NOVI GLOBUS

VELIKI BLEF ILI OZBILJNA PRIJETNJA? Todorić najavljuje borbu za vlast: okupio je oko sebe tim stručnjaka, ali nitko mu se ne želi pridružiti

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Ivica Todorić, ohrabren činjenicom da ni nakon dvadesetak mjeseci hrvatsko Državno odvjetništvo nije sakupilo dovoljno materijala da digne optužnicu, oko sebe je okupio zavidan tim stručnjaka, što pravnika, što eksperata za krizno komuniciranje, koji ga pripremaju za budući proces. U međuvremenu, odlučio se i politički aktivirati “kako bi promijenio katastrofalni položaj Hrvatske”. Ovako je to objasnio u priopćenju koje je uputio medijima i koje, doista, nalikuje na početak neke političke kampanje:

”Danas, nakon dvije godine mandata Vlade Andreja Plenkovića, Republika Hrvatska je socijalno, društveno i gospodarski potpuno uništena, devastirana, imamo kaos i diktaturu, svakodnevno gledamo razaranje institucija, najlošija smo članica EU, zadnji smo po svim pokazateljima, na samome smo dnu! Republika Hrvatska danas nije zemlja znanja, vladavine prava, nije zemlja koja brine o demografskom statusu, ekonomskom položaju građana niti same države...” Poručio je zato da u Hrvatskoj treba okupiti sve ljudske potencijale "kako bismo na najfunkcionalniji način realizirali nacionalne interese".

”Ovu korupcijsku, nesposobnu, diktatorsku vlast jednostavno ću izbrisati - kako bismo svojoj domovini Hrvatskoj i našoj djeci osigurali bolju budućnost", kaže Todorić ne baš demokratskim rječnikom.

Zasad nisu poznati ljudi s kojima to kani napraviti, iako je u vrijeme velikog Agrokora toranj u Savskoj bio nakrcan ljudima s iskustvom u svim granama vlasti. Iz Tornja su kadrovi odlazili na političke funkcije. Upravo je Todorić svojedobno guvernera Željka Rohatinskog želio vidjeti na čelu Vlade i pokušao je formirati političku mrežu koja bi to podržala, no Rohatinski je brzo odlučio odustati. I sada odbacuje bilo kakvu pomisao na takvu vrstu povratka. Čuo je Todorićevu izjavu o ulasku u politiku, ali, kaže, ”to sa mnom nema nikakve veze”.

”Da me Todorić pozove, ne bih mu se pridružio kao službeni član tima”, kaže za Globus profesor Ljubo Jurčić, koji nikada nije skrivao svoje političke ambicije. Ipak, odazvao bi se pozivu da dade mišljenje ili održi predavanje na zadanu temu.

Činjenica da Todorić danas bez sudske dozvole ne smije putovati Hrvatskom ograničava ga i u političkom djelovanju. Zato će, vjerojatno, ne dođe li u državi do ozbiljnih političkih turbulencija ranije, za svoj pravi ulazak u politiku pričekati kraj istrage i eventualno dizanje optužnice. Ako optužnice ne bude, a po nekima ni to nije isključeno, vrata za ulazak u politiku bit će mu više nego odškrinuta, a potpora populistički orijentiranih birača, danas razočaranih Mostom i Živim zidom, u tom slučaju neće izostati.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:17