je ugovor o pravu građenja između HFP-a i Fantazija projekta d.o.o. 2007. nezakonito sklopljen. Također lažno prijavljuje da društvo Fantazija projekt d.o.o. nije vlasnik postojećih objekata na zemljištu kompleksa Šmidhen, već da su oni vlasništvo HFP-a. Lažno prijavljuje i o navodno neispunjenim ugovornim obvezama grupacije Fantasyland temeljem ugovora o pravu građenja, kao i o navodnom nezakonitom fiktivnom povećanju temeljnog kapitala društva Fantazija projekt d.o.o. Lažno prijavljuje i da se parcelacijom nekretnina mijenja omjer prava vlasništva čime se želi otuđiti imovina Republike Hrvatske. Lažno prijavljuje da sam ja kao osnivač i član i predsjednik Uprave društva Fantazija projekt d.o.o. počinio kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju pri preuzimanju kreditne obveze po Ugovoru o kreditu i prikazivanju navedenih podataka u bilanci društva Fantazija projekt d.o.o. HFP i AUDIO su kasnije DORH-u, ŽDO-u Zagreb i USKOK-u dostavili i više desetaka nadopuna kaznene prijave da bi potom Državno odvjetništvo protivno zakonu više od osam godina, do svibnja 2018., provodilo istragu i kriminalističko istraživanje nada mnom i društvima Fantazija te njihovim odgovornim osobama”, nabraja Čolak.

Tvrdi kako je državnoodvjetničkom odlukom od 30. svibnja 2018. u cijelosti odbačena kaznena prijava HFP-a uz objašnjenje da “analizom prikupljenih pravno relevantnih podataka i dokaza nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela”.

”Nezakonito postupanje HFP-a i njegovih pravnih sljednika koji su svaku poslovnu aktivnost grupacije Fantasyland na realizaciji projekta lažno prijavljivali kao kazneno djelo predstavlja teški oblik kršenja zakona i narušavanja povjerenja u snagu javnih isprava te narušavanje prava vlasništva koje je zajamčeno Ustavom i Europskom konvencijom. Isto vrijedi i za nezakonito postupanje ŽDO-a u Zagrebu i Osijeku, USKOK-a i DORH-a te njihovih odgovornih osoba koji su protivno zakonu više od osam godina provodili istragu”, govori Čolak.

Napominje kako je u pripremnoj fazi projekta sudjelovalo više od 50 renomiranih tvrtki specijaliziranih za projektiranje i izgradnju vodenih i zabavnih parkova i smještajnih kapaciteta te je grupacija Fantasyland osigurala više izvora povoljnog financiranja izgradnje.

“Od listopada 2013. pa sve do danas CERP i sva nadležna i njemu nadređena tijela i institucije, svi redom bez iznimke odbijaju postupati po ugovoru o pravu građenja koji je aktivan i na snazi, te su se i CERP i DUUDI i Ministarstvo državne imovine proglasili za to nenadležnima”, kaže Čolak i otkriva kako je 8. siječnja 2019. u prostorijama Ministarstva državne imovine na poziv tadašnjeg ministra Gorana Marića održan sastanak na kojem su CERP i Ministarstvo državne imovine izrazili spremnost otklanjanja i ostalih prepreka realizaciji projekta Fantasyland Šmidhen. Slaven Čolak ističe i kako su on i s njim povezane tvrtke na traženje ovlaštenih službenih predstavnika CERP-a i države na tom sastanku dostavili prijedlog nagodbe po tužbenim zahtjevima koji se pred sudovima vode protiv CERP-a i Republike Hrvatske po kojim šteta premašuje iznos od sedam milijardi kuna, te predstavnici CERP-a i države nisu imali nikakvih primjedbi te su i istaknuli da procjenu ne osporavaju.

“Tuženici CERP i Republika Hrvatska do današnjeg dana još nisu dostavili konkretno očitovanje na prijedlog nagodbe, a niti su otklonjene prepreke realizaciji projekta", kaže Slaven Čolak.


Cijeli tekst možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Pretplatite se, donosimo Globus sigurno do vašeg doma!

01/22 55 374

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

image
Globus
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 11:33