LEX KRAUS

Utjecajni HDZ-ovac za Globus: Nerealno je da uoči izbora podržimo zabranu ZDS. Pa desnica bi nas javno razapela!

Nedavno je dovršen nacrt teksta kojim se u KZ želi ugraditi članak kojim bi se zabranila javna uporaba ustaškog pozdrava ‘Za Dom spremni‘
 Josko Ponos/Cropix

Hoće li zloglasni ustaški poklik “Za Dom spremni”, konačno i u svim slučajevima, jednom zauvijek, nestati iz upotrebe u Hrvatskoj? Odgovor će se znati uskoro, iako izgleda da ne treba imati prevelike nade. Ali, nešto se ipak pokrenulo.

Naime, Hrvatski sabor trebao bi do kraja svibnja raspravljati o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona (KZ) koje predlaže vladajuća koalicija. Međutim, nedavno je dovršen i nacrt teksta kojim se u KZ želi ugraditi članak kojim bi se zabranila javna uporaba ustaškog pozdrava “Za Dom spremni”.

To je rezultat inicijative što ju je početkom ove godine pokrenuo Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, koji je organizirao tri sastanka na koje su došli predstavnici većine parlamentarnih stranaka i manjinski zastupnici, a sve kako bi se sankcionirala svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola. Ako u HDZ-u ne prihvate ovaj prijedlog, opozicija će u tom slučaju u Sabor uputiti novi prijedlog izmjena Kaznenog zakona, objasnio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, u Jutarnjem listu.

Što se tiče spomenutog prijedloga, u obrazloženju se naglašava kako se ne traži donošenje novog zakona, nego se nakon članka 325. KZ-a dodaje članak 325. a) “Isticanje obilježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima”, sa sljedećim tekstom:

“Tko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili postrojbi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.”

Još se predviđa: “Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovog članka počini putem tiskanih ili elektroničkih medija ili računalnih ili društvenih mreža, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do četiri godine. Tko proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, posjeduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti materijal iz stavka 1. ovog članka, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina.” Predviđa se izuzetak, i to “kada se obilježja iz stavka 1. javno koriste s namjenom da služe građanskom obrazovanju, osudi ili odvraćanju od nedemokratskih pokreta ili režima, promicanju umjetnosti ili znanosti, istraživanju ili poučavanju, izvješćivanju o tekućim ili povijesnim događajima, ili sličnim svrhama, to ne predstavlja kazneno djelo iz stavaka 1., 2. i 3. ovog članka”.

Autori koje je okupio Ognjen Kraus pozvali su se, između ostaloga, na Ustav Republike Hrvatske, koji u članku 39. propisuje: “Zabranjeno je i kažnjivo svako pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.”

U prijedlogu je navedeno da se kao primjer zakonskog reguliranja može uzeti njemački Kazneni zakon, koji u svojem članku 86. jasno i nedvosmisleno određuje: “Onaj tko propagandni materijal čiji je sadržaj namijenjen nastavku napora bivše nacionalsocijalističke organizacije distribuira u zemlji ili za širenje u zemlji ili inozemstvu, skladišti, uvozi ili izvozi ili čini javno dostupnim u medijima za pohranu podataka, kažnjava se kaznom zatvora do tri godine ili novčanom kaznom.”

U svemu postoji jedan problem - otvoreno je pitanje hoće li HDZ-ova parlamentarna većina prihvatiti prijedlog “Krausove skupine”. Nažalost, izgleda da neće, ili barem ne u svibnju, jer dolaze lokalni izbori, a premijer Andrej Plenković i njegovi suradnici procijenili su kako bi zakonsko kažnjavanje ZDS-a bilo negativno primljeno među HDZ-ovim biračima. Uostalom, takvo razmišljanje spada u kontinuitet Plenkovićeve politike, iako su se prije 12 mjeseci pojavile naznake da bi se nešto možda moglo promijeniti.

Prošle je godine, prvi put nakon 2014., cjelokupno državno vodstvo Republike Hrvatske posjetilo nekadašnji ustaški konclogor Jasenovac. Zoran Milanović, Andrej Plenković, Gordan Jandroković te izaslanici nacionalnih manjina i antifašista položili su podno spomenika “Kameni cvijet” vijenac i cvijeće u spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika, ali i naglasili posvećenost poštovanju antifašizma.

