EKSKLUZIVNO ZA GLOBUS

VELIKA ISPOVIJEST IVIĆA PAŠALIĆA UOČI SUĐENJA U AUSTRIJI 'Ja sam žrtva zamjene identiteta. Sudit će mi jer misle da sam ja Zdravko, moj brat'

 
 Darko Tomaš / Hanza Media

Ovdje se radi o zamjeni identiteta, koju ja ni na koji način ne mogu logično obrazložiti. Temeljem uvida u dokumentaciju iz sudskog spisa zaključujem da austrijski državni odvjetnik nije podvukao jasnu razliku između mene i mog brata. Evo što je istina: tvrtka u vlasništvu moga brata Zdravka i njegova partnera, Zagrebdrvo, imala je kreditne obveze prema Hypo banci, koje nije uredno vraćala. Bio je dug od oko 12 milijuna švicarskih franaka. Banka im je ponudila varijantu da kredite mogu vratiti kroz zemljišnu transakciju. U toj transakciji ja nisam uopće sudjelovao - kaže Ivić Pašalić u velikom intervjuu Globusu.

'Ne postoji ni jedan jedini dokaz da sam sudjelovao u bratovim poslovima s Hypo bankom, koja je oštećena za 14 milijuna eura'.

Nekadašnji visoki državni dužnosnik, savjetnik predsjednika Tuđmana, sada poduzetnik, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Mundus Viridis, prvi put potanko govori o optužnici što ju je protiv njega dignulo austrijsko Državno odvjetništvo u slučaju prodaje zemljišta na Pagu Hypo banci, transakciji u kojoj je banka oštećena za 14 milijuna eura. Pašalić otkriva kako se, već godinu i pol dana, priprema za suđenje što počinje 3. listopada u Klagenfurtu na kojem će, čvrsto je uvjeren, dokazati da je nevin.

Što točno piše u optužnici?

- Optužnica navodi da smo zajednički Milan Lučić, Igor Mlinar i ja od kraja 2002. do kraja 2003. poticali Upravu Hypo Banke u Klagenfurtu, tj. članove Uprave Banke Striedingera i Kulterera, da naprave zemljišnu transakciju na štetu Hypo Banke, a u korist naših firmi - kaže Pašalić.

O kakvim je zemljišnim transakcijama riječ između tvrtke 'Zagrebdrvo' Zdravka Pašalića i Hypo banke?

- Riječ je o transakciji koja je počela tako da su moj brat i njegov poslovni partner Zdravko Skaramuca, kako bi izbjegli stečaj i prisilnu naplatu dugova, kao sanacijski projekt predložili Hypo banci u ljeto 2002. nekoliko velikih zemljišta, uglavnom na obali, na raznim mjestima. Oni su te potencijalne projekte prikupili kroz svoje poslovne i privatne kontakte, kao moguće investicije. Hypo banka je bila zainteresirana za veliki kompleks namijenjen za turističku izgradnju na otoku Pagu, poznat kao turistička zona Šimuni - govori Pašalić i pobliže objašnjava kako je obavljena zemljišna transakcija:

- Da bi taj projekt proveli, čekali su javni natječaj koji je objavio Grad Pag. Na natječaj se javila tvrtka Piper, iza čijeg je osnivanja stajao moj brat, tj. njegova tvrtka. I na javnom natječaju tvrtka Piper bila je jedini ponuđač. To je bilo u srpnju 2003.

Darko Tomaš / Hanza Media

Na pitanje po kojoj su cijeni Zdravko Pašalić i njegov poslovni partner Skaramuca kupili zemljište u Šimunima Ivić Pašalić odgovara precizno:

- Oni su kupili zemlju po cijeni od 3 eura po kvadratnom metru. Potom je Hypo banka sama odredila cijenu po kojoj će, preko svoje tvrtke Hilltop u Lihtenštajnu, otkupiti tvrtku Piper zajedno s kupljenim građevinskim zemljištem. Bila je to cijena od 26 eura po kvadratnom metru.

Kako se može objasniti tako velika razlika u cijeni?

- Iz sudskog spisa vidi se da je banka imala plan tu istu zemlju preprodati po znatno većoj cijeni krajnjem kupcu.

Dakle, plan Hypo banke je bio zatvoriti kreditne obveze tvrtke Zagrebdrvo i dodatno zaraditi na preprodaji zemljišta. To su sami nazvali ‘jednim udarcem - dvije muhe’”, tvrdi Pašalić te odlučno niječe da je imao ikakvu ulogu u toj zemljišnoj transakciji:

- Istina je sljedeća – a u tome će se ujedno sastojati i temelj moje obrane: u cijeloj toj transakciji ja nisam uopće sudjelovao. I za to u sudskom spisu ne postoji ni jedan jedini dokaz.

U intervjuu Ivić Pašalić govori i o svjedocima koje je pozvao u svoju obranu, o odnosima s bratom Zdravkom zbog kojega se našao na optužnici, o podrijetlu novca kojim je platio gradnju obiteljske kuće u Remetama...

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 22:26