ZA ZDRAVO ZDRAVSTVO

Urušavaju se temelji obiteljske medicine; Šefica KoHOM-a: Nužno je povećati plaće, osigurati specijalizacije...

‘Nas obiteljskih liječnika ima sve manje, a uz to smo preplavljeni administrativnim obvezama koje prije nismo imali‘

Dr. Nataša Ban Toskić

 Screenshot/Jutarnji list

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), dr. Nataša Ban Toskić, kao liječnica radi punih 27 godina i u tom je vremenu, kaže u "Ordinaciji", broj obiteljskih liječnika pao za 17 posto, dok je broj bolničkih liječnika porastao za 50 posto, a u hitnoj medicinskoj pomoći za 240 posto.

"Nekad smo dnevno obradili 50 do 60 pacijenata, a danas dvostruko više. Preplavljeni smo brojnim administrativnim obvezama koje prije nismo imali. Mnoge institucije, pa i one nezdravstvene, prebacuju na nas dio administracije koja nam uzima velik dio radnog vremena i skreće nam fokus s pacijenta i njegovog zdravlja", kaže dr. Ban Toskić.

O pacijentima koji se žale da ne mogu ordinaciju svog liječnika dobiti na telefon kako bi se naručili na pregled i da ponekad satima zovu, kaže da je broj zahtjeva ogroman i da pacijenti trebaju razumjeti da je liječnik dostupan na svom radnom mjestu i mogu uvijek doći u ordinaciju.

"Godinama ukazujemo na to da je zbog starenja populacije i porasta broja kroničnih bolesnika kao i zbog naše kadrovske devastiranosti nužno uvesti treću osobu u tim. To može biti administrator, a još bolje dodatna medicinska sestra. Nažalost, nema na vidiku takvog zakonskog rješenja. Državni osiguravatelj bi za to trebao osigurati sredstva. Iako je nedavno ministar Vili Beroš govorio da će nam dodijeliti administratora, sve je ostalo na riječima. Očekujemo da nas se aktivno uključi u donošenje zakonskih rješenja koja se odnose na primarnu zdravstvenu zaštitu. Sad nismo uključeni. Samo smo nominalno bili u radnoj skupini, ali niti jedan naš prijedlog nije usvojen i čini se da donositelji odluka nemaju interesa čuti ljude koji rade u ordinacijama s pacijentima i najbolje znaju s kojim se problemima suočavaju i kako ih riješiti", govori dr. Ban Toskić.

Otkriva da je 180 liječnika starijih od 65 godina i rade samo iz entuzijazma jer nemaju kome ostaviti pacijente. Uz to je 750 liječnika starijih od 60 godina, a na specijalizaciji ih je trenutno samo 150 te bi se sustav uskoro mogao urušiti.

"I državne i lokalne vlasti zakazale su u svojoj ulozi da osiguraju učinkovitu primarnu zdravstvenu zaštitu koja je u prvom redu u nadležnosti lokalnih vlasti. Nisu raspisivali specijalizacije, stipendirali i stimulirali liječnike. S druge strane, obiteljska medicina je mladim liječnicima neatraktivna je ima najniže plaće i dodatke na uvjete rada u cijelom sustavu. Mladi liječnik ima oko 9300 kuna. Nužno je povećati plaće, osigurati specijalizacije, trajne plaćene edukacije, svakom liječniku pružiti mogućnost da izabere hoće li raditi kao zaposlenik doma zdravlja ili kao privatna ordinacija u ugovornom odnosu s HZZO-om, što je državi i pacijentu svejedno, ali puno znači liječniku koji sam upravlja svojom karijerom i prihodima. Potrebno je tijekom cijelog studija promovirati obiteljsku medicinu, a lokalna samouprava bi trebala naći način da kroz stipendije i subvencioniranje stanovanja stimulira mlade ljudi da dođu k njima raditi", naglašava dr. Ban Toskić.

"Mi imamo u prosjeku tri minute po pacijentu i trebali bi se pacijenti zabrinuti koju kvalitetu usluge dobivaju od svog liječnika u tom vremenu. Kao liječnik želim svakom pacijentu pružiti primjereno vrijeme, pažnju i znanje, a za to tri minute nisu dovoljne", tvrdi Ban Toskić.

Prema njezinim riječima, Hrvatska liječnička komora provela je istraživanje koje pokazuje da su konflikti i agresija u ordinacijama u velikom porastu. Liječnici se s time nose kako sami najbolje znaju. Oslanjaju se na pomoć portira i kolega u susjednim ordinacijama, ali neke ordinacije nemaju tu mogućnost.

"Ako liječnik radi ujutro u svojoj ordinaciji, a popodne mijenja kolegu u drugoj, dakle radi 16 sati, dodatni rad mu se po satu plaća dvostruko manje od čišćenja apartmana. Za rješenje tog problema potrebna je politička volja, koje, nažalost, nema", zaključuje dr. Nataša Ban Toskić

"Nebrojeno puta sam od svojih pacijenta čula: ‘Čim sam vas vidio, meni je već lakše‘. Prošle godine proveli smo anketu koja je pokazala da je više od 85 posto pacijenata vrlo visoko ocijenilo svoje obiteljske liječnike, ali s druge strane daleko niže ocijenili su obiteljsku medicinu kao struku. Znači da je negativno govorenje o našoj struci ostavilo posljedice", zaključila je dr. Nataša Ban Toskić u "Ordinaciji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2022 20:04