Najviše se govorilo o istupu predsjednika Zorana Milanovića, koji je za HOS-ovu ploču s ustaškim poklikom “Za Dom spremni”, koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku, decidirano izjavio: “To treba maknut, bacit negdje. Svatko tko se 1991. borio za Hrvatsku pod ‘Za Dom spremni’ nije se borio samo za Hrvatsku nego i za restauraciju NDH”, rekao je Milanović.

Milanovićev nastup zasjenio je riječi Ognjena Krausa, koji je pojasnio zašto se ipak pridružio državnom vrhu u obilježavanju jasenovačke tragedije: “Došao sam pružiti ruku, pokazati da sam spreman na ozbiljne razgovore o odnosu Vlade i vlasti prema povijesti. Došao sam i zato da riješimo sve naše probleme u interesu Republike Hrvatske i da sve hipoteke koje sramote ovu zemlju stavimo ad acta. Sigurno neću doći sljedeće godine ako se to ne riješi, sad sam pružio ruku da započnemo razgovore. No, neki pomaci su napravljeni”, rekao je Kraus novinarima u Jasenovcu.

Ali, kada smo telefonski razgovarali prošli tjedan, u četvrtak 15. travnja, Kraus je zvučao kudikamo manje radikalno: “Sada sam na obilježavanju godišnjice otvaranja ustaškog logora Danica kod Koprivnice. Ovih dana ćemo imati sastanak u Vladi, i ništa još ne mogu kazati”, kratko je odgovorio. Na novinarsko podsjećanje kako je godinu ranije izjavio kako “sigurno neće doći 2021. ako se ne riješi pitanje upotrebe ZDS”, još jednom je kratko otpovrnuo da nema ništa reći.

Međutim, da je izrazito nezadovoljan oklijevanjem Plenkovićeve vlasti, potvrdio je tijekom spomenutog dolaska na komemoraciju u Danici. Ljutito je izjavio:

“Govori se i osuđuje, a ništa se ne radi. Najbolji dokaz je ono što se događalo prije pet dana u Splitu. Čovjek koji ne zna reći ni tri rečenice ima toliku mogućnost istupanja u javnosti, a govori ono što vrijeđa svaku normalnu osobu. Dobili smo izvještaj da je policija zabilježila taj događaj i da se potom ništa nije dogodilo. Vjerojatno bi se trebao netko potući da bi policija reagirala. Od vlasti nismo čuli niti jednu osudu tog događaja”, upozorio je Kraus.

Ali, u suštini, njegov apel je djelovao kao vapaj u pustinji. HDZ-ova koalicija ne razmišlja o sankcijama koje je predložio da se unesu u Kazneni zakon, iako vodeći pravnici drže kako se radi o dobroj inicijativi.

Prema mišljenju odvjetnice Vesne Alaburić, ova inicijativa je dobra jer će zakonodavac konačno morati jasno izraziti spremnost i volju da sankcionira svako korištenje fašističkih, ustaških i četničkih obilježja, osim, naravno, u situacijama koje jasno kazuju da se ne radi o afirmiranju i promociji tih obilježja. Ona će dodati i kako nema sumnje da svaka uporaba fašističke, ustaške ili četničke ikonografije sadrži diskriminatornu konotaciju prema društvenim skupinama i pripadnicima tih skupina određene rasne, nacionalne ili etničke pripadnosti. Upravo taj rasizam je ono što takvu ikonografiju čini opasnom dan-danas i stoga nepoželjnom u suvremenim demokratskim društvima.

“Valja pritom imati na umu da stupanj ugrožavanja ili povrede zaštićenih osobnih ili društvenih vrijednosti može biti vrlo različit, ovisno o okolnostima konkretnog slučaja, kao i znanju, svijesti i htijenjima onih koji upotrebljavaju fašističko, ustaško ili četničko znakovlje, slogane, pozdrave. U nekim će situacijama biti opravdano takvo postupanje sankcionirati kao prekršaj. Ako se, međutim, radi o promoviranju takve ikonografije, poticanju na nasilje ili mržnju, ili korištenju koje je objektivno podobno uzrokovati nasilje ili mržnju, tada se i kazneni progon može smatrati potrebnim i razmjernim. Problem ZDS-a, ipak, ni ovim prijedlogom ne bi bio u potpunosti riješen. Iako je ZDS nesporno ustaški pozdrav, činjenica je da on posljednjih 30-ak godina nije bio samo to, nego da je korišten i kao pozdrav dijela branitelja u Domovinskom ratu. Prema nekim anketama, oko polovice stanovništva ne smatra da taj pozdrav treba zabraniti. Taj je pozdrav desetljećima sadržan u nekim pjesmama. Nalazi se u znakovlju registriranih udruga. Ako se danas želi zabraniti svaka uporaba ZDS-a, onda je taj poklič potrebno izravno spomenuti u zakonskoj odredbi. U protivnom opet ostavljamo sudskoj praksi da riješi ono što sam zakonodavac nije bio u stanju učiniti”, upozorila je Vesna Alaburić.

Ovo podržava i Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, iako smatra da se ne treba koristiti u predstojećoj kampanji: “SDSS podržava zabranu ustaških i četničkih simbola, i smatramo da je dobro da se o tome razgovara. Ali, pitanje je mogu li se takve promjene postići u razdoblju predizborne kampanje”, skeptičan je Pupovac.

Samo što HDZ vjerojatno neće podržati prijedlog, iako su njihovi predstavnici sudjelovali na dva od tri sastanka o ovoj temi.

“Zanimljivo je kako se ova inicijativa pojavljuje upravo prije lokalnih izbora, kao što su se prije parlamentarnih otvarale teme korupcije i nekakve ustašizacije. Umjesto ozbiljnih pitanja, ponovno se želi govoriti o ideologijama”, izjavio je, još u siječnju, Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a, koji je bio na sastanku, uz poznato objašnjenje kako su u vladajućoj stranci uvijek jasno osuđivali ustaški režim 1941.-1945., ali treba biti pažljiv prema mladićima koji su bili u HOS-u i pod znakom “Za Dom spremni” u Domovinskom ratu umirali za Hrvatsku.

Gotovo od riječi do riječi isti komentar čuli smo prošli tjedan od utjecajnoga HDZ-ova dužnosnika, koji pripada unutarnjem krugu pouzdanih Plenkovićevih suradnika. Nakon što je upozorio kako se do tog trenutka nije razgovaralo o Krausovoj inicijativi, ipak je dao pesimističnu prognozu:

“To trenutno, jednostavno, neće ići. Ispred nas su lokalni izbori i istraživanja pokazuju da će HDZ pobijediti u najvećem broju županija i gradova. U takvim okolnostima nerealno je očekivati da podržimo inicijativu zbog koje bi nas desnica javno razapela, i HDZ bi se našao u situaciji da se mora braniti. Ovo je inicijativa koja može doći na dnevni red tek poslije izbora, u malo mirnijim političkim okolnostima. Kada bude jasno kako stoji HDZ, kako napreduje cijepljenje stanovništva, ali i kakvi su rezultati turističke sezone i, općenito, ekonomska perspektiva u Hrvatskoj, Andrej će se moći u miru pozabaviti i ovim pitanjem”, kazao je ovaj HDZ-ov insajder.

I odvjetnica Vesna Alaburić podsjeća, budući da zaključak Vijeća za suočavanje s prošlošću o sankcioniranju ZDS-a osim u grbu HOS-a i iznimnom korištenju u komemorativnim situacijama otprije tri godine još uvijek nije dobio svoj zakonski epilog, da je vrlo vjerojatno kako trenutno ne postoji politička volja zabraniti ZDS ni uz ovu jednu iznimku. Izgleda kako je preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću vjerojatno prihvatljivo kompromisno rješenje.

“HDZ zasigurno neće prihvatiti predloženu izmjenu Kaznenog zakona. Mogući protuprijedlog da se na isti način sankcionira korištenje znakovlja, slogana ili pozdrava svih totalitarističkih sustava, odnosno da se izjednači fašistička i komunistička ikonografija, bio bi svojevrsni bijeg od problema ZDS-a i zadržavanje zakonodavnog statusa quo. Zato moramo znati da se znakovlje, pokliči, simboli ne zabranjuju danas zbog zločina počinjenih u prošlosti, nego zbog toga što se korištenjem te diskriminatorne, rasističke ikonografije ovoga trenutka mogu ugroziti ili povrijediti osobne i društvene vrednote. Upravo ta rasistička, diskriminatorna dimenzija fašističkih, ustaških i četničkih simbola bitno razlikuje tu ikonografiju od komunističke”, objasnila je Vesna Alaburić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:16